Szklarnia

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
tojfel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sty 2012, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Szklarnia - zrób to sam

Post »

Na poczatku witam wszystkich jako nowicjusz.
Nasza przygoda z ogrodem rozpoczęła się wraz z wyprowadzeniem na wies 3 lata temu. Na początku wiadomo - budowa domku, bajzel wokoło.Teraz już wszystko posprzątane, krzaki posadzone i miejsce na warzywniak wyznaczone.
Chciałbym postawić szklarnię, którą sam zbuduję.
Czytałem wiele wątków i widziałem fotki na temat szklarni typu zrób to sam. Każda inna i wszystkie super. Nosiłem sie z zamiarem kupna aluminiowej ale jednak taniej wybudować i chyba solidniejsza ze względu na wiatry.
wymiary to 4,30 x 2,80 i wysokość 2,4 - wymiary mogą nieznacznie ulec zmiane podczas prac.
Koszty to drewno około 600 zł
Zakładając konstrukcję główna z krawędziaków 10x10 ( te zamalowane cześci ) reszta 5x8 wewnątrz konstrukcji.
Stal - łączniki, wkręty około 150 zł
no i poliwęglan około 900 zł ( 4 mm )
Impregnat około 70 zł i na to olej do drewna 80 zł
calkowity koszt to 1800 plus pare piwek
Co sądzicie o tym projekcie, co poprawić, co ulepszyć ?
Artysta malarz ze mnie żaden - więc szkic taki sobie :)

Obrazek
Awatar użytkownika
lutti
50p
50p
Od: 30 sie 2011, o 13:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: szkłarnia - zrób to sam

Post »

tojfel pisze:Co sądzicie o tym projekcie, co poprawić, co ulepszyć ?

Myślałeś o wentylacji :wit - bo roślinki się ugotują .
... jutro - jest najbardziej zajętym dniem w roku ...
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Post »

Hmm. Zamiast drewna proponowałbym jednak zastanowić się nad zastosowaniem kształtowników stalowych- ze względu na większość wytrzymałość wyjdzie mniej materiału. Zresztą stal łatwiej skutecznie zabezpieczyć a drewno wiadomo, dosyć mocne działanie UV i wysoka wilgotność w środku wpłynie na szybkie zniszczenie elementów drewnianych.
Stal łatwiej też stabilnie umocować w ziemi- można wykopać dziury w ziemi, umieścić w nich odpowiednio przedłużone kształtowniki, obłożyć starym gruzem i zalać cementem.
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

tak na moje oko to ona nie jest z deka za wysoka??? Co do dachu to spad bedziesz miał w granicach 30* czyli na 140 cm spadek o 80cm a długość dachu to ok 160cm

......

może jeszcze napisz jakie wymiary bedzą miały te plyty pv

Przeniosłem z drugiego postu a tamten usunąłem
Proszę nie pisać postów jednego pod drugim w odstępie kilku minut. Proszę w takiej sytuacji używać opcji edytowania postu.

sylwekw
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ten spad nie będzie za mały? Z zimnego poliwęglanu śnieg wcale tak ochoczo się nie osuwa.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

nie powiem ci dokładnie ile wyniesie spad ale możesz sobie policzyć z tangensa czyli a/b a=0.8 b=1.4 a/b=0,8/1,4=0,57. 0,57 jest to wartosc tangensa. Odszukujesz w necie wartości tangensa dla danego kąta. W twoim przypadku kąt wynosi 30*
tojfel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

jeśli chodzi o wysokość to będzie wygodnie się w niej poruszać,
kwestia materiału to i umiejętności - w drewnie luię robić, w stali nie bardzo - przy odpowiednich preparatach drewno wytrzyma dużo czasu
Polięglan będzie w płytach 2,10 x 1,50 - generalnie konstrukcja będzie przykryta
wentylacja !! o tym nie pomyślałem - to ma być coś na stałe ? np. w szczytach z obu stron ? czy drzwi z dwóch stron wystarczą ?
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Post »

Drzwi z obu stron też mogą być. Ale wystarczy możliwość uchylenia niektórych płyt.
I jednak proponowałbym stal. Przede wszystkim wszystko będzie stabilniejsze i dużo trwalsze.
tojfel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

względy estetyczne wchodzą w grę, drewno będzie cięższe i stabilne, konstrukcja stalowa będzie lekka - u nas mocno czasami powieje dlatego padło na ciężkie drewno. Zresztą dobrze zabezpieczone drewno postoi 20 latek
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Re: Szklarnia - zrób to sam

