Różany ogród Moniki
- robaczek_Poznan
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Różany ogród Moniki
Monia
Czy ja dobrze zrozumiałam, że sama wybrukowałaś taras pod ławeczkę?
Jesteś niesamowita
A ławeczka wygląda cudnie
Pracuś z Ciebie, ja dzisiaj tylko biegałam z aparatem..na prace ogrodowe czekam jeszcze kilka dni, ale w tym tygodniu chcę zacząć 
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu, wczoraj patrzyłam na all... - jest sporo sadzonek, ale nie ma przecudnej odmiany, którą bym akurat ja chciała -Rococo. Myślę, że jeśli masz gdzieś niedaleko giełdę, to duża szansa na kupno ładnych odmian
Dziękuję za pochwały dla ławeczki
Aniu/ An-ka - mam już ukorzenionego drugiego koleuska o innych barwach - faktycznie ukorzeniają się błyskawicznie. Na rabatkach mogą wyglądać naprawdę ciekawie.
Jeśli chodzi o Anabellę, to nie obawiam się o rozrost na szerokość, bo można ją łatwo podzielić i zmniejszyc, ale zdziwiło mnie, że piszesz o wys.3m
To niemożliwe u Anabelle
Może to jakaś inna odmiana
Reniu - widzę, że rozumiesz mnie doskonale
Jolusiu - dziękuję
Niezwykle mi miło, że wspierałaś mnie w czasie tworzenia ogrodu, mimo, że cichutko z boku
Błędów wciąż popełniam wiele, wciąż coś przesadzam i zmieniam. Problem wynika często też z tego, że rośliny na zdjęciach wyglądają inaczej (zdjęcia są często podrasowane, ciemny róż przekombinowany w fiolet, pomarańczowy na łososiowy itp), a później człowiek się skusi, sadzi w miejsca, gdzie toto powinno pasować, a w kolejnym sezonie zakwitają jakieś żarówy do niczego nie pasujące. To trochę wkurzające. Inne błędy to już moje osobiste. Wynikają często z niewłaściwego planowania nasadzeń. Zwłaszcza na początku posadziłam sporo niezgodnie z tym, jak powinnam. Teraz stopniowo naprawiam te błędy, ale tego nie da się tak na raz zrobić. W tym roku jesienią również będzie u mnie trochę przesadzania. Możliwe, że również w czasie sezonu - wiem, że to niewłaściwe, ale często robię rewolucje w nasadzeniach właśnie w czasie kwitnienia, bo wtedy widzę co mi do czego pasuje
Majeczko, dobrze przeczytałaś - sama ułożyłam kostkę. Mam wprawdzie obawy co do tej pracy, ale nie pozostaje mi nic innego jak czekać na ocieplenie. Chodzi o to, że robiłam to na zmrożonej ziemi i teraz po rozmrożeniu może kamień nierówno osiąść, mimo podsypki z piasku. Lada chwila się okaże co znów zawaliłam
Małgoś, ja również nie mogłam się wyłożyć na trawie, bo było zbyt mokro i zimno
Zdecydowanie przyjemniej byłoby to robić w lecie, ale ja jestem niecierpliwa i chciałam już
Kasiu - tak, sama to zrobiłam
Mam wprawę, bo już układałam kostkę przy innych rabatkach - to nic wielkiego
A Ty gonisz z aparatem i przyprawiasz człowieka o zawrót głowy tymi pięknymi krokusikami 
U nas wczoraj i dzisiaj padało, co pomogło wybić się pierwszym ogonkom krokusików.

Deszcz był potrzebny. Liczę na to, że pomoże w rozmrożeniu ziemi.
Aniu/ An-ka - mam już ukorzenionego drugiego koleuska o innych barwach - faktycznie ukorzeniają się błyskawicznie. Na rabatkach mogą wyglądać naprawdę ciekawie.
Jeśli chodzi o Anabellę, to nie obawiam się o rozrost na szerokość, bo można ją łatwo podzielić i zmniejszyc, ale zdziwiło mnie, że piszesz o wys.3m
Reniu - widzę, że rozumiesz mnie doskonale
Jolusiu - dziękuję
Majeczko, dobrze przeczytałaś - sama ułożyłam kostkę. Mam wprawdzie obawy co do tej pracy, ale nie pozostaje mi nic innego jak czekać na ocieplenie. Chodzi o to, że robiłam to na zmrożonej ziemi i teraz po rozmrożeniu może kamień nierówno osiąść, mimo podsypki z piasku. Lada chwila się okaże co znów zawaliłam
Małgoś, ja również nie mogłam się wyłożyć na trawie, bo było zbyt mokro i zimno
Kasiu - tak, sama to zrobiłam
U nas wczoraj i dzisiaj padało, co pomogło wybić się pierwszym ogonkom krokusików.

