Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 5

Post »

Fajne te "ogrodnicze rozmowy" kto co stosuje... kto czego unika... wnioski i rady przydatne dla każdego ;:108

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miedzian jest preparatem uznawanym za profilaktyczny, przy drzewach owocowych tez - bo tak czy inaczej, drzewa owocowe, jak juz Maja napisala trzeba terminowo opryskac dalej w sezonie.
Oczywiscie ze do innych nie trzeba stosowac ale dla mnie, ta profilaktyka ma jedna zalete... a mianowicie to, ze mam drzewka owocowe i duzo takich drzewek maja sasiedzi czyli pomimo wygrabiania mam resztki lici na rabatach. Do tego niektore roze byly nimi przykryte ale ze wszystkiego nie da sie usunac, to razem z chabaziami moge opryskac ziemie naokolo krzakow ;:108 będę po prostu spac spokojniej :wink:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mam zamiar zastosować Miedzian, jeśli uda mi się go kupić. Owocowych mam sporo, róż też :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Agu, byłam wkleiłam u siebie....
W auchan byłam obok i jakaś mizerota straszna, nie masz po co tam jechać, chyba coś mało się starają....Mam wrażenie ,że było lepiej w zeszłym roku. Ufff, jestem podekscytowana tą wizyta idę po melisę :;230
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kupiłam kiedyś w Auchan różę na pniu. Miała być mocno różowa. Tymczasem zakwitła bardzo obficie na biało tworząc otok a środek był wypełniony czerwienią. Była to róża cudo. Niestety zrobiło się na pniu przewężenie, które podczas wiatru złamało się (pomimo palika).

;:118
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Miedzian może pójść w użycie już w ten weekend bo dość dobrą pogodę zapowiadają. Trzeba stosować profilaktykę a potem poprawić w miarę potrzeb Topsinem, Score lub jeszcze innym. Topsin jest dobry w sezonie na czereśnie i wiśnie przeciw zgniliźnie drzew pestkowych bo przy okazji zabija też robaczki w owocach. ;:108
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Trejaż i balustradka pięknie współgrają z domem. Wygląda, jakby były w tym miejscu od zawsze :D
Awatar użytkownika
Malgolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2010, o 14:16

Post »

Dzień dobry :wit
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Aguniu, jaka u Ciebie dyskusja rozgorzała o te opryski. Tyle że zupełnie zbiła mnie z tropu. Właśnie dziś miałam kupić promolaan żeby profilaktycznie spryskać iglaki, a tu takie negatywy. W zeszłym roku walczyłam z jakimś grzybem i wiosną chciałam się zabezpieczyć i teraz nie wiem czym. Nie wiem ile ten promolan kosztuje, piszecie że drogi. To co innego? Ten topsin to też na iglaki i prewencyjnie? Co mam teraz kupić. Coś muszę bo sąsiadka za ogrodzeniem jest w pełni ekologiczna czyli nie robi nic i z jej chorych drzew wszystko się przenosi do mnie. W zeszłym roku mój M pryskał nawet u niej co sięgnął od ogrodzenia :evil: ale to niewiele dało. U niej jak drzewo uschnie to zwali je wichura i tak leży. ;:223
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Witam z rana? śniły się Was opryski? ;)

Robaczku, cieszę się, że zaglądasz! Ja u Ciebie też byłam i nie zostawiłam śladu; odezwę się, obiecuję zwłaszcza, że wiele elementów w Twoim ogrodzie bardzo mi się spodobało!
Wracając do tematu oprysków, to u mnie najlepiej sprawdza się Amistar?
Powinnam była odpowiednim preparatem zlać całą ziemię wokół Omorik, które najprawdopodobniej trafiła fytoftoroza? Na pewno na niepokojące objawy należy reagować natychmiast, a nie czekać tak jak ja myśląc, że może im przejdzie?
Ja opryskuję cały ogród, Robaczku? Poczytaj sobie tutaj o chorobach iglaków i odpowiednich środkach, które należy stosować.

Małgosiu, popatrzyłam na ilość postów w moim wątku i Ty machnęłaś tysięczny ;) Co do nowej części, nie mam na razie czasu na porządny opis, może uda się w weekend założyć kolejny wątek :) A Ty jak planujesz?

Tajeczko, dzięki za podzielenie się doświadczeniami w tym względzie? Ja używałam miedzianu, Topsinu i Amistaru, z czego ten ostatni sprawdza się u mnie najlepiej? Podjadę w piątek rano po zakupy do nawozowego? Pozdrawiam Cię serdecznie!

