Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.5

Post »

Ewa mnie jakoś liliowce nie kręcą ale chętnie oglądam u innych te jednodniowe kwiaty. Moje lilie jeszcze w lodówce i muszę je obejrzeć czy się dobrze mają. Mam podobne zdanie co M., liliowce są za ekspansywne do róż, dla mnie to takie wielkie liściory przez większość sezonu i najlepiej im z trawami tak jak ja mam kilka. ;:173
Irena szkoda Jumpera, może to koniec ;:202 żeby nie męczył się za długo bo to żal patrzeć. ;:168 Ja również dziękuję za wizytę i myślę że niedługo znowu się spotkamy. ;:4
Ida ostatnimi czasy poczta działa ekspresowo. Róże od Ewy też doszły do mnie od wczoraj. Zimnica że strach z domu wychodzić i podobno ma padać śnieg w górach i oby tylko tam. ;:202
Jula też już się zgubiłam co kto zamówił ale może będziemy na bieżąco w sezonie, pod warunkiem że nie będzie po kilka stron do czytania tylko do oglądania, bo przecież jesteśmy takie małomówne. :;230
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Majeczko :wit
różyczki doszły widzę w tempie błyskawicy! Niech zdrowo rosną! ;:138
Twoja przyszła przed chwilą, ogromnie dziękuję! ;:196 Cud miód laleczka, już się moczy a ja idę kopać dołek dla niej przy tarasie ;:7
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majeczko, właściwie, to dobrze, że jednych kręci to, a innych tamto, bo inaczej wszystkie miałybyśmy jednakowe ogrody :;230
Mnie na przykład zupełnie nie pociągają dalie, wręcz ich nie lubię, ale wiem, że mają zapalonych wielbicieli. Moje, po kupieniu domu porozdawałam koleżankom - ku ich zachwytowi :)
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Malgos ma swieta racje. Mnie wcale lilie nie kreca a liliowce wrecz przeciwnie ... duzo jest takich chabazi na ktore patrze bez emocji, chociaz wiem ze innych ruszaja i to jak :wink:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Źle się wyraziłam :oops: Liliowce przy różach zupełnie mi nie pasują, miałam na myśli zupełnie nową rabatę z samymi liliowcami-to właśnie wybił mi M z głowy :;230 Tyle nowych rabat nawymyślałam, że czasem sama się gubię :;230
Zrobiło się straszliwie zimno. Siedzę w domu, bo na podwórku okropnie wieje i pada drobny deszcz.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To co, to liliowce jednak pojda do - przy rozach? Mnie znowu bardzo sie podoba, nawet niedawno przenioslam kepe miedzy 2 roze 8-) Szalenie liscie liliowcow mi sie podobaja ale jak beda razem wygladac okaze sie w praniu. Ale naprzyklad nie za bardzo widze u siebie roze z trawami ozdobnymi.
Mam Proso miedzy rozami i musze cos z tym zrobic.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zimno i czasami polatuje śnieg z deszczem albo na odwrót, do tego wieje takim zimnem że aż strach. :evil:
Pomyłam okna, powiesiłam firanki i mogę troszkę odpocząć.

Jula ja miałam wsianą jednoroczną trawkę koło róż ale niewiele z niej było tak że nie wiem czy to mi pasi. Pasi mi na pewno irysek syberyjski i to wszystko jedno w jakim kolorze w zestawieniu z różami, np taki zestaw

Obrazek

i liatra kłosowa z różami

Obrazek

potem jak przekwitną to zostają liście jako dodatek. Liliowce miałam do tej pory tylko takie stare smolinosy i po kwitnieniu nie wyglądają za ładnie. Dostałam od Jadzi kilka nowszych i zobaczę czy to mi odpowiada, ale one rosną na rabacie trawowej i irysowej. ;:173

Ewa majowa zima się zrobiła i dla własnego dobra lepiej nie tyrać po ogrodzie. Co do tej rabaty to muszę zajrzeć do Ciebie bo też już się zgubiłam. :roll:

Małgosia coraz bardzie wnerwiają mnie dalie i pewnie wszystkich się pozbędę, jeszcze siedzą w piwnicy ale nie wiem czy te wysokie posadzę. Mam z siewu takie niskie pojedyncze i takie sobie byle gdzie wsadzę bo one w zasadzie nie potrzebują podpory, ale pewnie z czasem i z nich zrezygnuję.
Pytałaś o Doktorka to pokażę Ci zdjęcia z kilku lat różnych krzaczków. Najładniejszy jest koło domu.

