Grubosz - Crassula Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Grubosz - Crassula ovata

Post »

Niesamowite okazy Grzegorz ;:138
Pracujesz tylko nad zwykłymi gruboszami czy nad hobbitami też?
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
obrecka
100p
100p
Od: 23 cze 2011, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

woooowww Grzegorzu cudne, ile ten największy ma lat?? ;:63 ;:138
Karolina
"Jeśli nie masz w życiu własnego celu, będziesz całe życie realizował cele innych. "
Zapraszam do mojego profilu
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Ale ich dużo Grzegorz! Ładne.
Nadal twierdzę, że powinieneś kształtować także inne odmiany, choćby o kolorowych liściach.
Inne gatunki tez by Ci się przydały.
GrzegorzGB
50p
50p
Od: 21 lut 2012, o 10:36

Post »

Kochani:)
Dziękuję Wszystkim za miłe słowa-dla takich chwil warto żyć i tworzyć dalej:)

CYNTHIA-Obecnie pracuję tylko nad Gruboszami jajowatymi (zwykłymi hihi:) ) Dlaczego? Bo tylko takie mam. Koleżanka kiedyś miała hobbita-jak będę u niej to postaram się go przejąć i wziąć pod swoje skrzydła(jeśli go jeszcze ma):) Z tego co obserwuje większość ludzi ma G.jajowatego. W domach nie widzę u nikogo hobbita a to bardzo ciekawe dlaczego? :)

OBRECKA-Ten największy ma ok 8 lat ale to nie jest na 100%. On był bardzo zarośnięty, przycinałem go, zmieniłem donicę i oto cały efekt. Muszę się przyznać, że jakiś czas temu postanowiłem, że pozwolę mu rosnąć dalej do góry:) ale zastanawiam się nad zagęszczeniem a co za tym idzie przycięciem pędów. To ma być ładny bonsai ale korci mnie by mieć takiego wielkoluda z 1,5m wysokości:) zobaczymy jeszcze jak sprawa się potoczy.

RAFLEZJA-Ja nie mam nic do innych odmian:) ale po prostu jeszcze :) nie wpadły w moje ręce. Jeśli wpadną to na bank je zobaczycie. Dlatego z chęcią się wymienię. Choć nie wiem czy to dobry pomysł bo robi się problem z miejscem:) co ja mówię-nie robi się tylko już jest:)

Ps. to co zobaczyliście do tej pory to jeszcze nie wszystko:) nie chcę Wam pokazywać nieukończonych roślin-niektóre czekają na donice, inne na przycięcie. Dlatego i Wy działajcie i twórzcie. Do dzieła. Sztuka bonsai jest wyśmienita jeśli tak mogę napisać:) Daje mi przeogromną radość gdy mogę tworzyć i wymyślać kształty jakich jeszcze nie widziałem(tu piszę o bonsai z G.jajowatego) By Was zainspirować prezentuję kilka zdjęć z sieci.
Pozdrawiam
Moje inspiracje-bonsai nie da się skopiować. Każde jest inne i wyjątkowe. Te zdjęcia to takie moje inspiracje. Są tu też i Wasze okazy:)

Edit
Mam prośbę o niewklejanie zdjęć nie swojego autorstwa. Jest to łamanie regulaminu naszego Forum. Zdjęcia usunąłem.

Pozdrowienia,
Tomek/blabla
Awatar użytkownika
margolina9
100p
100p
Od: 24 lut 2012, o 22:10

Post »

Tylko podziwiać są rewelacyjne brak słów...masz do nich talent :D
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Grzegorzu zdjęcia rewelacyjne. W moim wątku na 12 str są moje największe grubosze. Zajrzyj do mnie i oceń możliwości.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
GrzegorzGB
50p
50p

Post »

SZAROTKA66-masz ładne dorodne okazy i tak jak pisałem Ci ostatnio ciachaj i twórz ładne bonsai bo w tych Twoich roślinach jest wielki potencjał:)
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GrzegorzGB pisze:Kochani:)
Dziękuję Wszystkim za miłe słowa-dla takich chwil warto żyć i tworzyć dalej:)
Moje inspiracje-bonsai nie da się skopiować. Każde jest inne i wyjątkowe. Te zdjęcia to takie moje inspiracje. Są tu też i Wasze okazy:)
Tak Grzegorz. Moje są te:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeśli znalazłeś je w necie, to przyznam, że nie jestem zadowolona, że skopiowałeś je na fotosik i powiesiłeś w poście bez podania linku źródłowego.
Mogłeś zacytować post z So 14 sty 2012 21:57. Tam też są te fotki.

