Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Post »

Joasiu Cymbidia pięknie się prezentują ,a tym bardziej cenne gdy są od bliskich osób. Potwierdzam Twoje obawy co do tych roślin , że ciężko doprowadzić je do ponownego kwitnienia w blokach gdzie trudno jest zapewnić im ten potrzebny chłodek w okresie spoczynku.
Mimo wszystko można spróbować choć pewnie się to skończy tak jak piszesz że potem mamy rośliny które nie kwitną przez kilka lat.
Trzymam jednak kciuki aby tak nie było :!:
Phal. mannii rewelacja mimo małych kwiatuszków wygląda bardzo drapieżnie i dostojnie.
Pąk sabotka już wielki , na pewno nie możesz się doczekać żeby zobaczyć w pełnym rozkwicie . Takie chwile są nagrodą za wniesiony trud i staranie.
Czekam jak większość forumowiczów razem z Tobą na jego rozkwit...
Awatar użytkownika
anabell
100p
100p
Od: 18 gru 2011, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Jak zwykle pięknie u Ciebie . Cattleya fantastyczna , kolor i ilość kwiatów rewelacja ;:180 .Phal . schilleriana - prześliczne kwitnienie , bardzo dużo kwiatów. Cymbidia - piękne kolory , sama osobiście nie mam bo są za duże ale zawsze bardzo podobają mi się ich kwiaty.
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

Piękne prezenty ,ale teraz przed Tobą poważne wyzwanie,doprowadzić do własnego kwitnienia.Życzę powodzenia.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Asiu, mogłabym oglądać takie zdjęcia godzinami. Cudowne! Szczególnie Laeliocattleya 'Rojo'.

Ja nie mam już żadnej katleji. Te co u mnie nie umarły poszły w dobre ręce. Będę oglądać zdjęcia u innych.

M jednak mocno Cię kocha, skoro przytachał swa Cymbidium :D Mam jednego uparciucha.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43

Post »

Joasiu super masz cymbidia.Bardzo mi się podobają.Gratuluje kwitnień ;:138
Pozdrawiam Mariusz3357
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Asiu wspaniałe widoczki u Ciebie. ;:138
Awatar użytkownika
deszczowka79
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 10:21

Post »

Witaj Joasiu :wit
przeczytałam ,a raczej pooglądałam,bo nie sposób jest wszystkiego przeczytać.I jestem pod wielkim wrażeniem,należą ci się wielkie ;:333 za taką opieke i prowadzenie wątku .
Miłego dnia ;:3
Zapraszam na pogaduchy
Storczykowe parapety u Jolanty
Awatar użytkownika
Anno
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 20:50
Kontakt:

Post »

Oba cymbida rządzą. Uwielbiam ich kolor i kształt kwiatów. :wit
Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Kochani, dziękuję serdecznie za tak miłe wpisy i odwiedziny :) Wybaczcie, że nie odpiszę każdej Osobie z osobna, bo
Forum to dla mnie 'luksus' ze względu na ograniczony czas.
Dziś kilka zapowiedzi kwitnień, a już wkrótce pewnie pełnia szczęścia :wink:

Oto pierwszy kwiatuszek spośród wielu pączków. To będzie pierwsze kwitnienie wyhodowanego od małej rośliki żółtego Epidendrum,
którego kawałeczek dostałam od naszej Renatki 75. Obok - zaskoczyła mnie miło - Lycaste aromatica, która wydała 3 pąki.
To będzie drugie moje kwitnienie. Maleńki przyrost, to z kolei nadzieja na kwitnienie przyszłoroczne:

Obrazek Obrazek

Obydwa kwitnienia będą żółte, jak przystało na czas wiosenno-Wielkanocny :)

Kolejna zapowiedź, to katlejka, na której kwiat czekam od dwóch lat, czyli od momentu zakupu. Była wtedy niekwitnąca.
Początkowo pusta pochewka kwiatowa nie zawiodła mnie i rozwinęła się. Cattleya Intermedia Aquini pokazuje powoli swoją 'sukieneczke':

Obrazek Obrazek

Obok katlejki stoi na oknie Aerides odorata. Ten zarośnie mnie w końcu swoimi korzeniskami i wciąż tworzy nowe liście.
Kwiatów 'ani widu, ani słychu'. Zrobiłam mu fotkę dla zawstydzenia (na balkonie).
Obok, na pociechę - tym razem cięte, zielone kwiaty Cymbidium. Dostałam je w prezencie :)

Obrazek Obrazek

Zakwitł już Sabotek i coraz więcej kwiatów na Oncidium. Wkrótce zrobię im sesję.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu, to czekam na kolejną porcję zdjęć.