Obrazek 2008 rok

Obrazek 2008 rok, z prawej strony takie dość nisko w kępce złotlinu kilka dużych jasno-różowych kwiatów to właśnie te krzaczory które Wam wykopałam i porozsyłałam, tam rosły dwie kępki a po wykopaniu zrobiło się ich 4 sadzonki

Obrazek 2010 rok

Obrazek to są te Wasze krzaczory, już tak wysoko wyrosły że zdjęcie robiłam do góry

Obrazek 2011 rok, Goldi dość znacznie je poprzygryzał i dlatego słabo kwitły bo one kwitną na dwuletnich pędach

Obrazek

A swoją drogą że jego te wielkie kolce nie ukłuły tak żeby mu się odechciało gryźć róże. ;:219

Ewa różana niech rośnie zdrowo i obficie kwitnie. Twoje jeszcze się moczą bo dzisiaj walczyłam z oknami, jutro muszę je posadzić do wiader i donic. ;:196
adrian90
100p
100p
Od: 16 paź 2010, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne te róże, aż się zachciało już lata. Ale nie, wszystko w swoim czasie, najpierw wiosna :D
MaGorzatka

Post »

Majeczko, dziękuję Ci bardzo za zdjęcia. Bajeczny jest ten Doktorek :) Wydaje mi się, że czytałam, że jest on protoplastą mojej New Dawn (tatusiem!), jeśli czegoś nie pochrzaniłam :)
Jeśli Doktorek kwitnie raz, to warto by mu dać do kompletu clematiska, nieprawdaż? Nie mam jeszcze żadnego, ale widziałam wczoraj w Li...u, może bym się skusiła?
Jestem zadowolona - posprzątałam kolejny kawałek ogrodu i szopkę ogrodniczą. Te chłopy wszystko rozwalają, czego tylko się tkną.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja znowu Dalje lubie ale te niskie - wielkie juz wydalam, to nie dla mnie. W tym roku tez sobie posadze ale nie będę przechowywac, bo i tak mi moje biale zeschly. Szkoda zachodu za 3 zlocisze. A u mnie w Auchan juz zaczeli przeceniac, to kupie sobie podobne i beda.
To Twoje zdjecie z bialasem zawsze mnie tak fascynuje, ze gapie sie w nie jak sniety karp ;:oj
Rozyce z Latriami, to wiedzialam od poczatku ze cacy - tylko mi nie wylazly ale z Irysami, tez cacanie wyglada 8-)
MaGorzatka

Post »

Majeczko, widzę na zdjęciach liatrę, czy wykopujesz ją na zimę? W tanim sklepie sieciowym (w kropeczki) są różniste byliny i liatry też, nawet miałam ochotę. Ale na każdym opakowaniu jest napisane, żeby na zimę wykopywać, to się zniechęciłam. Mam już tyle roboty w tym ogrodzie, że muszę patrzeć, jak sobie jej ująć, a nie dodać :)
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu Doktorek jest raczej chyba mamą New Dawn bo piszą że to samoistny sport od Doktorka.
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.4460
A New Dawn jest jednym z rodziców ( bo nie wiem kogo piszą pierwszego mamę czy tatę) róży White New Dawn. Muszę sprawić sobie jeszcze New Dawn i będę miała 3 pokolenia tych róż.
Jak dobrze pójdzie to niedługo będę miała inną córkę Doktorka, mianowicie Souvenir du President Carnot. :heja
Liatr nie wykopuję i rosną sobie już u mnie bardzo długo. Jakbyś chciała to mogę wysłać ci fioletowe bo tych mam bardzo dużo, one sieją się jak głupie. Miałabym wątpliwości czy ze sklepu w kropeczki będą rosnąć ale możesz spróbować. ;:173
Jula nie chodzi o to że ich nie lubię jako kwiatu ale te wieczne pilnowanie żeby się nie przewracały, podwiązywanie co tydzień to mnie już szlak trafiał z tymi wielgaśnymi. Niskie siedzą w piwnicy i mam nadzieję że nie wyschły i ładnie ruszą.
Białas w tym roku powinien już jakoś wyglądać bo jest dość spory i przemarzły mu tylko końcówki.
Te irysy z różami mnie ujęły dlatego troszkę sobie dokupiłam bardziej szlachetnych. Jak się sprawdzą to może sobie jeszcze jakieś dokupię. ;:172
MaGorzatka

Post »

I tak nie wiem, co to jest "samoistny sport" :(
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu 'samoistny' to chyba wiesz że to coś co się samo zrobiło a 'sport' to inaczej mutacja, wynika że samoistny sport to mutacja która sama się zrobiła. Tu możesz sobie o tym i innych ciekawych rzeczach różanych poczytać http://www.roses.webhost.pl/2010/02/str ... e-w-paski/

Jestem bardziej zmęczona tymi porządkami niż ciężką robotą w ogrodzie, chyba najwyższy czas iść ;:41
MaGorzatka

Post »

O, dzięki, czytam. Bardzo to ciekawe.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”