Ogródek Gosi cz. 6
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek Gosi cz. 6
Witaj Gosiu! Ładny ten wilczomlecz,czy wykazuje oznaki życia?
Twoje byliny posadzone, już na swoim miejscu, a moje w doniczkach w piwnicy lub na zewnątrz, przez pogodę tylko wnoszę i wynoszę w kółko...
Dzięki za tyle pochwał smagliczki ! Jakoś ją przeoczyłam do tej pory, myślę,że znajdzie się dla niej miejsce w moim ogrodzie.
Twoje byliny posadzone, już na swoim miejscu, a moje w doniczkach w piwnicy lub na zewnątrz, przez pogodę tylko wnoszę i wynoszę w kółko...
Dzięki za tyle pochwał smagliczki ! Jakoś ją przeoczyłam do tej pory, myślę,że znajdzie się dla niej miejsce w moim ogrodzie.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Kasia, ja nawet nie widziałam takich krążków. Fakt, że omijam ogrodnicze dalekim łukiem. Zakaz wszelkich zakupów.
Moja lobelia własnie poległa. Miałam dzisiaj wysiać, ale wróciłam bardzo późno z pracy i nawet nie chce mi się o tym pomyśleć.
Pomyslę o tym jutro - cytując klasyka
Ewelino, tak to wilczomlecz mirtowaty. Bardzo go lubię. Zmartwiłam się jak zobaczyłam go po zimie. Do tej pory radził sobie całkiem dobrze. Może to kwestia starości?
Ewa, ja mam przylądkową. Nawet nie wiedziała, że jest tyle rodzajów lobelii.
Wydaje mi się, że wszystlkie lobelie są jednoroczne. Do tej pory żadna mi nie przetrwała.
U mnie padało prawie cały dzień.
April, pani miała rację. Ona jest jednoroczna, to znaczy, że macierzysta roslina zmarznie, ale nie znaczy, że nie może się wysiać.
Ja zostawiam co roku kilka egzemplarzy każdej rośliny, która ma się rozsiać, na rabacie na zimę. Wyrzucam dopiero wiosną po uprzednim rozsianiu
Izus, smagliczka jest fajna, ale trzeba ją pilnować, bo wysiewa się bardzo. Fakt, że nie po całym ogrodzie, ale tylko wokół miejsca, w którym rosła. Fajny zadarniacz. Ja jeszcze nie posadziłam piwonii, ale trzymam ją cały czas w pudle na tarasie. Niech się hartuje

Moja lobelia własnie poległa. Miałam dzisiaj wysiać, ale wróciłam bardzo późno z pracy i nawet nie chce mi się o tym pomyśleć.
Pomyslę o tym jutro - cytując klasyka

Ewelino, tak to wilczomlecz mirtowaty. Bardzo go lubię. Zmartwiłam się jak zobaczyłam go po zimie. Do tej pory radził sobie całkiem dobrze. Może to kwestia starości?
Ewa, ja mam przylądkową. Nawet nie wiedziała, że jest tyle rodzajów lobelii.
Wydaje mi się, że wszystlkie lobelie są jednoroczne. Do tej pory żadna mi nie przetrwała.
U mnie padało prawie cały dzień.
April, pani miała rację. Ona jest jednoroczna, to znaczy, że macierzysta roslina zmarznie, ale nie znaczy, że nie może się wysiać.
Ja zostawiam co roku kilka egzemplarzy każdej rośliny, która ma się rozsiać, na rabacie na zimę. Wyrzucam dopiero wiosną po uprzednim rozsianiu
Izus, smagliczka jest fajna, ale trzeba ją pilnować, bo wysiewa się bardzo. Fakt, że nie po całym ogrodzie, ale tylko wokół miejsca, w którym rosła. Fajny zadarniacz. Ja jeszcze nie posadziłam piwonii, ale trzymam ją cały czas w pudle na tarasie. Niech się hartuje

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lobelia lśniąca to bylina, ale dość wrażliwa na zimno. Przylądkowa u nas nie przetrwa, ale zdarza się, że się wysiewa, choć na pewno nie tak, jak smagliczka
Kupiłam niedawno 4 nowe anemony-będę mogła z przyjemnością czekać na jesień

Kupiłam niedawno 4 nowe anemony-będę mogła z przyjemnością czekać na jesień

- Margo2
Ja posadziłam własnie jednego od Marka - Leveillei. Nie mogę się doczekac kiedy urośnie. Ten akurat jest niski.
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Ja mam tylko jednego anemona i nie kwitł jeszcze, bo młody, Mam nadzieję, że w tym sezonie się doczekam! 

