U oster sezon 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U oster sezon 2012

Post »

Oster Witaj :wit Ależ piękna wiosna u Ciebie , już nawet niektóre kwiatuszki zaczynają kwitnąć ;:63 Co to będzie jak te 400 tulipanów zakwitnie - już to widzę oczyma wyobraźni ;:63 ;:63
Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrej nocy .
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu 400 tulipanów? Chciałabym to zobaczyć na własne oczy. Zwiastuny wiosny masz cudne. Budleje powinny odbić. Nie wyrzucaj ich czasem zbyt pochopnie. Życzę szybkiego końca remontu :)
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tereniu, Izuniu, witajcie kochane Kobietki ;:138
Mam nadzieję, że budlejki odżyja, bo to był szczyt moich marzeń, by je mieć w swoim ogródku.
Pewnie z tęsknoty za ciepełkiem tak mnie przypiliło z tym obfoceniem kikutków roślinek,
ale ja też mam dość zimna. Niestety, ten stan wpłynął też na moją słabą silną wolę ;:224 ;:224
Oto dowód rzeczowy: weszłam do Lidla po bułki, a wyszłam z dwiema pięknymi roślinkami (bez bułek ;:14 ), choć
dzielnie opierałam się przez dwa miesiące pokusom, na jakie narażają sklepy biednego człowieka
ustawiając półki z cudami tuż przy wejściu do sklepów;

Jasmyn (y z dwiema kreseczkami - czy to jakaś odmiana jaśminu doniczkowego?) Pachniał w sklepie, w domu jakoś nie poczułam)
Obrazek
Druga roślinka to Stephanotis. Dla mnie obie roślinki są nowością.
Obrazek

W czerwcu pewnie będzie można wynieść je na dworek.
Nie będę się zarzekać, jak żaba błota, ale aby dokończyć jeszcze w tym roku remonty, muszę zostawiać karty w domu,
a zabierać konkretną sumę pieniędzy na zakupy. Inaczej polegnę na przednówku ;:224
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak wszystkie zakwitną... ależ będzie lasek kolorów ;:138
Zapraszam
Ogród Marty_S
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

jej jak to 400 tulipanów zakwitną to bedzie boski widok no i te kolory.....rajciu!
wtedy to na pewno musisz, Osterku porobić zdjęcia.....rany jak ja się nie mogę doczekać już ciepełka i kwitnienia roślin..... ;:138
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

No to ja czekam na te 400 tulipanów ;:65 - niecierpliwie!
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Witajcie Martusie ;:138 :wit Po szarościach jesienno-zimowych świat musi w końcu nabrać
kolorów. Nie mam pojęcia, gdzie jakie kolory tulipanków sadziłam, ale zaopatrzyłam się w kolorowe
kawałki wełen, by pozaznaczać nimi odpowiednie kolory roślinek. Przy wykopywaniu cebulek łatwiej
będzie sortować je wg kolorów. Dopiero jesienne wysadzanie cebulek będzie uwzględniać takie
dobieranie kolorów, by powstawały jednobarwne plamy na rabatach.

Martuś (Shirall), pytałaś u siebie, co z Twoją trzmieliną. Moje wyglądają tak:
Obrazek Obrazek

Ten pierwszy jeszcze zachował ostatnie kolory życia, ale ten drugi jest chyba w stanie agonalnym.
Nie mam pojęcia, czy to norma po zimie, czy też ostatnie stadium zaprzeczające stanowi życia.
Ale się nie pochlastam; biorę to na klatę i będzie to dla mnie wskazówką, by być bardziej wybredną
w doborze roślin do naszej strefy klimatycznej ;:224 :uszy
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

oj Osterku toć Twoje wygladają gorzej niż moje.......no cóż może jeszcze ta pierwsza się podniesie ale to druga......hmmmmm no raczej nie..... :(
pożyjemy, zobaczymy - trzeba być dobrej myśli :uszy
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Witaj, Igor! Cieszę się, że zaglądnąłeś do mnie.
Mam nadzieję, że ile wyszło, tyle zakwitnie. No niestety, w tym roku nie będą jednolite kolorystycznie plamy
roślin; ale w przyszłym roku powinno byc juz pięknie, gdy podczas kwitnienia zaznaczać będę kolorki tulipanków.

