Kobea i jej uprawa cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
iscar
100p
100p
Od: 18 lis 2008, o 01:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kobea i jej uprawa cz.2

Post »

posiałem moją kobeę w końcu lutego , czytając forum widzę że to zbyt późno ale mam pytanie czy zakwitnie rosnąc w skrzynce z zasobnikiem wody dość dużej . W maju skrzynka będzie wystawiona na taras i poprowadzona konstrukcja ze sznurka pod dach ok.3.5m czy roślinie wystarczy podłoża aby wspinać się tak wysoko ? Obrazek Obrazek
Pozdrawiam!!! Grzegorz
Awatar użytkownika
Ewa58
100p
100p
Od: 3 kwie 2012, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wcale nie późno. Kobea rośnie wysoko, 6 m. i więcej. Większość kwiatów będzie na daszku. Na balkon wystaw pod koniec maja, skrzynki do strony słonecznej należy osłonić czymś białym przed nadmiernym nagrzaniem.
Pozdrawiam Ewa i Władek
Nasze fotki
Kwiaty 2012
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iscar, z tego, co widzę masz dwie roślinki, tak? Jak długa jest ta skrzynka? Sam już pewnie widzisz, że kobea dość ekspansywna jest.
Dwa lata temu miałam cztery sadzonki w skrzynce 80cm i dała radę. W ubiegłym roku miałam jedną w drewnianej skrzyni 50/50/30 i była mizerna. Zatem moje doświadczenie podpowiada mi, że jeśli Twoja skrzynka ma conajmniej 50 cm i są tam dwie sadzonki to spokojnie wystarczy. Nie wiem, jak działa ten zasobnik, ale w upały będziesz musiał sprawdzać, czy ziemia nie wyschła.

A porpos mojej siewki - wróciłam z urlopu i rzeczywiście "przeschła". W doniczce znalazłam zaschniętego pachruścia ;:223 Za to dwie pozostałe siewki prężą się do słońca, tylko czekać, jak przyspieszą ;:71 Trzecia siedzi w ziemi ale czarno to widzę, coś długo nie wschodzi, w ziemi jest ten charakterystyczny pałączek ale obawiam się, że coś z nim nie tak....
Awatar użytkownika
iscar
100p
100p
Od: 18 lis 2008, o 01:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

skrzynka ma wymiary 60/22/18 i rosną w niej 3 rośliny środkowa jest mniejsza bo pomagałem jej zrzucić łuskę z nasiona , widać kobea nie lubi jak się ją dotyka jak zresztą większość siewek . W tym tygodniu utnę im wierzchołki niech się krzewią . Jeżeli chodzi o zasobnik pływak pokazuje stan wody i wchodzi tam ok4-5 l. wody może miałem taką skrzynkę w zeszłym roku tylko kwadratową z lobeliami super sprawa , kupiłem je w lidlu w tym roku 4 ale trzeba było jechać w dniu promocji szybko schodzą
Pozdrawiam!!! Grzegorz
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Kontakt:

Post »

Tak mi się coś wydaje że mogą mieć mało ziemi , i mogą przez to być trochę mniej okazałe .
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Grzegorzu, widziałam w Lidlu takie doniczki, tyle, że duze, kwadratowe. Ale w końcu nie kupiłam bo ja potrzebuję sporo doniczek a te chyba były po 30zł za jedną. W tym roku po raz pierwszy próbuję szczęścia z hydrożelem.
Ja sądzę, że doniczka, którą masz da radę :wit
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55

Post »

W ubieglym roku wsadzilem roczna kobee do 60l kastry budowlanej.Na jesien stwierdzilem ze brak w niej ziemi,sama masa korzeniowa.Przyrosty ok.5m kwiatow srednio ,mnogo ogorasow [nasiennikow]. Nie polecam bialej prawie niewdoczna na tle lisci.

Pozdrawiam Emet :uszy
muflon
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 cze 2010, o 11:20

Post »

Z kobeą eksperymentuję od 3 lat, jak na razie same niepowodzenia. W pierwszym roku wyrosły 2 roślinki z których jedna padła w domu ;:oj , a druga (nie hartowana-nie wiedziałam) rosła marnie, nie miała 1 metra i zalążek 1 kwiatka ale nie zakwitła ;:223 . W zeszłym roku nie wykiełkowało nic. Przeglądając po raz kolejny forum, podziwiając wasze okazy i w tym roku spróbowałam. Wysiałam 1 paczkę po 3 tygodniach nic, w ziemi nie było śladu po nasionach ;:145 . Więc kupiłam jeszcze jedna paczkę, wsadziłam do ziemi (biedronkowej) nakryłam pudełkiem i po 2 tygodniach mam, 2 roślinki :heja . Z trzeciej urwałam główkę próbując zdjąć łupinę, ale co tam i tak się cieszę :D .Jest jeszcze czwarty kiełek, ale się zastanawia czy wyjść z ziemi. Zobaczymy jak będą rosły dalej. Kiedy zacząć zasilać?
Pozdrawiam Agata
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Uprawiam kobeę od kilku lat. A oto moje obserwacje:
-lubi dużo wody i nawozu
-nogi w cieniu a góra na słoneczku
-przy uszczykiwaniu mocno się krzewi
-biała wcześniej kwitnie niż fioletowa
-optymalny czas wysiewu : połowa lutego i nie ma znaczenia którą stroną nasionko się wsadzi, na płasko czy na sztorc.
- rozrasata sie mocno, więc nie robię problemu kiedy nie wszystkie mi wzejdą. Nigdy wszystkie nie wzeszły :wink:

Obecnie na 6 szt posadzonych, wzeszły 3. I tak teraz to wygląda : Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Od: 7 lis 2009, o 15:48
Kontakt:

Post »

goferek pisze:Zauważyłam u moich kobeii na ziemi w doniczkach taki delikatny, nalot jakby pleśni. Stoją w ciepłym, jasnym i słonecznym miejscu, nie są bardzo często podlewane. Może jednak mimo wszystko zbyt dużo wody? Poczekać, przesuszyć czy może czymś spryskać?
Dokładam zdjęcia może ktoś będzie mógł pomóc :)

Tutaj nalot na ziemi

Obrazek

A tutaj zmiany na liściach które wczoraj zauważyłam- chodzi o same czubki liści- które na niektórych liściach robią się fioletowawe, a w części liści obsychają.

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Wygląda na zasolenie, przesadź szybciutko do nowej ziemi.
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Od: 7 lis 2009, o 15:48
Kontakt:

Post »

Dziękuję za wskazówki. Ostatnio właśnie przesadziłam je z ziemi do siewów do jakiejś zwyklejszej- mój błąd. Dziś przesadzę i mam nadzieję, że będą uratowane.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Moja szalona kobea kuchenna ma dwa pąki kwiatowe. :heja

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Panie i panowie, oto mój kuchenny potwór:

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Niesamowita ;:oj Czy ona zostanie już na stałę w kuchni ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”