Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4

Post »

Jadziu dobrze to określiłaś krótkie cięcie róż, u mnie na pewno będzie. Róże rabatowe o delikatniejszych gałązkach są zupełnie czarne więc nie liczę na to, że coś z nich będzie. Warzywniak mój również jest obsadzony dookoła kwiatami, od strony płotu sadzę mieczyki, z prawej strony rosną lilie a z lewej hosty i tawułki a z przodu bratki i aksamitki, tak, że od wiosny do jesieni zawsze coś kwitnie. Na pewno można warzywka przyozdobić kwiatami. :D

Ewuniu do ciebie wróciła zima ze śniegiem a u nas mróz bez śniegu. Warzywniak mimo, że taki mały to nowalijek i zieleniny wystarcza na całe lato, koperek i natkę pietruszki mam również na zimę w zamrażarce, sałatę bardziej lubię masłową. Kwiaty z warzywami to zupełny przypadek, gdy sadziłam kwiaty na rabatach to zawsze jakieś sadzonki zostawały więc sadziłam je dookoła warzyw, no i tak zostało. :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Irenko jak przezimowały u Ciebie rododendrony ?, u mnie po raz pierwszy wspaniale mimo że nie były zabezpieczone ,jak majowe przymrozki nie zmrożą paków to w tym roku będę miała obfite kwitnienie .

Piękne lato pokazujesz , spory masz nadal warzywnik ,u mnie już nie ma miejsca na warzywka .

Genia
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zima wcale nie ustępuje :evil: Już mnie nosi, bo poszłabym przynajmniej przegląd zrobić, ale pod śniegiem nie bardzo chce mi się szukać kiełkujących ewentualnie cebul. Pokazują się za to jednoroczne-wzeszły heliotropy i dwie lobelie, widać też szałwię omączoną. Jeśli koty się do tego nie dobiorą, będę miała co pikować :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

IRENKO na pewno wybiją spod kopca ,bo chyba całkiem nie przemarzły . W ubiegłym roku nie mieliśmy śniegu w te ostre mrozy a róże lepiej przezimowały niż w tym roku jak były zakryte śniegiem . U mnie dalej sypie śnieg i jest-6 no teraz może już mniej
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Irenko ;:167 popodziwiałam Twoje cudne różyczki i mały warzywnik.
Ja, w tym roku zrezygnowałam z warzywnika, ale nie wiem, czy wytrzymam i choć co posadzę.
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu widziałam twoje Rh, rzeczywiście dobrze po zimie wyglądają, u mnie też nie zauważyłam zmian, poczekam gdy będzie cieplej to wtedy okaże się w jakim są stanie, może maj w tym roku będzie łaskawszy. Mój warzywniak jest mały, ma około 12 m 2 ale warzywek wystarcza na całe lato, a może szczypiorek posadzisz między kwiatami. :D

Ewuniu u nas dzisiaj ociepliło się ale leje cały dzień. Twoje wschodzące roślinki będziesz musiała niedługo pikować. Obawiam się, że kotki będą ci pomagać bo mnie pomagały i pikówki w doniczce były połamane, chyba, że masz miejsce gdzie kotki nie wejdą. :D

Jadziu chciałabym, żeby tak było jak piszesz, że róże wyjdą z kopczyków. Zapowiadają ocieplenie, może u ciebie wreszcie zniknie śnieg i pokażą się czubki tulipanów i innych kwiatów cebulowych. Chciałabym już widzieć jak to wszystko budzi się do życia.

Halinko dziękuję ;:196 jak już pisałam mój warzywniak jest mały ale bardzo lubię własne nowalijki. Myślę, że szczypiorek gdzieś na rabacie zmieścisz. :D

Trochę błękitu

Powojnik

Obrazek

Anemon

Obrazek

Kupidynek

Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko ;:167 Ty masz kupidynka :D Ależ on cudny :)
Jeżeli możesz, to napisz coś więcej na jego temat, czy jest wymagający :?:
Ja, póki co, szukam nasion kupidynka, ale jak na razie bezskutecznie :(
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No a ja właśnie dzisiaj kupiłam nasionka kupidynka ,gdyż tak mi sie u Ciebie podobał Irenko. Halinko nasionka kupiłam w Obi. Ja z tym samym pytaniem, bo z tego co przeczytałam powinien mieć glebę obojętna do zasadowej i suche i słoneczne stanowisko z minimalną dawką nawozu . Jak sie to ma do tego . On u Ciebie tak pięknie rosnie i kwitnie . Kupiłam też ślaz piżmowy czy może też go masz
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Irenko piękne ujęcie anemonu i powojnika ;:138. Wreszcie i u mnie zaświeciło słońce ;:3 a temperatura wzrosła do + 5 stopni, może niebawem do mnie z zachodu dotrze wyższa temperatura.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu - JAKUCH ;:167 dziękuje ślicznie ;:196
Zaraz dzwonie do synusia, żeby poszedł kupić nasionka, bo w Sączu nie mamy Obi.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko i Jadziu kupidynka kupiłam w ubiegłym roku zimą, chyba w lutym i zaraz wysiałam, wszystkie nasiona wzeszły, popikowałam i w maju wysadziłam do gruntu, pierwsze kwiaty zakwitły w sierpniu. Kępki kupidynka budową przypominają polne chabry tylko mają większe kwiaty, o wymaganiach glebowych nie myślałam, sadziłam w różnych mejscach gdzie się dało, wszędzie dobrze rosły tylko nie w cieniu, były długie i wiotkie. Nawozami nie zasilałam bo to już była prawie jesień. Ślaz piżmowy również miałam, to są ładne, małe malwy i długo kwitną, obecnie już ich nie sadzę gdyż nie mam tyle miejsca a one najlepiej wyglądają w grupach.

Zenku dziękuję :D słoneczka to tylko pozazdrościć, u nas jest doś ciepło +9C ale ciągle pada i jest ponuro, prognozy wskazują, że do ciebie idzie ciepło. ;:215 ;:3

Kupidynki

Obrazek

Przetacznik

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziś wreszcie było słonecznie i ciepło :tan Różaneczniki wyglądają zaskakująco dobrze, choć po raz pierwszy ich nie okryłam. Azalii pod przykryciem nie oglądałam.
Kupidynek się rozsiewa, ma palowy korzeń, dosyć kruchy. Przesadzałam jesienią i widać już teraz, że część się na pewno przyjęła.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Irenko warzywnik 12/2 metry to olbrzymi , ja miałam grządkę 1.50 na 80 cm .

Jeżeli chodzi o Rh to masz racje w maju się wszystko okaże , ale w zeszłym roku już w marcu były do niczego .

Genia :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Irenko, piękny ten przetacznik z zielonym czubkiem :!: W kwietniu zaczną kwitnąć najwcześnie - przetaczniki armeńskie. Już się nie mogę doczekać tej intensywnej niebieskości ;:65
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Irenko zachwyca mnie powojnik bylinowy, jest prześliczny....no i zdjęcie mistrzowskie ;:138
Zawsze podziwiam Twój warzywniaczek....on jest po prostu piękny.....tak wkomponowany w ogród, tak zaaranżowany i obsadzony, że stanowi jego bardzo atrakcyjny zakątek :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”