Sory, ale to nie jest w porządku. Mimo, iż służysz przykładem w pozytywnym sensie.
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O, drzewko z Książa.
Grubosze fajne są, bo można je właśnie na takie bonsai formować i rosną szybko. Jednak najbardziej ciekawią mnie takie drzewka, u których widać, że były umyślnie formowane od malucha za pomocą odważników czy też drutowania i dzięki temu mają wyjątkowy kształt, jak np. ta Portulacaria z pierwszego zdjęcia. Ze swoją coś pokombinuję, szkoda tylko, że veriegata, a ta wolniej rośnie.

Zdjęcia wlepione z sieci powinieneś usunąć, albo wkleić w sposób zgodny z regulaminem i prawem. :|
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
GrzegorzGB
50p
50p

Post »

RAFLEZJA-przepraszam jeśli Cię uraziłem. Ja wiem dokładnie, że to są Twoje grubosze i Twoje zdjęcia. Twoje skopiowałem z tego Forum ogrodniczego a reszta pochodzi z różnych stron. Nie rozumiem w jaki sposób Cię uraziłem, ale i tak jeszcze raz PRZEPRASZAM. Chciałem pokazać grupę zdjęć które mi się podobają. A bardziej to co na zdjęciach jest i tylko tyle.

Dobra usuwam zdjęcia, bo widzę, że chciałem dobrze a niektórzy odbierają to źle wiec nie ma i nie będzie.
O Admin to już usunął. I dobrze. Fakt nie czytałem regulaminu więc to moja wina. Ale nie chciałem źle.

Ps. nie chciałem nic cytować. Chciałem Wam pokazać Wasze ciekawe rośliny, które mi się podobają i to co można z nich zrobić.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marudzia
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 22:27

Post »

Okazy które pokazujecie ... i Grzegorza i Raflezji i innych -rewelacja ;:167 super zdjecia !!!
Moge tak je ogladac i ogladac :tan
GrzegorzGB
50p
50p

Post »

Wszyscy mają tu ładne okazy. Jedni młodsze inni starsze. Nic dodać nic ująć:)
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzegorz!
Nie uraziłeś mnie. Ja tylko zwróciłam Ci uwagę.

Zdjęć nie skopiowałeś z forum, gdyż linki do nich w poście z z So 14 sty 2012 21:57 prowadzą do imageshack, na którym to serwerze były umieszczane, a linki do moich zdjęć z Twojego postu (już wykasowane) prowadzą do fotosika, na którym zdjęć nie wieszam.

Proponuję temat skończyć, choć dziwię się, że Ty jako młody pewnie człowiek pewnych spraw wydajesz się nie rozumieć. Ja oficjalnie pretensji mieć do Ciebie nie będę, w końcu jesteśmy na tym samym forum, ale bądź pewien, że w dobie wszechogarniającego ACTA niektóre osoby mogą zarzucić Ci nielegalne kopiowanie.

Wystarczy podać link źródłowy albo...prezentować tylko własne osiągnięcia.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Iwonko, Twoje grubosze :shock: ...CUDA!!!!!!
Już wiem co miałaś na myśli, że preferujesz te na jednej nóżce. Faktycznie zupełne inaczej się prezentują i jakoś bardziej widać ich urok. Hobbita też mam w takim lasku i wiosną na pewno ukorzenię sobie jakąś odnóżkę tak "na pojedynczo".
Jeszcze mam pytanie. Czy ten na ostatnim zdjęciu to Hummel's Sunset?
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Basiu.
Ja ogólnie mówiąc lubię formy pienne. Wszystkiego :D.
Tak. to jest Crassula ovata "Hummel's Sunset'.

Stoi latem na placyku przed domem, łapie kolory i zwykle jej tak na zimę zostaje.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”