Mój fijoł 4
-
Keetee
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 paź 2010, o 00:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój fijoł 4
jak czytałam on bardzo szkodliwy dla pszczół ,ten miedzian 
- aguskac

- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Mszyce na zielonym co je szczepiona śliwa w domu wypuściła, oblepione!!
- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dora dlatego tez zalecaja wczesne opryski, jak pszczol jeszcze nie ma. Ale to sie tyczy wszystkich opryskow - w sezonie tez robi sie calkiem rano albo calkiem wieczorem, jak juz towarzystwo spac poleci.
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewa, najlepsze w przebiśniegach, że tak wcześnie kwitną
Agata, na dróżce są normalnie koszone razem z trawą. Przebiśniegi mają taki sprytny sposób obrony, że się rozpłaszczają i koszenie im nie bardzo szkodzi. Co do Miedzianu nie wypowiem się, bo zamierzałam zastosować po raz pierwszy
Mój tato stosuje go na pomidory-przeciw chorobom grzybowym.
Justyna, jestem w tej samej sytuacji
Majka, dzięki za wyjaśnienie
Nie będę już desperować, tylko opryskam róże w późniejszym terminie.
Aguśka, ja w ogóle nigdy i niczym nie pryskam za dnia, zawsze po oblocie pszczół. Nie lubię pryskać, ale czasem trzeba
Grażyna, u siebie jeszcze mszyc nie widziałam, ale to znaczy tylko tyle, że siedzą pewnie w cieplejszym miejscu
Pokażą się-na 100%.
Ida, na różach częściej pryskam, mimo że nie lubię, więc przędziorka nie było. Na iglakach, niestety, poużywał sobie
Ja na nim też-Promanalem
Dorota, nie ma chyba środka całkowicie nieszkodliwego. Trzeba przestrzegać terminu i dawki oprysku, żeby nie szkodzić bardziej, niż to konieczne. No i na pewno nie pryska się niczym przed dziewiętnastą-dwudziestą, potem pszczoły najczęściej wracają do ula i nie jest to dla nich tak niebezpieczne.
Agata, na dróżce są normalnie koszone razem z trawą. Przebiśniegi mają taki sprytny sposób obrony, że się rozpłaszczają i koszenie im nie bardzo szkodzi. Co do Miedzianu nie wypowiem się, bo zamierzałam zastosować po raz pierwszy
Justyna, jestem w tej samej sytuacji
Majka, dzięki za wyjaśnienie
Aguśka, ja w ogóle nigdy i niczym nie pryskam za dnia, zawsze po oblocie pszczół. Nie lubię pryskać, ale czasem trzeba
Grażyna, u siebie jeszcze mszyc nie widziałam, ale to znaczy tylko tyle, że siedzą pewnie w cieplejszym miejscu
Ida, na różach częściej pryskam, mimo że nie lubię, więc przędziorka nie było. Na iglakach, niestety, poużywał sobie
Dorota, nie ma chyba środka całkowicie nieszkodliwego. Trzeba przestrzegać terminu i dawki oprysku, żeby nie szkodzić bardziej, niż to konieczne. No i na pewno nie pryska się niczym przed dziewiętnastą-dwudziestą, potem pszczoły najczęściej wracają do ula i nie jest to dla nich tak niebezpieczne.
-
Keetee

- Od: 15 paź 2010, o 00:18
...no niech im coraz mniej szkodzi maluszkom , bo ich strasznie już
mało , a bez nich......
- ewamaj66

Aguśka, w domu jakoś szybciej robactwo się pokazuje. Pochwalę się, że fuksje w tym roku jesienią ogoliłam całkiem na łyso i biedny mączlik szklarniowy nie mając czym się żywić zdechł
Jednego szkodnika mniej, a w zeszłym roku nie mogłam się go pozbyć w żaden sposób.
Jule, również znajome próbuję uświadamiać, ale usłyszałam kilka razy, że to tylko litr środka, na pewno pszczołom nie zaszkodzi
Po prostu nie pryska się w ciągu dnia i już.
Dorota, mała liczebność pszczół to stwierdzony fakt. Trzeba je chronić w miarę możliwości, bo jabłonie będziemy pędzelkami zapylać
Jule, również znajome próbuję uświadamiać, ale usłyszałam kilka razy, że to tylko litr środka, na pewno pszczołom nie zaszkodzi
Dorota, mała liczebność pszczół to stwierdzony fakt. Trzeba je chronić w miarę możliwości, bo jabłonie będziemy pędzelkami zapylać
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Już widzę jak każdy z pędzelkiem lata
Może trzeba murarki zaprosić, bo pszczól raczej hodowac nie będę.
Może trzeba murarki zaprosić, bo pszczól raczej hodowac nie będę.
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Dziewczyny, dzięki za rady odnośnie oprysku - uważnie zczytuję Wasze rady, będę się stosować
A może doradzicie czy trzeba okrywać roślinki teraz jak zapowiadają przymrozki, do -5?
Hortensje jeszcze maluśkie mają pączki, ale migdałek i magnolie już ogrooomne.. nie zaszkodzi im nocny przymrozek?
A może doradzicie czy trzeba okrywać roślinki teraz jak zapowiadają przymrozki, do -5?
Hortensje jeszcze maluśkie mają pączki, ale migdałek i magnolie już ogrooomne.. nie zaszkodzi im nocny przymrozek?
-
edulkot

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Ewuś wyczytałam że M. zgodził się na kolejne różyczki, to wspaniała wiadomość. 
- ewamaj66

Gosia, okropność
Mam nadzieję, że pszczoły nie wyginą.
Kasia, opryski to poważna sprawa, nigdy się ich nie robi ot, tak. Magnolie raczej okryć, choć nie wiem, jak niska może być u Ciebie temperatura.
Majka, też tak uważam
Kasia, opryski to poważna sprawa, nigdy się ich nie robi ot, tak. Magnolie raczej okryć, choć nie wiem, jak niska może być u Ciebie temperatura.
Majka, też tak uważam
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ewa, powinna m. ozłocić
Albo jak pisała jakiś pyszny obiadek przygotować
Albo jak pisała jakiś pyszny obiadek przygotować
- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Ewcia M. nalezy sie specjalny obiad jak nic
Ja mam jeszcze zalegly prezent - niby mialam sobie jakas rozyce zazyczyc ale rozyc juz dosc i bedzie wisienka ozdobna 
- ewamaj66

Gosia, na ozłocenie trochę brak funduszy, ale obiad mogę wytworzyć (i podać pod nos
).
Jule, ciekawa jestem, która wpadnie Ci w ręce
Jule, ciekawa jestem, która wpadnie Ci w ręce
- lemka77

- Od: 30 cze 2009, o 14:52
A ja ciekwa jestem które Tobie wpadną w ręce?
W zwiazku z aurą przestałam sie martwić o opryski. Teraz sie martwię czy te moje roślinki nie zamarzną. Takie róże z Francji to się normalnie mogą obrazić za take coś co sie teraz w przyrodzie u nas wyprawia.....
W zwiazku z aurą przestałam sie martwić o opryski. Teraz sie martwię czy te moje roślinki nie zamarzną. Takie róże z Francji to się normalnie mogą obrazić za take coś co sie teraz w przyrodzie u nas wyprawia.....
Pozdrawiam Ida
- ewamaj66

Ida, ja już po zakupach
Nic nie ma prawa wpaść mi w ręce, chyba, że M kupi. Spodziewam się jednak kilku zamówień, za które już zapłaciłam, przyjdą byliny, trawy i kilka róż.