Fasolka szparagowa cz.1
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fasolka szparagowa
U nas tak pewnie za co najmniej miesiąc...a szkoda
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To pewnie dlatego, że meteorolodzy straszyli ciężką zimą ;-) Nie są typowe temperatury w marcu.
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
Kalma spece od Was tez na wróżyli lekką zimę, a co było w styczniu/lutym ?
Chcieli dobrze wyszło jak zawsze.
Chcieli dobrze wyszło jak zawsze.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
Zapowiadali też wielkie opady śniegu, a prawie nie było. Chyba zacznę się martwić jak będą zapowiadac łagodną zimę lub wręcz jej brak ;-)
Fasola się już moczy.....
Fasola się już moczy.....
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Wielkie opady sniegu były - odczułam to w czasie odśnieżania podjazdu.
Nie wszyscy mieli równo

Nie wszyscy mieli równo

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Kalma, u mnie pogoda podobna ale ze szparagówką się jeszcze wstrzymam, za bardzo wrażliwa na przymrozki.
Póki co wczoraj wysiałam groch 6-cio tygodniowy i koper. Nagle wschodzi rzodkiewka i sałata siana 22 lutego (było wtedy przez parę dni ciepło) na której już krzyżyk położyłam!!!
Póki co wczoraj wysiałam groch 6-cio tygodniowy i koper. Nagle wschodzi rzodkiewka i sałata siana 22 lutego (było wtedy przez parę dni ciepło) na której już krzyżyk położyłam!!!
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U nas sieję fasolkę szparagową od maja do lipca - co dwa tygodnie. Ta ostatnia też jest smaczna, nie jest łykowata, najwyraźniej termin siewu nie ma wpływu na jkość. Siana później już może nie zdążyć wytworzyć strąków.
Ostatnio kupowaliśmy w sklepach społemowskich fasolę Esterka - była SUPER! Żadnego łyka, bardzo smaczna. Niestety w tym roku nie mogę jej w Społem dostać a nie wiem, czy z innej firmy będzie to taka sama Esterka... Wiecie jak to jest z nazwami...
Ostatnio kupowaliśmy w sklepach społemowskich fasolę Esterka - była SUPER! Żadnego łyka, bardzo smaczna. Niestety w tym roku nie mogę jej w Społem dostać a nie wiem, czy z innej firmy będzie to taka sama Esterka... Wiecie jak to jest z nazwami...
Zielonym do góry!!!
-
- 100p
- Od: 25 maja 2011, o 13:55
W tym roku dostałam opakowanie fasoli Borlotto-mam pytanie,czy ona jest tylko na suche ziarno,czy można ją zrywać jako szparagówkę.Fasolkę kupiła córka za granicą,nie mogę doczytać się nic na ten temat w opisie.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Bixxx - Esterke widziałam z Ożarowa - jest zielona. Ja w zeszłym roku miałam Jawę z Plantico - naprawdę polecam - długa, małe ziarenka, nawet jak długo wisi na krzaczku i bez łyka. Byłam nawet trochę zaskoczona, bo zapomniałam zebrać i po tygodniu myślałam, że już same łyko będzie, a tu miłe zaskoczenie 

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Musiałeś nieuważnie studiować.baron pisze:W tym roku dostałam opakowanie fasoli Borlotto-mam pytanie,czy ona jest tylko na suche ziarno,czy można ją zrywać jako szparagówkę.Fasolkę kupiła córka za granicą,nie mogę doczytać się nic na ten temat w opisie.
Fasola szparagowa karłowa dwubarwna Borlotto.
Zastosowanie jako odmiana karłowa szparagowa, a także do uprawu na nasiona. Wczesna. Strąki szerokie, bezwłókniste, soczyste, barwy żółtozielonej z czerwonymi naciekami.? Wysiew nasion od początku maja.

Pozdrawiam
- asza
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 kwie 2011, o 20:25
Hej moja fasolka zostala posiana 3 kwietnia pod włókniną. Zobaczymy co będzie ale 26 marca posiałam też troszke na próbe zobaczyc co z niej bedzie no i zaczyna kiełkować. W tamtym roku siałam 2 kwietnia i było ok fakt ze było duzo cieplej ale kto nie ryzykuje ten nie idzie do więzienia hehe. Pozdrawiam
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 kwie 2012, o 17:22
Ja wsiałem w wielką Sobotę pod włókninę... Przydało by się teraz więcej słońca ;)
- Alidka
- 50p
- Od: 21 mar 2012, o 10:59
Witajcie,
czy ktoś zna odmiany, są smaczne? : Neckargold -żółta, średnio wczesna, Nomad - zielona,średnio wczesna i Blauhilde -fioletowa, wczesna.
Przeczytałam cały wątek i natknęłam się tylko na info, że ktoś (nie zapisałam kto, może uda mi się odszukać
) siał Blauhilde.
Znam tylko saxa, ale tutaj nie mogę jej nigdzie dostać...może jak się wybiorę do PL to zakupię.
czy ktoś zna odmiany, są smaczne? : Neckargold -żółta, średnio wczesna, Nomad - zielona,średnio wczesna i Blauhilde -fioletowa, wczesna.
Przeczytałam cały wątek i natknęłam się tylko na info, że ktoś (nie zapisałam kto, może uda mi się odszukać

Znam tylko saxa, ale tutaj nie mogę jej nigdzie dostać...może jak się wybiorę do PL to zakupię.
Ja kupiłam w tym roku fasolkę "VECTRA" i "FERRARI" nowości z Ożarowa strąki smukłe i długie.
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
forumowicz napisałeś jak podkiełkować nasiona fasoli cytuję:'' Zalać w naczyniu partie fasoli przeznaczonej na siew przegotowana letnią wodą i pozostawić do następnego dnia. Nazajutrz odcedzić na sitku i wysypać do kuwety. Kuwetę włożyć do woreczka nylonowego i postawić na parapecie południowego okna. Jak tylko ukażą się kiełki w oczkach fasoli- natychmiast wysiewamy. Sprawdzać codziennie wilgotność ziaren. W razie czego spryskać nasiona w kuwecie i wymieszać. Można również szparagówkę uprawiać z rozsady doniczkowej przygotowanej w domu w dobrym, sprawdzonym podłożu do wysiewu.''
A te nasionka wsypać do pustej kuwety czy do wypełnionej ziemią? A jakbym chciała uprawiać z rozsady to też podkiełkowywać nasiona czy tylko je namoczyć?
A te nasionka wsypać do pustej kuwety czy do wypełnionej ziemią? A jakbym chciała uprawiać z rozsady to też podkiełkowywać nasiona czy tylko je namoczyć?
Pozdrawiam
Asia
Asia