Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1
-
- 10p - Początkujący
- Od: 24 paź 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Świdośliwa
Bardzo lubię świdośliwy , widziałem w Holandii porażone mączniakiem, u nas ok, nie atakuje. Jest dość sporo gatunków i odmian, trudno powiedzieć które są ozdobne a które owocujące bo każda owocuje! Oczywiście plantacje towarowe w Kanadzie i USA obejmują odmiany krzyżowane wieko-owoce plenne takie ja 'Smoky' 'Thiessen' i inne. Obserwując te które posiadam, mogę powiedzieć że wszystkie mają jakieś cechy które warunkują zasadę - jak tu nie skubnąć kiedy wiszą owoce !!! czasem mniejsze owoce ale bardziej aromatyczne ,czasem owoce wiszą długo i nie spadają z drzewka. A garściami można zrywać. Dla uprawy amatorskiej w ogrodach z całą pewnością polecam wszystkie przecież to nie matematyka zbioru i przychodu z sprzedaży owoców.
Odmiany 'Balerina' i Robin Hill' były pierwsze na rynku co wcale nie oznacza że są najlepsze.Wiele innych jest również ciekawych szczególnie że wiosną ładnie kwitną i za chwilę można podejść i podjeść coś smacznego !!!!!! pozdrawiam fanów świdośliw Piotr K
Odmiany 'Balerina' i Robin Hill' były pierwsze na rynku co wcale nie oznacza że są najlepsze.Wiele innych jest również ciekawych szczególnie że wiosną ładnie kwitną i za chwilę można podejść i podjeść coś smacznego !!!!!! pozdrawiam fanów świdośliw Piotr K
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Własnie sie dowiedziałam, że moja dotąd "borówka kanadyjska" w rzeczywistości nosi nazwę "świdośliwa" 

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Marysiu, to błąd
- owoce świdośliwy są naprawdę pyszne na surowo. Moja jest jeszcze bardzo młoda, z niewykształconą koroną, ale owoców miała w tym roku naprawdę dużo i dojrzewały partiami, więc przez jakiś miesiąc - półtora było co zrywać.

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
Czy świdośliwa przeżyje w ciężkiej twardej glebie gliniastej?
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Powinna przeżyć, ale lepiej taką glebę wymieszać z piaskiem lub gotowym kompostem.
- halys
- 200p
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
Posadziłam późnym latem jeden okaz i na zimę owinęłam ją agrowłókniną.
To co, lepiej zdjąć? Jeszcze nie ma przymrozków (choć połowa stycznia - ludzie - pogoda wariuje!!!)
To co, lepiej zdjąć? Jeszcze nie ma przymrozków (choć połowa stycznia - ludzie - pogoda wariuje!!!)
Życie, Ty wariacie...
- mosewa
- 100p
- Od: 25 lis 2007, o 17:31
Re: Jagodowe, bez problemu. (świdośliwa)
Kupiłam 3 sztuki świdośliwy i dzisiaj posadziłam. Zobaczymy jak będą rosły
mam nadzieję,że się przyjmą 

Ewa
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Świdośliwa wymaga zapylaczy czy jest samopylna?
- mosewa
- 100p
- Od: 25 lis 2007, o 17:31
Teraz mi dałeś do myślenia
nie mam pojęcia jak jest pylna 

Ewa
-
- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Świdośliwa kanadyjska i jagoda kamczacka
A ta świdośliwa jest taka czerwona czy robi się granatowa - bo moja jest granatowa i chyba dużo mniejsze owoce kupiłam od Krzewińskich - wydaje mi się że jest niedoceniana - dla mnie jest troszkę mdła- łączę z czerwoną porzeczką - ale jeszcze tak porządnie nie zaowocowała - gdy jest jej dużo to myślę że z porzeczka to bomba witaminowa dla dzieci 
-- Wt 06 mar 2012 19:14 --
A ta świdośliwa jest taka czerwona czy robi się granatowa - bo moja jest granatowa i chyba dużo mniejsze owoce kupiłam od Krzewińskich - wydaje mi się że jest niedoceniana - dla mnie jest troszkę mdła- łączę z czerwoną porzeczką - ale jeszcze tak porządnie nie zaowocowała - gdy jest jej dużo to myślę że z porzeczka to bomba witaminowa dla dzieci

-- Wt 06 mar 2012 19:14 --

Re: Świdośliwa kanadyjska i jagoda kamczacka
Świdośliwa może być drzewem i to dość dużym, albo krzewem. Trzeba się zdecydować i zwracać uwagę w sklepie.
Jako drzewo- wiadomo, a w ramach krzewów też jest kilka odmian, rosnących do 2m, a nawet do 5m.
Jako krzew jest gęsty, o pokroju wzniesionym i ma sporo odrostów. Jest mało wymagająca, jak rośnie w słońcu, ma lepsze owoce. Polecam - bardzo wdzięczny krzew, owoce pyszne w ogromnej ilości (trzeba się ścigać z ptakami), na wiosnę jest cała w kwiatach, na jesieni cudnie się przebarwia. Nadaje się na żywopłot, chroni przed wzrokiem i wiatrem.
Jako drzewo- wiadomo, a w ramach krzewów też jest kilka odmian, rosnących do 2m, a nawet do 5m.
Jako krzew jest gęsty, o pokroju wzniesionym i ma sporo odrostów. Jest mało wymagająca, jak rośnie w słońcu, ma lepsze owoce. Polecam - bardzo wdzięczny krzew, owoce pyszne w ogromnej ilości (trzeba się ścigać z ptakami), na wiosnę jest cała w kwiatach, na jesieni cudnie się przebarwia. Nadaje się na żywopłot, chroni przed wzrokiem i wiatrem.
Rzepa
- Ogrodnik88
Jak jest z szybkością wzrostu świdośliwy?
Mam zamiar kupić sadzonkę o wzroście 50-60cm.
Mam zamiar kupić sadzonkę o wzroście 50-60cm.
- phrix
- 100p
- Od: 10 kwie 2011, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ogrodnik88 wszystko zależy od odmiany. Generalnie są świdośliwy prowadzone w formie drzewa - te rosną szybko i dosyć intensywnie. Z czasem mogą zacząć szybko się rozrastać.
Są również takie które przybierają postać krzaka np. świdośliwa jajowata, rosną stosunkowo wolno. Istotny jest też wiek sadzonki z początku rośnie powoli.
Są również takie które przybierają postać krzaka np. świdośliwa jajowata, rosną stosunkowo wolno. Istotny jest też wiek sadzonki z początku rośnie powoli.
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
- Ogrodnik88
Ja zamierzam kupić Lamracką