Deszcz był potrzebny. Liczę na to, że pomoże w rozmrożeniu ziemi.
-
edulkot

- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Moni ławeczka śliczna i w bardzo ładnym otoczeniu będzie stała i zapraszała do odpoczynku. Kostka do ułożenia nie jest aż taką filozofią i jak się w sobie zbierze człek to ułoży bez problemu, dlatego dziwię się że niektórzy są zaskoczeni. Jak baba musi to zrobi wszystko. Prawdę mówię Moniczko 
- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Przyglądałam się jak to facecik układał mi kostkę i ja bym sobie nie dała rady z tym.
Cement z piachem, ubity, a na to dopiero kostka i dobijana żeby się dobrze zaklinowała.
No ja bym tego nie umiała zrobić, a raczej brak mi siły do takich prac.
Kurcze, dobrze, że doły sama umiem kopać.
- Alania

Ciemierniki ładnie przetrwały zimę pod śniegiem i szykują się do kwitnienia
Bardzo lubię ciemierniki i nie mogę się doczekać aż urosną w duże kępy. Mam na razie dwie odmiany - o kwiatach białych i zielonych. Trzeba zdobyć jeszcze bordowe i kremowe

Z kolei prawie wszystkie wrzośce zmarzły zupełnie

Co najmniej kilkanaście krzaczkow do wykopania. Choć bardzo lubię wrzosce, to jednak już ich nie będę kupować. Muszę zastąpić je innymi roslinkami. Ciekawe ile jeszcze strat naliczę po zimie

Z kolei prawie wszystkie wrzośce zmarzły zupełnie

Co najmniej kilkanaście krzaczkow do wykopania. Choć bardzo lubię wrzosce, to jednak już ich nie będę kupować. Muszę zastąpić je innymi roslinkami. Ciekawe ile jeszcze strat naliczę po zimie
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Ale fajna ławeczka...jak w angielskim ogrodzie......sezon przed nami więc życzę miłych posiedzeń. 
- Alania

Majeczko/Edulkot - jak baba się zaweźmie to wszystkiemu da radę
Majeczko - akurat w tym miejscu robiłam podsypkę bez cementu. Wszędzie w innych miejscach dawałam podsypkę mieszaną z cementem - jest na pewno lepsza i nie pozwala na przerost chwastow i trawy. Pod ławeczką dałam sam piasek. Mam nadzieję, ze wystarczy, choć boję się, czy nie będzie za mało twarde takie podłoże (cement powoduje lepsze ubicie). Cisy z czasem dadzą cień, więc liczę bardziej na mech między kostką niż trawę.
Elu - coś takiego chciałabym osiągnąć, jak w starych, angielskich ogrodach. Trzeba jednak czasu, żeby cisy zagęściły się nieco w tym żywoplociku i jeszcze drzewa i krzewy w ogrozie muszą urosnąć.
Majeczko - akurat w tym miejscu robiłam podsypkę bez cementu. Wszędzie w innych miejscach dawałam podsypkę mieszaną z cementem - jest na pewno lepsza i nie pozwala na przerost chwastow i trawy. Pod ławeczką dałam sam piasek. Mam nadzieję, ze wystarczy, choć boję się, czy nie będzie za mało twarde takie podłoże (cement powoduje lepsze ubicie). Cisy z czasem dadzą cień, więc liczę bardziej na mech między kostką niż trawę.
Elu - coś takiego chciałabym osiągnąć, jak w starych, angielskich ogrodach. Trzeba jednak czasu, żeby cisy zagęściły się nieco w tym żywoplociku i jeszcze drzewa i krzewy w ogrozie muszą urosnąć.
- robaczek_Poznan

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Monia
Ciemierniki wygladają bardzo ładnie, muszę je w tym roku posadzić u siebie
Wiosenka się zbliża duuuuużymi krokami 
-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam 1 ciemiernik, też mam zamiar polować na inne. Są prześliczne i takie dzielne!
- Alania

Kasiu, Gosiu - macie rację - ciemerniki są śliczne, zwłaszcza, że kwitną wcześniej niż inne kwiaty, a przecież po zimie każdy spragniony kolorow w ogrodzie
Niedawno widziałam prześliczne ciemierniki w wielkich kępach w OBI, ale cena mnie powaliła na kolana - ponad 60zł
Z bólem serca pożegnałam te ślicznotki i poszłam po doniczki 
- majka411

W niedzielę pojadę na działkę, ale obawiam się, że jeszcze grunt nie odpuści, żeby kopać.
- Alania

Majuś, do mnie również dzisiaj przyszły róże od Gosi
Są piękne, wielopędowe
Niestety nie dało się jeszcze kopać. Zamoczyłam do jutra, może jutro mąż wykopie mi doły kilofem.
- Deirde

- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Monia a nie lepiej posadzić w donice? Grunt jeszcze zimny, nie nagrzany a te róże chcą już słońca.
- Alania

Gosiu, niby tak, ale ja i tak muszę sypnąć ziemię z worków, więc myślę, że nie byłoby tak źle. Temp. ma być już ciepła, a w weekend niemal lato. Ja na jeden dołek muszę wsypać min. 50 litrów ziemi (musimy dużo wybierać kamienia z naszego gruntu). Ona nie zmrozi się już, a jeśli będzie ciepło, to też szybko się nagrzeje.
- majka411

Moniczko, co Ty masz za teren, że kilofem kamienie łupiecie. Współczuje bardzo ile to pracy wymaga, żeby
doprowadzić ogród do takiego pięknego jak Twój.
Z jakiej szkółki warto kupić , muszę to sobie zanotować.
doprowadzić ogród do takiego pięknego jak Twój.
Z jakiej szkółki warto kupić , muszę to sobie zanotować.