Post »

Popieram drewno. Jak się znudzi lub odwidzi szklarnia, to łatwiej zlikwidować. U sąsiadki stoi taki metalowy szkielet i tylko psuje widok.
Waleria
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

tojfel , osobiście też wolę pracować na działce w drewnie. Ładniej wygląda, a i robota przyjemniejsza. Zgadzam się z Tobą :D
Właśnie siedzę nad planami swojego tunelu foliowego zbudowanego na bazie kantówek 7x7.
Wymiary mojej, podobne do Twojej planowanej szklarni 3x5m, więc podobna ilość materiału pójdzie. Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem będzie, gdy boczne ścianki będą pionowe, a nie jak u Ciebie pod skosem, bo łatwiej roślinom rosnąć przy samej ścianie. Wydaje mi sie również, że gdy zmniejszysz wysokość bocznych ścianek do na przykład 1m to nie będziesz musiał robić tak płaskiego dachu. Bardziej spadzisty dach zapewni Ci zimą komfort nie ściągania śniegu (bo powinien sam się zsuwać, a jak nie, to łatwiej operować grabiami, czy też szczotką), a i spać będziesz spokojniej, bo śnieg nie załamie dachu. :wink:
Za chwilkę napiszę o ewentualnych kosztach drewna, ale najpierw zadam pytanie, czy zastanawiałeś się, jak taką konstrukcję połączyć z gruntem?
Z rysunku widzę, że zamierzasz zrobić podstawę z kantówek (poziomo przy gruncie). Wydaje mi się, że to nie jest dobry pomysł. Osobiście myślę o czymś takim, co zastosowałem na swojej działce do budowy wiaty:
Obrazek
Obrazek
Są to szpile, które wbija się w ziemię, a w te szpile wkłada się kantówki. Całość jest stabilna, co do czego przekonałem się przy swojej wiacie. :wink: Nie ma potrzeby robienia podmurówki, czy też cokoliku z cegieł.
Przy zachowaniu kąta 45 stopni nachylenia dachu, wychodzi, że przy wysokości 1m ścianek bocznych, uzyskamy wyskość na środku 2,5m. I dużo, i mało :wink: . Żeby wzmocnić dach proponuję zrobić zastrzały, które elegancko widać na tych zdjęciach:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zalety całości:
Łatwość wykonania, nie musisz bawić się w spawanie, skręcanie metalowych rurek itp. :wink:
Praca z drewnem, to sama przyjemność. :wink:
Gdy znudzi Ci się taka konstrukcja w jednym miejscu, w ciągu jednego dnia przenosisz ją w inne miejsce.
Niski koszt całości, więc nadwyżki mogą być przeznaczone na ;:136 . Ale to rzecz oczywista. :wink:
Za chwilkę pociągnę temat ewentualnych kosztów, bo sam jestem ciekaw, co wyjdzie. :D
_fox_

Post »

Z rysunków wynika że na 120-tu cm. będzie różnica w wysokości 79 cm, a więc spadek wcale nie taki mały :(
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Z rysunków wynika że na 120-tu cm. będzie różnica w wysokości 79 cm, a więc spadek wcale nie taki mały
No jeśli kąt 33 stopnie nie jest mały na szklarnię z pokryciem z folii, to faktycznie _fox_ masz rację. Wydaje mi się, że przy pokryciu dachu folią (a nie szkłem), kąt nachylenia dachu powinien oscylować między 40-45 stopni.
Aha- z rysunku _foxie_, z jednego rysunku wynika, a nie rysunków. :wink:

Koszty całości liczę ciągle. :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
_fox_

Post »

Ok niech będzie z rysunku ;) Weź tylko pod uwagę że połać dachowa w tym przypadku ma niecałe 1,5 m. Przy kilku metrowej połaci, to zgoda, im większy kąt wiadomo tym lepiej, ale przy niewielkiej moim zdaniem z powodzeniem wystarczy, i nie ważne czy szkło ,folia lub inne materiały.
LenkaXD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2011, o 09:51

Post »

To ja z takim krótkim pytankiem. Jakie płyty najlepiej zastosować na szklarnie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”