Shirallko, dziś widziałam jakąś zieleniącą się kawałkiem łodyżkę u tej padniętej "bardziej".
Prawdopodobnie trzeba będzie zrównać roślinkę z ziemią. Ale jeśli to miałoby uratować ją, to czemu nie.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Osterku - ja myślę że Twoje trzmielinki dadzą radę. Odbiją od dołu. To dosyć żywotne roślinki i wytrzymują na naszej Kaszubskiej Syberii. Ja nie mam , ale u sąsiadki rosną wspaniale :lol:
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Marysiu, nawet nie wiesz, jak pocieszyły mnie Twoje słowa ;:180 Jeśli tam, u Was, trzmielina
ma się dobrze, to i u mnie powinna przetrwać. Zauważyłam, że ta, która narażona była na wiatry
północne i północno-zachodnie, bardziej ucierpiała niż ta, którą od tych wiatrów osłaniał leciutko budynek.
Przetrwała w lepszym stanie, choć była częściej narażona na wiatry z trzech stron: wschodu, południa, zachodu
i wszelkie tych mieszanki kierunków. Myślę, że na przyszłą zimę nie będzie błędem, gdy jednak zabezpieczę je od
bezpośredniego oddziaływania mroźnych wiatrów agrowłókniną i folią.

Wysiałam kilka dni temu nasionka wielu roślin do pojemników z pokrywami.
Zastanawiam się, czy powinnam była przykryć je, czy to nie spowoduje pojawienia się jakichś
chorób grzybowych. Poodkrywałam je, by zajrzało tam trochę sprawiedliwości :roll:

Obrazek Obrazek

Zdjęcia kiepskiej jakości, bo znów używam komórki. Teraz, na zdjęciu zobaczyłam, jak bardzo rozwarstwił się parapet. Mąż kiedyś uparł się na szeroki parapet klejony z drewna. Wówczas wchodziły już najróżniejsze z tworzyw sztucznych, ale były dość drogie. Ale chciał taniej to ma. Już wzmacnialiśmy go grubym płaskownikiem, ale i tak to nie pomogło. A jeszcze jak moje dorastające niegdyś dziecko zaczęło siadać na niego, dokonało się najgorsze. Pękł w miejscu klejenia, a teraz to dwie osobne części. Nie wiecie, jak skutecznie go skleić? Aby go wymienić, musielibyśmy świeżo wyremontowaną ścianę uszkodzić i znów dobierać farbę. Gra nie warta świeczki :(
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Osterku - informacja, że nie posiadam trzmieliny jest już nieaktualna. Właśnie wróciłam od mojej koleżanki ze Starej Miłosnej z kilkoma gałązkami świeżo ukradzionej trzmieliny. Teraz będę próbowała ją ukorzenić. Ty swoją dostałaś - jeśli dobrze zrozumiałam.
Czy ona była już ukorzeniona? ;:114 (Ikonka od mojej wnusi Zosi)

W kwestii parapetu niestety nie pomogę :( pojęcia nie mam jakby to naprawić :cry:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Marysiu,, łał, jakże się cieszę! Będziesz miała swoje własne ;:108
Moje obie roślinki kupiłam późną jesienią, (chyba w Lidlu, ale dokładnie nie
pamiętam)były dość dobrze ukorzenione. Nabyłam je za "ostatnie" pieniądza,
dosłownie. Cienko przędłam jesienią, oj, cieniutko... Dlatego chyba tak mi ich
szkoda, gdyby mi wypadły :cry:
Buziaczki dla Tosi za ikonki ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

Witaj

U ciebie już wiosna a u mnie jeszcze wszystko śpi .Trochę mi smutno bo nie ma Janeke nie wiem co się stało martwię się o nią .Pozdrawiam Cię i miłej pracy życzę :wink:
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Asieńko, aleś mnie uradowała swoją wizytą :wit
I u Ciebie ruszy, niech no tylko więcej słoneczko wyglądnie częściej :uszy
Janneke pokaże się, obiecała. Jeszcze będziemy podziwiać u Ciebie kolorki ;:108

Teraz pochwalę się moimi popikowanymi roślinkami:
to zatwian wrębny. Na drugiej połowie popikowałam pięknie wzeszłą kapustę ozdobną. Ale zapomniałam
jej zrobić zdjęcia.

Obrazek

Wzeszły też już trzy odmiany pomidorków, ale dam im jeszcze spokojnie wspiąć się w górę. Dopiero wstały
z klęczek.

A tutaj oleander od Ewuni (ewka66). Ma się na tyle dobrze, że zawiązał już pierwsze pąki na kwiaty ;:138
Obrazek

ZACZĘŁO SIĘ ;:138 Każdy dzień będzie coś nowego przynosić. Nie mam aparatu. I nie wiem, czy kupię nowy.
na razie z kasą cieniutko.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”