Różany ogród Moniki
-
Miriam
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lip 2011, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Różany ogród Moniki
Moniko rujnujesz się na ziemię rzeczywiście,przy takiej ilości nasadzeń to majątek.A nie masz kompostu?Co robisz z chwastami po pieleniu?Wczoraj sadziłam róże i czerpałam z moich zasobów czarne,pulchniutkie bogactwo.Uświadomiłam sobie,że nie jedną roślinkę mogę kupić zamiast ziemi
U mnie z kolei piasek,który muszę ubogacić 
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Ja dzisiaj zakupiłam 50 worków ziemi. Dla mnie to największy skarb 
-
edulkot

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Moni moje pnące róże rosną na słońcu cały dzień, przyciśnięte do ściany i jeszcze nigdy nie miały przędziorków, a Flammentanz na tle zielonej ściany wygląda zjawiskowo, choć jak ściana była goła to też wyglądała ślicznie.
Już nie jeden raz spotkałam się z opinią że przy ścianie za ciepło i przędziorki się dają. A u mnie tyle lat rosną przy ścianie i są zdrowe.
Już nie jeden raz spotkałam się z opinią że przy ścianie za ciepło i przędziorki się dają. A u mnie tyle lat rosną przy ścianie i są zdrowe.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja ostatnio dowiedziałam się, że mączniak atakuje kiedy roslina ma za sucho.
Czy to możliwe?
Monia, że Ty nie pomyślałaś o takim materiale
Przecież Ty wywiozłaś skarb
Czy to możliwe?
Monia, że Ty nie pomyślałaś o takim materiale
- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
nie piszesz!.... pewnie w ogrodzie buszujesz
Miłego dnia i słoneczka
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Niestety nie mam kompostu. Chwasty, suche badylki i inne odpady palimy. Mam nadzieję, że mąż zrobi mi w tym roku kompostownik ... w końcu. Jest nam naprawdę bardzo potrzebnyMiriam pisze:Moniko rujnujesz się na ziemię rzeczywiście,przy takiej ilości nasadzeń to majątek.A nie masz kompostu?Co robisz z chwastami po pieleniu?Wczoraj sadziłam róże i czerpałam z moich zasobów czarne,pulchniutkie bogactwo.Uświadomiłam sobie,że nie jedną roślinkę mogę kupić zamiast ziemiU mnie z kolei piasek,który muszę ubogacić
Jak się rozrośnie na tyle, żeby pokazać, to zrobię fotkę. Jeśli nie, to sfocę ten piękny okaz w ogrodniczym, który mnie zainspirowałmajka411 pisze:Ciekawe, to co piszesz. Serotina tak pięknie pachnie. Podpatrzę jak Ci to wyjdzie.
Ciepło, ale wilgotno i pochmurno dziś.
Majeczko, niestety nic nie robiłam w ogrodzie, bo zdrowie mi nie dopisuje i spędziłam znów kilka dni w szpitalu. Bardzo mi było żal, bo weekend był piękny, a ja zamiast leżeć na tarasie, leżałam w szpitalnym pokoju przez wszystkie ostatnie, ładne dnimajka411 pisze:Miniczko,
nie piszesz!.... pewnie w ogrodzie buszujesz![]()
Miłego dnia i słoneczka
Wow, Wandziu - wspaniałe zakupy. Ja kupuję stopniowo, w ilościach po kilka szt. - wydaje mi się wówczas, że mniej kasy na to tracęwanda7 pisze:Ja dzisiaj zakupiłam 50 worków ziemi. Dla mnie to największy skarb
Majeczko, dziękuję Ci bardzo za tę opinię. Dzięki temu skłaniam się ponownie ku róży na murekedulkot pisze:Moni moje pnące róże rosną na słońcu cały dzień, przyciśnięte do ściany i jeszcze nigdy nie miały przędziorków, a Flammentanz na tle zielonej ściany wygląda zjawiskowo, choć jak ściana była goła to też wyglądała ślicznie.![]()
Mączniaka nie mam w ogóle w ogrodzie. Możliwe, że tak jest jak piszesz. U mnie zawsze jest troszkę wiaterku, bo ogród na górce, więc pewnie dlatego nie mam mączniaka. Być może, że jak ogród bardziej zaciszny, to i sucho, ciepło i mączniak przychodziMargo2 pisze:A ja ostatnio dowiedziałam się, że mączniak atakuje kiedy roslina ma za sucho.
Czy to możliwe?
Monia, że Ty nie pomyślałaś o takim materiale![]()
- majka411

Ogród poczeka, nie spiesz się. Jeszcze ziemia zmarznięta. Zdrówka Ci życzę.
- Alania

Majeczko, tak bywa, że czasami coś człowieka łapie
Dzisiaj w drodze do domu kupiłam 4 ładne cisy Taxus Baccata - ładnie przycięłam w stożki, bo były rozczochrane i teraz 2 z nich będą ozdobą przy wejściu do domu, a jesienią pójdą do gruntu. Dwa już czekają na wkopanie, ale musi M. mieć czas, bo ja nie dam rady kopać. Niebawem wypuszczą nowe przyrosty, to znów przytnę. Chcę je tak formować jak inne, które mam koło domu. Liczę na to, że szybko się zagęszczą
Dzisiaj w drodze do domu kupiłam 4 ładne cisy Taxus Baccata - ładnie przycięłam w stożki, bo były rozczochrane i teraz 2 z nich będą ozdobą przy wejściu do domu, a jesienią pójdą do gruntu. Dwa już czekają na wkopanie, ale musi M. mieć czas, bo ja nie dam rady kopać. Niebawem wypuszczą nowe przyrosty, to znów przytnę. Chcę je tak formować jak inne, które mam koło domu. Liczę na to, że szybko się zagęszczą
- majka411

