Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lithops - żywe kamienie
Hm...
Wzorki na litopsach są piękne i niepowtarzalne. Na każdym gatnku czy odmianie inne, charakterystyczne, niespotykane.
Wybaczcie ale faucarie czy pleiospilosy to... zupełnie nie to samo. Inna liga. :P
Jedynie konofyta mogą się do litopsów równać ale to tylko dlatego, że mają cudowne kwiaty. Jednak litops to jest litops. Kto hodował wie...
Wzorki na litopsach są piękne i niepowtarzalne. Na każdym gatnku czy odmianie inne, charakterystyczne, niespotykane.
Wybaczcie ale faucarie czy pleiospilosy to... zupełnie nie to samo. Inna liga. :P
Jedynie konofyta mogą się do litopsów równać ale to tylko dlatego, że mają cudowne kwiaty. Jednak litops to jest litops. Kto hodował wie...

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
O gustach się nie dyskutuje. Komuś podobają się wzorki na kamykach a komuś wzgórki na faukariach. Mi chodzi o to, by zamiast setek martwych litopsów zacząć zabawę z przypołudnikami od łatwiejszych w uprawie roślin. Gdy poczuje się temat to można wtedy przesiąść się na litopsy.
To trochę tak, jakby ktoś zabawę z kaktusami chciał za wszelką cenę rozpocząć od wysiewów Aztekium ritteri. Niech najpierw zmęczy trochę echinopsów, rebucji i mamilarii a dopiero później niech zabiera się za rośliny z górnej półki.
To trochę tak, jakby ktoś zabawę z kaktusami chciał za wszelką cenę rozpocząć od wysiewów Aztekium ritteri. Niech najpierw zmęczy trochę echinopsów, rebucji i mamilarii a dopiero później niech zabiera się za rośliny z górnej półki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Z tym się zgodzę. 

- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też się zgadzam z Tomkiem w 100%, a przykładów postepowania wręcz odwrotnego trochę jest.
Nie tak dawno na jednym z wątków wyjaśniałem, że zaczynanie przygody z sukulentami od siania pseudolitosów nie jest dobrym pomysłem.
Nie tak dawno na jednym z wątków wyjaśniałem, że zaczynanie przygody z sukulentami od siania pseudolitosów nie jest dobrym pomysłem.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Marku!
Toż to cecha młodości porywać się z motyką na słońce!
A niech próbują! Straty finansowe i rozczarowanie raczej niewielkie, a nuż się uda!
Kiedyś, gdy ja zaczynałam z sukulentami, nic nie było. O litopsach można było sobie poczytać w książkach i pooglądać zwykle czarno- białe fotografie.
Przeszłam etapy, o których wspomina Tomek, czyli Faucaria, Trichodiadema, Fritchia, czy Pleiospilos. I dobrze mi to zrobiło. Mówię oczywiście o uprawie, na wysiew nie mam cierpliwości.
Rośliny z rodzajów lithops i conophytum jednak trudne są! Ale za to są, jak napisał Henryk, jedyne w swoim rodzaju.
A niech próbują! Straty finansowe i rozczarowanie raczej niewielkie, a nuż się uda!
Kiedyś, gdy ja zaczynałam z sukulentami, nic nie było. O litopsach można było sobie poczytać w książkach i pooglądać zwykle czarno- białe fotografie.
Przeszłam etapy, o których wspomina Tomek, czyli Faucaria, Trichodiadema, Fritchia, czy Pleiospilos. I dobrze mi to zrobiło. Mówię oczywiście o uprawie, na wysiew nie mam cierpliwości.
Rośliny z rodzajów lithops i conophytum jednak trudne są! Ale za to są, jak napisał Henryk, jedyne w swoim rodzaju.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Mi jest tylko trochę szkoda roślin. Bo jak mam świadomość, że roślinka, którą właśnie sprzedałem idzie na zmarnowanie to mi trochę szkoda. Zdecydowanie wolę nawet dać gratis, byle poszła w dobre ręce. Dlatego uważam, że każdy powinien do kolekcji dobierać sobie takie roślinki, które później będą miały u niego szansę dobrze i zdrowo rosnąć.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Moje Lithopsy wysiewałem dawno temu a trzymam je latem w szklarni a zimą w nieogrzewanym pomieszczeniu razem z kaktusami oczywiście temperatury plusowe.Akwelan_2009 pisze:kirud - Twoje "kamyki" to wyhodowane przez Ciebie z nasionek czy zakupione dorosłe rośliny ? Bardzo mi się podobają, trzymasz je w warunkach "parapetowych" czy masz jakieś "specjalne" pomieszczenie dla nich ?
Lithopsów nie mam dużo, ale to ładne roślinki i zajmują mało miejsca .

A te są z własnych nasion

Pozdrawiam Marek
- mgr_
Do finansów się odniosęraflezja pisze:Marku!

- raflezja
To albo przepłaciła, albo to wyjątkowa rzadkość.
Czy chociaż coś wyrosło a potem przeżyło?
Czy chociaż coś wyrosło a potem przeżyło?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- mgr_
A swoją drogą naprawdę rzadka roślina w kolekcjach z rodziny Asclepiadaceae czyli z tej samej co popularne stapelie i huerniemgr_ pisze:Link do wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=14
- raflezja
Ale to jest prawdziwe cudo!
Wolałabym jednak kupić większą roślinę.
Wolałabym jednak kupić większą roślinę.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Z kilkunastu sztuk zostało mi kilka kamyków...przegrałam walkę z wełnowcami. W lecie kwitł jeden na biało, jeśli ktoś planuje wysiać...naprawdę trzeba o nie dbać, drugi raz się nie skuszę

2007 rok

2007 rok

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 mar 2012, o 10:28
Ja się też skusiłam na wysiew, kosztowło to więcej, niż kaktusiak z przeceny;( z setki siewek ostatnio były jakieś 3 sztuki. Ale ja hibiskumaniak jestem.