Staszku, nasze trawniki mało atrakcyjnie teraz wyglądają, pożółkły prawie u każdego? Jednak odpowiednie środki zaradcze ? werykulacja, zgrabienie, pierwsze koszenie i nawozy ? dadzą szybko efekt w postaci zielonego dywanu :)

Maju, tulipany mają przepiękny malinowy kolor i świetnie się trzymają? Maju, daj sobie trochę oddechu od zakupów, bo nie wyrobisz z sadzeniem dziewczyno :)

Jolu, cieszę się, jeśli skorzystałaś z opryskowej dyskusji ;)

Jule, dzięki za to co napisałaś? podpisuję się obiema łapkami.

Ewa, masz sporo drzewek owocowych, więc miedzian jak najbardziej się im przyda? i to już teraz?

Kasiu, dzięki za info i fotorelację? zajrzałam i odpisałam :)

Ewa-tuli, no właśnie, z tymi różami piennymi zawsze są jakieś kłopoty, a z drugiej strony żal traktować je jako rośliny jednosezonowe?

Iza, dziękuję za uznanie!

Małgolinko, dzień dobry i jak zawsze dobrego dnia!

April, ano dyskusja rozgorzała i jak widzisz, każdy ma swoje sposoby na stosowanie oprysków w ogrodzie? Moim zdaniem, najrozsądniej zasięgnąć porady w sklepie ogrodniczym, z prawdziwego zdarzenia, gdzie sprzedają opryski i nawozy? Powiesz im jakie rośliny masz w ogrodzie, jakiego rodzaju problemy i szkodniki i na pewno doradzą Ci odpowiednie środki? Ja mam najlepsze doświadczenia z Amistarem i Topsinem.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Mysle ze srodek każdy musi wybrac sobie sam, bo na kazdym terenie przebiegi chorobsk sa rozne. Jedne lepiej dzialaja na maczniaka, inne lepiej na plamistosc, jeszcze inne na rdze... to tak samo jak z zamiennoscia srodkow. Nieraz lepiej robic oprysk 2 srodkami naprzemiennie, po stwierdzeniu ze jednak ten jeden nie daje sobie rady, niz robic wieksza ilosc opryskow jednym i tym samym.

A tak ogolnie, to dzien dobry :wit dalej szaro-buro-ponuro... pomalu, to moje uzaleznienie od pogody, zaczyna mnie dobijac :twisted: Im jestem starsza, tym jest gorzej :roll:
x-ag-a
---

Post »

Jule pisze:Mysle ze srodek każdy musi wybrac sobie sam, bo na kazdym terenie przebiegi chorobsk sa rozne.
Otoż to, dlatego zasugerowałam zdezorientowanej naszymi dywagacjami April, żeby faktycznie pogadała z chemicznym specem gdzieś koło siebie, który będzie znał problem i specyfikę ogrodu - wtedy można konkretniej doradzić...

Dzień dobry... śpię dzisiaj... od rana mży i wciąż pogoda do bani... Ale co ja Ci będę pisać, znasz moje biodynamiczne usposobienie doskonale więc wiesz, że podzielam Twój dzisiejszy nastrój ;)
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Aga u mnie też jak to mówisz :wink: Bura szmata na niebie ;:14
Piję kawkę i czytam wasze dyskusje na temat oprysków . Ja każdego roku mieszam miedzian razem z preparatem olejowym + mydło potasowe czosnkowe i pryskam cały ogród wczesną wiosną . Następnie w razie potrzeby interweniuję . U mnie to się sprawdza .
Miłego dnia :wink:
x-ag-a
---

Post »

agatka123 pisze:Bura szmata na niebie
Prawda, że to określenie jest super adekwatne do widoku za oknem? ;)
Zastanawiam się, jak sobie ten dzień można umilić... Póki co, tylko kawa jest ratunkiem...

Aga, fajna mikstura i przemawia do mnie jej skład... Jak pogadam ze swoim panem w nawozowym, to wrócę ze swoim przepisem na opryski, na ten sezon ;)
Miłego również!
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Cześć dziewczyny... :wit Mi też ta "bura szmata na niebie" się nie podoba, ani mojej bolącej głowie ;)
Jedyne co mnie rozwesela, to fakt nadchodzącej dostawy róż :D Planule też inne ogrodowe zakupy, między innymi te nieszczęśliwe i ostatnio okrzyczane opryski (no i opryskiwacz) :wink: :lol:
Aguś, oby ta pogoda szybko się poprawiła, a słonko dało nam wszystkimi sił do prac w ogródkach. W końcu każdy z nas ma całą mase planów...ja pewnie jak zwykle ze swoimi się nie wyrobie ;:224 :;230 Życzę lepszego samopoczucia i dzięki temu miłego dzionka :D
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”