Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale sama powodowałaś zamykanie się pustych paszczek swojej muchołówki? Już nie mam żadnego kwiatka z rodziny rosiczek, ale z doświadczenie wiem że nie powinno się tak robić, gdyż paszcza po ok 2 czy 3 zamknięciach zaczyna gnić. To samo dzieje się przeważnie gdy strawi już muchę. Zawsze jakaś jej resztka zostanie w środku i naturalnym odruchem kwiatka jest to że danej odnodze daje zgnić.Storczykowa pisze:lub łaskotałam piórkiem paszczki, żeby patrzeć, jak się zamykają. dużo radochy z nimi miałam
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ledwo mi się skoczogonki udało zwalczyć, a pojawiły się w ziemi larwy ziemiórek:( Zastosowałam ten preparat:Actellic 500 EC. Jednocześnie z tymi larwami zaczęły mi masowo więdnąć i czarnieć liście... Czy to może być grzyb? Zastosować jakiś preparat grzybobójczy? Czy na razie skupić się na zwalczeniu ziemiórek? Będę wdzięczna za pomoc...
A tak na marginesie coś mam pecha do tej mojej muchołówki... miesiąc nie minął odkąd ją mam a tu już 2 inwazje szkodników... Dla przyszłych posiadaczy muchołówek mogę powiedzieć tylko jedno: NIE KUPUJCIE JEJ W HIPERMARKECIE!
A tak na marginesie coś mam pecha do tej mojej muchołówki... miesiąc nie minął odkąd ją mam a tu już 2 inwazje szkodników... Dla przyszłych posiadaczy muchołówek mogę powiedzieć tylko jedno: NIE KUPUJCIE JEJ W HIPERMARKECIE!
Hejka roślinka nie wygląda wcale tak źle, podlewaj ja regularnie do podstawka co drugi dzień by miała stale wilgotny torf i koniecznie doświetlaj ją jeszcze by mogła odskoczyć w rozwoju, jest osłabiona po zimowaniu i ataku szkodników(zajrzyj do mnie w temat rośliny są w akwarium doświetlane ale można je również doświetlać zwykłą lampką biurową z żarówka energooszczędną minimum 11 wat.