Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4

Post »

Irenko ;:167 dziękuję ślicznie na info na temat kupidynka ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Ten warzywniaczek to super jest :uszy bardzo mi się podoba...zrobiłabym...ale....miejsca brak.....musiałabym zlikwidować część kwiatów :?
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Irenko :wit .Warzywnik super si prezentuje .Ja swój też po trochu zmniejszam ,bo za bardzo zarasta ,a marchew i tak nie chce zbytnio rosnąć. Dlatego taki mniejszy będzie lepszy ,bo prędzej się zadba i można wprowadzić więcej gatunków ,ale po mniejszej ilości sztuk.
Piękny anemon i kupidynek
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Ewuniu u ciebie słońce a u nas ciągle ponuro i prawie codziennie pada, Rh u mnie też dobrze wyglądają ale nie wiem czy pąki nie przemarzły, co do azalii to trudno powiedzieć jak przetrwały, trzeba poczekać aż zaczną się rozwijać, ciekawa jestem jak kupidynki przezimowały. :roll:

Geniu jaki olbrzymi :D, dookoła rosną jeszcze kwiaty więc jest mały ale na razie nie myślę o likwidowaniu bo warzywka z niego są bardzo smaczne. Co do Rh i azalii to wydaje mi się, że w marcu były jeszcze dobre ale maj utkwił mi w pamięci bo wszystko co kwitło albo miało pąki zmarzło, może ta wiosna będzie łaskawsza. :D

Jacku rzeczywiście ten przetacznik ma ciekawe kwiatostany, wspominasz o przetaczniku armeńskim, nie miałam okazji widzieć go w realu ale gdy obejrzałam na zdjęciach to bardzo mi się spodobał, widzę, że już go masz więc będę czekała na kwitnienie. ;:65

Agusiu dziękuję za miłe słowa ;:196 jeśli chodzi o zdjęcia to według mnie twoje są najpiękniejsze. Czy ty też masz warzywniaczek?

Halinko ;:167 nie ma za co :D. Czy zamierzasz posiać kupidynka?

Grażynko dziękuję ;:196 też cierpię na brak miejsca w ogródku ale postanowiłam, że warzywniaczek musi być, lubię swoje zieleninki a zwłaszcza te najczęściej spożywane. :D

Andrzejku dziękuję :D też mój warzywniak zmniejszyłam ale już bardziej nie zmniejszę, warzywka, które sieję są niezbędne w kuchni tylko marchewkę przestałam siać ponieważ bardzo robaczywiała a nie stosuję oprysków natomiast co drugi rok jest przekopywany obornik. Na pewno twój mały warzywniaczek będzie cieszył oko i do schrupania znajdzie się jakaś kalarepka albo ogórek. ;:113
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiesz Irenko- u nas też w tamtym roku miało nie być marchewki- stwierdziłam, że robakom nie będę siała. Zasiał mój M. :roll: Ale pomiędzy rządki marchewki posiał cebulę. Nie było to wprawdzie jakieś zamierzone ale rezultaty..... Wiesz jaka była marchew. :shock: i na 3 wielkie platony tylko 1 szt z robaczkiem. I pięknie zimuje do tej pory w piwniczce. :heja
majorowa
500p
500p
Od: 7 cze 2011, o 09:56

Post »

Śliczne niebieskości ;:138 Przetacznika kupiłaś u nas ? Gdzie bo jakoś nie widziałam a oczywiście jest na mojej liście :twisted: Jeszcze jedno Irenko , czy ten powojnik zawiązuje nasiona ? Podobno z nasion wychodzą piękne unikatowe okazy ;:108 Osobiście mam w planie wysiać swoje nasionka z moich powojników i sama się przekonać :D Tanguckie sama wysiewałam i naprawdę pięknie rosną , kwitły już w drugim roku od wysiania ;:108
Pozdrawiam cieplutko ;:167

Oto mój... Mały rozsadnik
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

IRENKO dziękuję za wyczerpującą odpowiedz . Zobaczę czy wart zachodu ,bo kwiatki ma śliczne . Jestem ciekawa kupiłam w tym roku białą dymkę cebulę czosnkową . Jestem ciekawa jak będzie sie sprawować . Dzisiaj przypadkiem nadepnęłam na grządkę a tam po prostu bagno . Kiedy sie to wysuszy ;:224 ,a znów mają być do 8 marca - temp. jak w dzień tak i nocą
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Zarówno marchewka jak i cebula nie udają się u mnie rewelacyjnie, ale uprawiam, żeby mieć choć trochę. Marchew robaczywą miałam, gdy dla eksperymentu posiałam ją z dala od cebuli. Śmietkę cebulankę miałam wtedy też po raz pierwszy :evil: Tego eksperymentu już nie powtórzę, niech sobie marchew i cebula rosną wspólnie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu również każdego roku siałam marchewkę ale ostatnio było wiele robaczywej, sadziłam też cebulę wśród rządków marchwi ale pewnie za mało tej cebuli było bo robale wiele szkody robiły. Podziwiam twoje zbiory, piękny urodzaj. ;:138

