Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Piotr K
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 paź 2011, o 20:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Świdośliwa

Post »

Bardzo lubię świdośliwy , widziałem w Holandii porażone mączniakiem, u nas ok, nie atakuje. Jest dość sporo gatunków i odmian, trudno powiedzieć które są ozdobne a które owocujące bo każda owocuje! Oczywiście plantacje towarowe w Kanadzie i USA obejmują odmiany krzyżowane wieko-owoce plenne takie ja 'Smoky' 'Thiessen' i inne. Obserwując te które posiadam, mogę powiedzieć że wszystkie mają jakieś cechy które warunkują zasadę - jak tu nie skubnąć kiedy wiszą owoce !!! czasem mniejsze owoce ale bardziej aromatyczne ,czasem owoce wiszą długo i nie spadają z drzewka. A garściami można zrywać. Dla uprawy amatorskiej w ogrodach z całą pewnością polecam wszystkie przecież to nie matematyka zbioru i przychodu z sprzedaży owoców.
Odmiany 'Balerina' i Robin Hill' były pierwsze na rynku co wcale nie oznacza że są najlepsze.Wiele innych jest również ciekawych szczególnie że wiosną ładnie kwitną i za chwilę można podejść i podjeść coś smacznego !!!!!! pozdrawiam fanów świdośliw Piotr K
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Własnie sie dowiedziałam, że moja dotąd "borówka kanadyjska" w rzeczywistości nosi nazwę "świdośliwa" :D
:wit
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Marysiu, to błąd :-) - owoce świdośliwy są naprawdę pyszne na surowo. Moja jest jeszcze bardzo młoda, z niewykształconą koroną, ale owoców miała w tym roku naprawdę dużo i dojrzewały partiami, więc przez jakiś miesiąc - półtora było co zrywać.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Czy świdośliwa przeżyje w ciężkiej twardej glebie gliniastej?
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
logan18
100p
100p
Od: 16 mar 2010, o 19:58

Post »

Powinna przeżyć, ale lepiej taką glebę wymieszać z piaskiem lub gotowym kompostem.
Awatar użytkownika
halys
200p
200p
Od: 5 wrz 2011, o 14:25

Post »

Posadziłam późnym latem jeden okaz i na zimę owinęłam ją agrowłókniną.
To co, lepiej zdjąć? Jeszcze nie ma przymrozków (choć połowa stycznia - ludzie - pogoda wariuje!!!)
Życie, Ty wariacie...
Awatar użytkownika
mosewa
100p
100p
Od: 25 lis 2007, o 17:31

Re: Jagodowe, bez problemu. (świdośliwa)

Post »

Kupiłam 3 sztuki świdośliwy i dzisiaj posadziłam. Zobaczymy jak będą rosły ;:65 mam nadzieję,że się przyjmą :wit
Ewa
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Świdośliwa wymaga zapylaczy czy jest samopylna?
Awatar użytkownika
mosewa
100p
100p
Od: 25 lis 2007, o 17:31

Post »

Teraz mi dałeś do myślenia ;:14 nie mam pojęcia jak jest pylna :shock:
Ewa
marmul
100p
100p
Od: 28 kwie 2011, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jest samopylna.
--
Pozdrawiam
mm
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Re: Świdośliwa kanadyjska i jagoda kamczacka

Post »

A ta świdośliwa jest taka czerwona czy robi się granatowa - bo moja jest granatowa i chyba dużo mniejsze owoce kupiłam od Krzewińskich - wydaje mi się że jest niedoceniana - dla mnie jest troszkę mdła- łączę z czerwoną porzeczką - ale jeszcze tak porządnie nie zaowocowała - gdy jest jej dużo to myślę że z porzeczka to bomba witaminowa dla dzieci :wit

-- Wt 06 mar 2012 19:14 --

A ta świdośliwa jest taka czerwona czy robi się granatowa - bo moja jest granatowa i chyba dużo mniejsze owoce kupiłam od Krzewińskich - wydaje mi się że jest niedoceniana - dla mnie jest troszkę mdła- łączę z czerwoną porzeczką - ale jeszcze tak porządnie nie zaowocowała - gdy jest jej dużo to myślę że z porzeczka to bomba witaminowa dla dzieci :wit
Awatar użytkownika
Rzepa
50p
50p
Od: 24 maja 2009, o 14:02

Re: Świdośliwa kanadyjska i jagoda kamczacka

Post »

Świdośliwa może być drzewem i to dość dużym, albo krzewem. Trzeba się zdecydować i zwracać uwagę w sklepie.
Jako drzewo- wiadomo, a w ramach krzewów też jest kilka odmian, rosnących do 2m, a nawet do 5m.
Jako krzew jest gęsty, o pokroju wzniesionym i ma sporo odrostów. Jest mało wymagająca, jak rośnie w słońcu, ma lepsze owoce. Polecam - bardzo wdzięczny krzew, owoce pyszne w ogromnej ilości (trzeba się ścigać z ptakami), na wiosnę jest cała w kwiatach, na jesieni cudnie się przebarwia. Nadaje się na żywopłot, chroni przed wzrokiem i wiatrem.
Rzepa
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak jest z szybkością wzrostu świdośliwy?
Mam zamiar kupić sadzonkę o wzroście 50-60cm.
Awatar użytkownika
phrix
100p
100p
Od: 10 kwie 2011, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ogrodnik88 wszystko zależy od odmiany. Generalnie są świdośliwy prowadzone w formie drzewa - te rosną szybko i dosyć intensywnie. Z czasem mogą zacząć szybko się rozrastać.

Są również takie które przybierają postać krzaka np. świdośliwa jajowata, rosną stosunkowo wolno. Istotny jest też wiek sadzonki z początku rośnie powoli.
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zamierzam kupić Lamracką :)
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”