Witam z rana? śniły się Was opryski? ;)
Robaczku, cieszę się, że zaglądasz! Ja u Ciebie też byłam i nie zostawiłam śladu; odezwę się, obiecuję zwłaszcza, że wiele elementów w Twoim ogrodzie bardzo mi się spodobało!
Wracając do tematu oprysków, to u mnie najlepiej sprawdza się Amistar?
Powinnam była odpowiednim preparatem zlać całą ziemię wokół Omorik, które najprawdopodobniej trafiła fytoftoroza? Na pewno na niepokojące objawy należy reagować natychmiast, a nie czekać tak jak ja myśląc, że może im przejdzie?
Ja opryskuję cały ogród, Robaczku? Poczytaj sobie
tutaj o chorobach iglaków i odpowiednich środkach, które należy stosować.
Małgosiu, popatrzyłam na ilość postów w moim wątku i Ty machnęłaś tysięczny ;) Co do nowej części, nie mam na razie czasu na porządny opis, może uda się w weekend założyć kolejny wątek

A Ty jak planujesz?
Tajeczko, dzięki za podzielenie się doświadczeniami w tym względzie? Ja używałam miedzianu, Topsinu i Amistaru, z czego ten ostatni sprawdza się u mnie najlepiej? Podjadę w piątek rano po zakupy do nawozowego? Pozdrawiam Cię serdecznie!
Staszku, nasze trawniki mało atrakcyjnie teraz wyglądają, pożółkły prawie u każdego? Jednak odpowiednie środki zaradcze ? werykulacja, zgrabienie, pierwsze koszenie i nawozy ? dadzą szybko efekt w postaci zielonego dywanu
Maju, tulipany mają przepiękny malinowy kolor i świetnie się trzymają? Maju, daj sobie trochę oddechu od zakupów, bo nie wyrobisz z sadzeniem dziewczyno
Jolu, cieszę się, jeśli skorzystałaś z opryskowej dyskusji ;)
Jule, dzięki za to co napisałaś? podpisuję się obiema łapkami.
Ewa, masz sporo drzewek owocowych, więc miedzian jak najbardziej się im przyda? i to już teraz?
Kasiu, dzięki za info i fotorelację? zajrzałam i odpisałam
Ewa-tuli, no właśnie, z tymi różami piennymi zawsze są jakieś kłopoty, a z drugiej strony żal traktować je jako rośliny jednosezonowe?
Iza, dziękuję za uznanie!
Małgolinko, dzień dobry i jak zawsze dobrego dnia!
April, ano dyskusja rozgorzała i jak widzisz, każdy ma swoje sposoby na stosowanie oprysków w ogrodzie? Moim zdaniem, najrozsądniej zasięgnąć porady w sklepie ogrodniczym, z prawdziwego zdarzenia, gdzie sprzedają opryski i nawozy? Powiesz im jakie rośliny masz w ogrodzie, jakiego rodzaju problemy i szkodniki i na pewno doradzą Ci odpowiednie środki? Ja mam najlepsze doświadczenia z Amistarem i Topsinem.