Cisy, a ja myślałam, że ich nie da się formować w stożki. One maja bardzo małe przyrosty. Dobrze myślę.
Bardziej bukszpany mi pasowały na stożki. W sumie, to mało wiem na ten temat.
Bardziej bukszpany mi pasowały na stożki. W sumie, to mało wiem na ten temat.
- Alania

Ja mam i cisy i bukszpany. Cisy wcale aż takich małych przyrostów nie mają. W zasadzie dwukrotnie przyrastają. Trzeba ciąć, a wówczas się ładnie zagęszczają.
Tu sadzę moje pierwsze żywopłoty cisowe na początku tworzenia ogrodu

Tu już ten sam żywopłot (fragment po prawej stronie) jakiś czas później

Wcale nie tak wolno rosną, prawda?
Tu z kolei ubiegłoroczne zdjecie z cisami kulkowymi i żywopłotkami w przedniej częsci ogrodu przed domem, którą rzadko pokazuję, bo wciąż jest na etapie tworzenia

i stożki cisowe i bukszpanowe w tle kupionej rok temu hortensji

A tu jeden z większych okazów cisowych - są takie dwa i rosną symetrycznie przy wjeździe na posesję. Wymagają w tym roku mocniejszego formowania

A tu jeden z dzisiejszych. Muszę go jeszcze jutro wyrównać w dziennym świetle.

Tu sadzę moje pierwsze żywopłoty cisowe na początku tworzenia ogrodu

Tu już ten sam żywopłot (fragment po prawej stronie) jakiś czas później

Wcale nie tak wolno rosną, prawda?
Tu z kolei ubiegłoroczne zdjecie z cisami kulkowymi i żywopłotkami w przedniej częsci ogrodu przed domem, którą rzadko pokazuję, bo wciąż jest na etapie tworzenia

i stożki cisowe i bukszpanowe w tle kupionej rok temu hortensji

A tu jeden z większych okazów cisowych - są takie dwa i rosną symetrycznie przy wjeździe na posesję. Wymagają w tym roku mocniejszego formowania

A tu jeden z dzisiejszych. Muszę go jeszcze jutro wyrównać w dziennym świetle.

- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Moni a jak szybko Tobie Trzmieliny rosnal? Widze ze tez masz... bedziesz z nich robic zywoplocik? jak tak, to w jakich odstepach ja sadzilas?
- majka411

Moniczko, dziękuję, to była dobra lekcja dla mnie. Rzeczywiście, jednak szybko rosną .
Ładnie wyglądają stożki z cisów.
, a kulki z bukszpanów 
Ładnie wyglądają stożki z cisów.
- Alania

Jule, trzmielinki też rosną szybko, jeśli są cięte - wówczas ładnie się zagęszczają. Ta na żywopłotku to odmiana Emerald Gold - ma spore listki i szybko rośnie. Mam zamiar ją formować na niski żywopłocik.Jule pisze:Moni a jak szybko Tobie Trzmieliny rosnal? Widze ze też masz... bedziesz z nich robic zywoplocik? jak tak, to w jakich odstepach ja sadzilas?
-- Pn 19 mar 2012 20:30 --
Majeczko, te kulki na górnych zdjęciach przed hortensjami to kulki z cisów. Bukszpanowe poniżej. Jedne i drugie są śliczne i nawet zimą ozdobnemajka411 pisze:Moniczko, dziękuję, to była dobra lekcja dla mnie. Rzeczywiście, jednak szybko rosną .
Ładnie wyglądają stożki z cisów., a kulki z bukszpanów
W tym roku muszę dokupić sporo cisów Hicksi na żywopłot przed tarasem. Jest ich już parę wsadzonych, ale wciąż brakuje. Ze względu na koszt, rozkładam to w czasie
- Alania

Nic u mnie jeszcze nie kwitnie
. Przypuszczam, że jeszcze około tygodnia lub dwóch (w zależności od temp.
) muszę poczekać na pierwsze krokusiki i przebiśniegi. Zaczęły wychodzić z ziemi czubki listków hiacyntów. Te niestety potrzebują więcej czasu, ale bardzo je lubię
.
Martwią mnie jednak niebieskie hiacynty, które wzięłam ze starego ogrodu, bo nie wychodzą. Mam nadzieję, że to nie wina nornic
Z tęsknoty do kwiatów troszkę lata zostawiam

Martwią mnie jednak niebieskie hiacynty, które wzięłam ze starego ogrodu, bo nie wychodzą. Mam nadzieję, że to nie wina nornic
Z tęsknoty do kwiatów troszkę lata zostawiam

- Aszka

- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moni,poszukaj pozytywu.Jeżeli już Cię dopadło to lepiej teraz niż w środku lata.To dopiero żal
Dużo zdrówka