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Anemony miałam pierwszy raz u siebie w tym roku i przekonałam się do nich
Gosiu, Twoje są śliczne, bardzo ładne uzupełnienie rabaty

Gosiu, Twoje są śliczne, bardzo ładne uzupełnienie rabaty

- Margo2
Agatko, na pewno się doczekasz, a za 2, 3 sezony bedziesz tępić.
Bardzo się rozrastają rozłogami. Trzeba pilnować.
Kasiu, one uzupełniają górne rzędy
Akurat u mnie to najwyższa roślina na rabacie, nie licząc języczki, ale ona już przekwita jak zaczynają kwitnąc anemony

Bardzo się rozrastają rozłogami. Trzeba pilnować.
Kasiu, one uzupełniają górne rzędy

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

nasiona anemonów posiałam na jesieni, teraz czekam co z tego wyrośnie.
Zaczynam się zastanawiać, czy nie powinnam ich posiać wiosną.

Jeżeli mi wyrosną, czy to są roślinki wielosezonowe

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Też zamówiłam Llewellei
Do tego jeszcze kilka, bo piękne są i niekłopotliwe.
Majka, anemony (ale japońskie, nie wieńcowe), to byliny, które nie potrzebują niczego, prócz miejsca, żeby mogły się rozrastać. Robią to bardzo entuzjastycznie

Majka, anemony (ale japońskie, nie wieńcowe), to byliny, które nie potrzebują niczego, prócz miejsca, żeby mogły się rozrastać. Robią to bardzo entuzjastycznie

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Gosiu
Witaj w ten brzydki i pochmurny dzień
Anemony Twoje śliczniutkie
kiedy ich się sieje - czy sadzi ??? wiosną czy jesienią ( przepraszam za głupie pytanie ale nie wiem ) .
Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Anemony Twoje śliczniutkie

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Śliczne te Twoje anemony
. Ja też posadziłam swoje dwa pierwsze w życiu
od pana Marka, ale wysokie - kupiłam Whirlwind i Konigin Charlotte. Twoje to nie ta druga odmiana przypadkiem?

- Margo2
Maju, nie mam pojęcia kiedy powinno wysiewać się anemony. Ja zazwyczaj nic nie sieję, bo mi to wcale nie wychodzi.
Ewa, słusznie pisze, że anemony są bardzo niewymagające i bardzo się rozłażą.
Ewa, ja na razie zamówiałam niskie. Zobaczę jak będę miała jeszcze miejsce na pewno dokupię.
Teresko, anemony są śliczne.
Niestety nie mam pojęcia kiedy można je wysiewać. Nigdy nie zebrałam żadnych nasionek. Ba nawet ich nie widziałam. One rozłażą się rozłogami.
Agatko, śliczny ten biały. Ten drugi podobny do mojego, ale nie mam pojęcia czy to on. Mój chyba mniej różowy.
Ewa, słusznie pisze, że anemony są bardzo niewymagające i bardzo się rozłażą.
Ewa, ja na razie zamówiałam niskie. Zobaczę jak będę miała jeszcze miejsce na pewno dokupię.

Teresko, anemony są śliczne.
Niestety nie mam pojęcia kiedy można je wysiewać. Nigdy nie zebrałam żadnych nasionek. Ba nawet ich nie widziałam. One rozłażą się rozłogami.
Agatko, śliczny ten biały. Ten drugi podobny do mojego, ale nie mam pojęcia czy to on. Mój chyba mniej różowy.
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Gosik u mnie tak jak przypuszczasz, samowysiewajaca sie zielenina nie ma szans
Ja musze siac w doniczce i przenosic do gruntu jak juz podrosnie i wiem gdzie jest, bo inaczej wszystko wyrwe
A najlepsze sa juz duze sadzonki, bo sa najbezpieczniejsze 

- Margo2
Jula, już zdążyłam Cie poznać
Ale u mnie to nie zdaje egzaminu, bo ja nie umiem utrzymać siewek. Dlatego najlepsze u mnie są samowysiewające się.
Zobaczę czy wzejdzie mi w ten sposób szałwia omączona. Ale bym sie cieszyła

Ale u mnie to nie zdaje egzaminu, bo ja nie umiem utrzymać siewek. Dlatego najlepsze u mnie są samowysiewające się.
Zobaczę czy wzejdzie mi w ten sposób szałwia omączona. Ale bym sie cieszyła

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Ja tez nie wysiewam takich ktore trzeba wczesniej siac a pozniej przepikowywac i te inne straszne rzeczy
ale sialam w donice w maju juz na zewnatrz, te gruntowe np gipsowke i jak byla juz taka spora to w calosci przesadzilam do gruntu.