Ewuniu do ciebie wróciła zima ze śniegiem a u nas mróz bez śniegu. Warzywniak mimo, że taki mały to nowalijek i zieleniny wystarcza na całe lato, koperek i natkę pietruszki mam również na zimę w zamrażarce, sałatę bardziej lubię masłową. Kwiaty z warzywami to zupełny przypadek, gdy sadziłam kwiaty na rabatach to zawsze jakieś sadzonki zostawały więc sadziłam je dookoła warzyw, no i tak zostało.
Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4
Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4
Jadziu dobrze to określiłaś krótkie cięcie róż, u mnie na pewno będzie. Róże rabatowe o delikatniejszych gałązkach są zupełnie czarne więc nie liczę na to, że coś z nich będzie. Warzywniak mój również jest obsadzony dookoła kwiatami, od strony płotu sadzę mieczyki, z prawej strony rosną lilie a z lewej hosty i tawułki a z przodu bratki i aksamitki, tak, że od wiosny do jesieni zawsze coś kwitnie. Na pewno można warzywka przyozdobić kwiatami.
Ewuniu do ciebie wróciła zima ze śniegiem a u nas mróz bez śniegu. Warzywniak mimo, że taki mały to nowalijek i zieleniny wystarcza na całe lato, koperek i natkę pietruszki mam również na zimę w zamrażarce, sałatę bardziej lubię masłową. Kwiaty z warzywami to zupełny przypadek, gdy sadziłam kwiaty na rabatach to zawsze jakieś sadzonki zostawały więc sadziłam je dookoła warzyw, no i tak zostało.
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Irenko jak przezimowały u Ciebie rododendrony ?, u mnie po raz pierwszy wspaniale mimo że nie były zabezpieczone ,jak majowe przymrozki nie zmrożą paków to w tym roku będę miała obfite kwitnienie .
Piękne lato pokazujesz , spory masz nadal warzywnik ,u mnie już nie ma miejsca na warzywka .
Genia
Piękne lato pokazujesz , spory masz nadal warzywnik ,u mnie już nie ma miejsca na warzywka .
Genia
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zima wcale nie ustępuje
Już mnie nosi, bo poszłabym przynajmniej przegląd zrobić, ale pod śniegiem nie bardzo chce mi się szukać kiełkujących ewentualnie cebul. Pokazują się za to jednoroczne-wzeszły heliotropy i dwie lobelie, widać też szałwię omączoną. Jeśli koty się do tego nie dobiorą, będę miała co pikować 
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
IRENKO na pewno wybiją spod kopca ,bo chyba całkiem nie przemarzły . W ubiegłym roku nie mieliśmy śniegu w te ostre mrozy a róże lepiej przezimowały niż w tym roku jak były zakryte śniegiem . U mnie dalej sypie śnieg i jest-6 no teraz może już mniej
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Irenko
popodziwiałam Twoje cudne różyczki i mały warzywnik.
Ja, w tym roku zrezygnowałam z warzywnika, ale nie wiem, czy wytrzymam i choć co posadzę.
Ja, w tym roku zrezygnowałam z warzywnika, ale nie wiem, czy wytrzymam i choć co posadzę.
Geniu widziałam twoje Rh, rzeczywiście dobrze po zimie wyglądają, u mnie też nie zauważyłam zmian, poczekam gdy będzie cieplej to wtedy okaże się w jakim są stanie, może maj w tym roku będzie łaskawszy. Mój warzywniak jest mały, ma około 12 m 2 ale warzywek wystarcza na całe lato, a może szczypiorek posadzisz między kwiatami.
Ewuniu u nas dzisiaj ociepliło się ale leje cały dzień. Twoje wschodzące roślinki będziesz musiała niedługo pikować. Obawiam się, że kotki będą ci pomagać bo mnie pomagały i pikówki w doniczce były połamane, chyba, że masz miejsce gdzie kotki nie wejdą.
Jadziu chciałabym, żeby tak było jak piszesz, że róże wyjdą z kopczyków. Zapowiadają ocieplenie, może u ciebie wreszcie zniknie śnieg i pokażą się czubki tulipanów i innych kwiatów cebulowych. Chciałabym już widzieć jak to wszystko budzi się do życia.
Halinko dziękuję
jak już pisałam mój warzywniak jest mały ale bardzo lubię własne nowalijki. Myślę, że szczypiorek gdzieś na rabacie zmieścisz.
Trochę błękitu
Powojnik