Sukieneczka cattleyi mocno falbaniasta więc pewnie będzie to jakaś gorącokrwista w odcieniu fioletu/różu piękność.

A wąsaty jegomość, Aerides, może się zmobilizuje i pokaże coś więcej niż sumiaste wąsy i gęsta czuprynę. ;:138 dla Ciebie za ten jego image :D

Nie będę komentować Epidendrum - dla mnie wyższa szkoła jazdy w uprawie i nawet nie chcę próbować choć ich kwiaty mnie nęcą; i Lycaste, która jest na liście chciejstw ale w tym roku listę tę zamknęłam skutecznie ostatnimi zakupami i nie zostanie otwarta do wiosny przyszłego roku. Oprócz cierpliwości muszę jeszcze się nauczyć stanowczości ;:224
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Asiu, podejrzałam sobie w google Cattleya Intermedia Aquini- ładne kwiatki ma, więc czekam niecierpliwie :) To ten, co się martwiłaś, czy pąki pokażą się w pustej pochewce? Jeśli tak - szybko poszło ;)

Obrodziło u Ciebie ostatnio w cymbidia- zazdroszczę widoku, późniejszego zadania już mniej. Ale wierzę w Ciebie, walcz! ;:173

Epidendrum i lycaste aromatica idealnie wpasowały się kolorem w czas nadchodzących świąt :wink: Zazdroszczę, u mnie jakoś o tej porze zawsze mało "żółtków".
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Asiu coz ja moge powiedziec na dworze powialo wiosna i u Ciebie to samo storczyki pieknie sie rozwijaja i niedlugo beda Cie cieszyc kwitami .Przy okazji i my cos niecos zobaczymy.
Zwlaszcza zolte epidendrum na czasie gdy zblizaja sie swieta ;:63
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aerides odorata ma rzeczywiście korzenie, że "hoho"
Pozdrawiam, Justyna
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Paphiopedilum Maudiae Vinicolor 'Schwarze Madonna', kupione rok temu na wystawie w Sosnowcu.
To jego pierwsze kwitnienie u mnie:

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Może za dużo tych zdjęć, ale sami wiecie jak trudno się zdecydować... :wink:

Merghen, ta hybryda Epidendrum kwitnąca na żółto, to żadna 'wyższa szkoła jazdy'. Storczyk dużo łatwiejszy w uprawie niż falenopsis.
U mnie od małej szczepki rosło w akwarium, ale wkrótce znajdzie miejsce na parapecie. Bardzo szybko się rozrasta.

Agnieszko, katlejka dziś już w połowie otworzyła kwiat. To właśnie JEJ pusta pochewka trzymała mnie w niepewności.
A Cymbidia powoli przekwitają i pozostaje studiowanie warunków uprawy ;:37

Marku, oj powiało wiosną, powiało. I całe szczęście, bo na niedzielę zapowiadają opady śniegu.
Niech więc te moje ;:3 kolory znów przywołają wiosnę. Dzięki za miłe słowa :)

Justynko, mam zamiar tego korzeniastego olbrzyma latem werandować na balkonie. On rósł cały czas w domu na parapecie.
Może świeże powietrze i jego ruch pomoże mu zakwitnąć (???)
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To Paphiopedilum podoba mi się ogromnie. Już kilka razu na nie spoglądałam w e-sklepie, ale jednak nie mam odwagi. Już dwa papilki zamordowałam, za duże ryzyko brać kolejnego.
Pozdrawiam, Justyna
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”