Lobelia Cz. 1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lobelia

Post »

Piękne lobelie. ;:138 Tak czułam, że trzeba pojedynczo pikować. A te rozmnażane z sadzonek - to jakoś przetrzymać trzeba przez zimę?
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lobelie przepiękne.Moje na razie na etapie wschodów.Zasiałam pierwszy raz i o dziwo zaczęły wyrastać.Boję się pikowania,bo za gęsto posadziłam.Myślałam zrobić to takim małym widelczykiem do ciasta.Ktoś pisał o łyżeczce ,boję się ,że dużo uszkodzę.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03

Post »

A ja wzięłam taki patyczek. Coś jak wykałaczka, tylko dłuższy - do małych szaszłyków chyba. Bardzo mi ładnie służył i jeszcze posłuży :shock: :roll:
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Niesia, szczytnica 38, kilkanaście, kilkadziesiąt, kilkaset czy kilka tysięcy, nieważne, wielki szacun dla wszystkich, którzy mają zapał, cierpliwość, a przede wszystkim wytrzymałość psychofizyczną to robić. Ja nie czuję się jeszcze na siłach robić drugiego podejścia.
Na pocieszenie kupiłam te lobelie w tabletkach z lidla za całe 1,99 zł, pamiętam, ze ktoś pytał o cenę. :wink: Mam pewien plan ich dotyczący, ale nie wiem, czy mi się to uda. :wink:
AgaW
50p
50p
Od: 20 kwie 2010, o 21:42

Post »

A ja mam pytanie: by się ładnie zagęściły to te pikowane roślinki należny uszczykiwać, czy też nie?
Agnieszka
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

1 marca wysiałam lobelię,dziś zaglądam i widzę,że jakieś odrobinki się wykluwają,Matko jakie to maleństwa,przecież ja im krzywdę znów zrobię ;:14
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

Nie zrobisz. Musisz tylko delikatnie, z wyczuciem :D pewnie na pierwszych 20stu się przekonasz
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

AgaW lobelia się sama rozkrzewia, pozwól jej rosnąc spokojnie po przepikowaniu.
Zazdroszczę cierpliwości w pikowaniu pojedynczo, zawsze pikuje po kilka.

A mnie interesuje w jaki sposób pozyskuję się sadzonki o tej porze, czy jesienią trzeba wykopać, przechować przez zimę w niższej temp. z cała bryła ziemi???
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyłączam się do pytania elik, wszystko lepsze od pikowania tego drobiazgu. ;:108
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Słuchajcie lobelii niktWam nie każe pikować jak jest malutka-popikujcie ją jak będzie miała 8 tygodni i też ładna urośnie a wtedy to ona już taka mikra nie jest....
Awatar użytkownika
tygi11
200p
200p
Od: 11 lut 2012, o 09:28

Post »

rapunzel ja też zakupiłam te nasionka w tabletkach z lidla bo przyznam szczerze że jakoś mi nie idzie pikowanie takich maleństw :lol: jakbym wiedziała że to tak wolno rośnie to w styczniu bym już ją wysiała :lol:
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tygi, ja prawdopodobnie już nigdy w życiu nie będę siac lobelii, zwłaszcza, ze to jedne z najtańszych sadzonek. W tym roku po prostu chciałam zobaczyć, jak to wygląda. :wink:
jeśli jeszcze nie wysiałas tych lobelii w tabletkach, to zaopatrz się w ciemny talerz, zeby na nim położyć opakowanie z tymi tableteczkami, bo mi chyba co nieco uciekło i nie mogłam znaleźć, a ilość tych tabletek jest chyba poniżej 30 sztuk, więc nie można ich tak trwonić jak zwykłych nasionek. Najlepiej zaopatrz się tez w patyczek do szaszłyków, bo takim wilgotnym patykiem najlepiej się umieszcza w multidoniczkach. Palce się tu na pewno nie sprawdzą. ;:14 Jak juz pisałam w swoim wątku czułam się, jak laborant podczas zabiegu in vitro czy cos w tym stylu. :wink:
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 10:18

Post »

Mój sposób na lobelie. Wysiewam rzutowo do kuwet wysiewnych z największą ilością komór (mają chyba ponad 160 otworów ). Gdy podrosną na tyle że korzenie w komorach "zwiążą" ziemię, wyjmuję je i przesadzam do kuwet z mniejszą ilością komór lub do małych doniczek. Tak samo robię z lwią paszczą i begoniami stale kwitnącymi. Ważne jest aby nie wysiewać ich zbyt gęsto. Aby tego uniknąć nasiona mieszam z drobnym piaskiem. Polecam spróbujcie.
Awatar użytkownika
tygi11
200p
200p
Od: 11 lut 2012, o 09:28

Post »

Rapunzel Dzięki za rady, jeszcze nie wysiałam bo rano ją dopiero zakupiłam :D ich jest tylko 25 sztuk :)
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2011, o 17:53

Post »

Cały czas zwlekam z pikowaniem Lobeli sama dokładnie nie wiem jaka ona ma by duża? ;:65
zeby nie za szybko,i zeby nic nie sknocic... :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”