Anemon

Kupidynek

Ewuniu u nas dzisiaj ociepliło się ale leje cały dzień. Twoje wschodzące roślinki będziesz musiała niedługo pikować. Obawiam się, że kotki będą ci pomagać bo mnie pomagały i pikówki w doniczce były połamane, chyba, że masz miejsce gdzie kotki nie wejdą.
Jadziu chciałabym, żeby tak było jak piszesz, że róże wyjdą z kopczyków. Zapowiadają ocieplenie, może u ciebie wreszcie zniknie śnieg i pokażą się czubki tulipanów i innych kwiatów cebulowych. Chciałabym już widzieć jak to wszystko budzi się do życia.
Halinko dziękuję
Trochę błękitu
Powojnik

Anemon

Kupidynek

- HalinaK

Irenko
Ty masz kupidynka
Ależ on cudny
Jeżeli możesz, to napisz coś więcej na jego temat, czy jest wymagający
Ja, póki co, szukam nasion kupidynka, ale jak na razie bezskutecznie
Jeżeli możesz, to napisz coś więcej na jego temat, czy jest wymagający
Ja, póki co, szukam nasion kupidynka, ale jak na razie bezskutecznie
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No a ja właśnie dzisiaj kupiłam nasionka kupidynka ,gdyż tak mi sie u Ciebie podobał Irenko. Halinko nasionka kupiłam w Obi. Ja z tym samym pytaniem, bo z tego co przeczytałam powinien mieć glebę obojętna do zasadowej i suche i słoneczne stanowisko z minimalną dawką nawozu . Jak sie to ma do tego . On u Ciebie tak pięknie rosnie i kwitnie . Kupiłam też ślaz piżmowy czy może też go masz
- ZENOBIUSZ

- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Witaj Irenko piękne ujęcie anemonu i powojnika
. Wreszcie i u mnie zaświeciło słońce
a temperatura wzrosła do + 5 stopni, może niebawem do mnie z zachodu dotrze wyższa temperatura.
Pozdrawiam Zenek
- HalinaK

Jadziu - JAKUCH
dziękuje ślicznie
Zaraz dzwonie do synusia, żeby poszedł kupić nasionka, bo w Sączu nie mamy Obi.
Zaraz dzwonie do synusia, żeby poszedł kupić nasionka, bo w Sączu nie mamy Obi.
Halinko i Jadziu kupidynka kupiłam w ubiegłym roku zimą, chyba w lutym i zaraz wysiałam, wszystkie nasiona wzeszły, popikowałam i w maju wysadziłam do gruntu, pierwsze kwiaty zakwitły w sierpniu. Kępki kupidynka budową przypominają polne chabry tylko mają większe kwiaty, o wymaganiach glebowych nie myślałam, sadziłam w różnych mejscach gdzie się dało, wszędzie dobrze rosły tylko nie w cieniu, były długie i wiotkie. Nawozami nie zasilałam bo to już była prawie jesień. Ślaz piżmowy również miałam, to są ładne, małe malwy i długo kwitną, obecnie już ich nie sadzę gdyż nie mam tyle miejsca a one najlepiej wyglądają w grupach.
Zenku dziękuję
słoneczka to tylko pozazdrościć, u nas jest doś ciepło +9C ale ciągle pada i jest ponuro, prognozy wskazują, że do ciebie idzie ciepło.

Kupidynki

Przetacznik

Zenku dziękuję
Kupidynki

Przetacznik

- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś wreszcie było słonecznie i ciepło
Różaneczniki wyglądają zaskakująco dobrze, choć po raz pierwszy ich nie okryłam. Azalii pod przykryciem nie oglądałam.
Kupidynek się rozsiewa, ma palowy korzeń, dosyć kruchy. Przesadzałam jesienią i widać już teraz, że część się na pewno przyjęła.
Kupidynek się rozsiewa, ma palowy korzeń, dosyć kruchy. Przesadzałam jesienią i widać już teraz, że część się na pewno przyjęła.
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Irenko warzywnik 12/2 metry to olbrzymi , ja miałam grządkę 1.50 na 80 cm .
Jeżeli chodzi o Rh to masz racje w maju się wszystko okaże , ale w zeszłym roku już w marcu były do niczego .
Genia
Jeżeli chodzi o Rh to masz racje w maju się wszystko okaże , ale w zeszłym roku już w marcu były do niczego .
Genia
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Irenko, piękny ten przetacznik z zielonym czubkiem
W kwietniu zaczną kwitnąć najwcześnie - przetaczniki armeńskie. Już się nie mogę doczekać tej intensywnej niebieskości 
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Irenko zachwyca mnie powojnik bylinowy, jest prześliczny....no i zdjęcie mistrzowskie
Zawsze podziwiam Twój warzywniaczek....on jest po prostu piękny.....tak wkomponowany w ogród, tak zaaranżowany i obsadzony, że stanowi jego bardzo atrakcyjny zakątek
Zawsze podziwiam Twój warzywniaczek....on jest po prostu piękny.....tak wkomponowany w ogród, tak zaaranżowany i obsadzony, że stanowi jego bardzo atrakcyjny zakątek