Gosiu dziękuję ;:196, przetacznik kupiłam na rynku w sklepie ogrodniczym, co do powojnika to mam go ponad 10 lat i nigdy nie zauważyłam żeby coś pod nim powschodziło, też chętnie posadziłabym pikówki, może byłby inny kolor, muszę w tym roku dokładniej przyglądać się czy coś pod nim nie wschodzi. :D

Jadziu nie ma za co :D, kupidynek kwiaty ma ładne ale kępki są dość duże i wiele miejsca zajmują. Cebuli czosnkowej nigdy nie sadziłam, ciekawa jestem jaki smak będzie miał szczypiorek. Co do pogody było ładnie, słonecznie ale zimno, w nocy -6C a dzisiaj ma być jeszcze mroźniej ale może to się zmieni bo wczoraj i dzisiaj leciały duże klucze żurawi i gęsi. ;:138

Ewuniu u mnie marchew robaczywieje, może za bardzo nawoziłam ziemię obornikiem i stąd tyle robali ale ważne, że inne warzywa dobrze rosną, z cebulą nie mam problemów, nie ma śmietki. Sąsiedzi obok nas sieją marchew na przemian z cebulą ale nie wiem jakie są rezultaty, pewnie dobre kiedy tak robią. :D

Dzisiaj rozpoczęłam pierwsze prace na działce, porządkowanie a właściwie wycinanie suchych badyli po jesiennych kwiatach. Poskracałam też górne gałązki róży, były czarne. Gdy zrobi się cieplej będzie więcej pracy. ;:65

Zwiastuny wiosny 2012 r.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Gdzieś wyczytałam, że warzyw korzeniowych nie powinno się siać po oborniku, dopiero na trzeci rok. Nie miałam z tym problemu, bo używałam tylko żyta na zielony nawóz. Moje przebiśniegi jeszcze nie kwitną.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IRENKO moze żle zrobiłaś ,ze juz obcinalaś róże . Jeszcze sa przymrozki ,a róże obcina sie dopiero jak kwitna forsycje wtedy juz nie ma przymrozków . W ubiegłym roku tak sobie załatwiłam róże . Snieżynki śliczne zwiastuny wiosny
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Irenko...nie do wiary, u ciebie już prawdziwa wiosna. :tan . Przebiśniegi, ranniki..nawet hiacynty pokazują główki, to dopiero radość. ;:138 . U mnie nic..nawet zielonego nie widzę. :( . Ciągle w nocy na minusie...w dzień niewiele cieplej. Z tego też powodu nic jeszcze z pracami wiosennymi nie ruszyłam. A tak bym już chciała... ;:65
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Irenko ;:167 popodziwiałam Twoje zwiastuny wiosny ;:138
U mnie hiacynt wygląda zupełnie podobnie jak u Ciebie :tan
Zerkałam na serduszki, ale niczego się nie dopatrzyłam :?
Czy u Ciebie już widać serduszka :?:
Bardzo jestem ciekawa, czy ta pełna odmiana przezimuje :oops:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu zgadzam się z tobą jeśli chodzi o sianie warzyw po oborniku, też o tym wiedziałam ale wydawało mi się, że tak źle nie będzie. Kiedyś gdy miałam większy warzywnik również stosowałam poplony. Przebiśniegi stoją w miejscu z kwitnieniem bo u nas nocami solidnie mrozi. :D

Jadziu różom przycięłam tylko górne gałązki, były zmarznięte. Będzie jeszcze jedno cięcie gdy będzie cieplej. Przez nocne mrozy wszystkie kwitnące oznaki wiosny stanęły w miejscu. :(

Zeniu trudno mi uwierzyć, że u ciebie nic nie wychyla się z ziemi. Zawsze wydawało mi się, że tam gdzie mieszkasz, bardziej na południu regionu, jest cieplej. U nas też mrozi ale ostatnio dosyć mocno. Ziemia zrobiła się jak beton, nic nie można robić ale myślę, że już niedługo pogoda się zmieni a wtedy ruszymy ... ;:65

Halinko dziękuję ;:196 ostatnio mrozy zahamowały te skromne, wiosenne kwitnienie. Pytasz o serduszkę, u mnie ziemia jest tak zmarznięta, że nic nie widać, gdy trochę rozmrozi się będę zaglądać czy coś nie wychodzi. Też jestem ciekawa co po tej zimie zostanie. ;:65
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie Irenko w ogóle nie chcą wychodzic . W niektórych miejscach ziemia popękana ,ale mróz skutecznie blokuje wyjście roślinkom
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”