Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a ja mając muchołówkę łapałam jej muchy np. na podwórku i wkładałam jej do paszczek lub łaskotałam piórkiem paszczki, żeby patrzeć, jak się zamykają. dużo radochy z nimi miałam. ona kilka dni jadła te muchy, a potem zazwyczaj otwierała paszczkę.
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Storczykowa pisze:lub łaskotałam piórkiem paszczki, żeby patrzeć, jak się zamykają. dużo radochy z nimi miałam
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale sama powodowałaś zamykanie się pustych paszczek swojej muchołówki? Już nie mam żadnego kwiatka z rodziny rosiczek, ale z doświadczenie wiem że nie powinno się tak robić, gdyż paszcza po ok 2 czy 3 zamknięciach zaczyna gnić. To samo dzieje się przeważnie gdy strawi już muchę. Zawsze jakaś jej resztka zostanie w środku i naturalnym odruchem kwiatka jest to że danej odnodze daje zgnić.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

to było z 4 czy 5 lat temu, dzieckiem jeszcze byłam, to mnie bawiło takie coś :) ale muchy jej cżesto łapałam, bo wtedy myślałam, że ona musi jeść dużo much.
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Ja swojej dionei niec nie łapie0no tzn rzadko, jak ktos ze znajomych przydzie to tak dla pokazu :wink: ale przważnie sama cos sobie złapie :roll: Ale dziwi mnie to ze po jakims czasie otwiera paszczkę a której trzymała muchę, komara czy co tam innego, to normalne :?: tak powinno być :?:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli nie dzieje się to w ciągu tego samego dnia to normalne muchołówka jak strawi owada otwiera łapkę(musisz pamiętać że każda łapka łapie tylko trzy razy owada po czym obumiera). :D
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p

Post »

O tego nie wiedziałam :roll: ale widzę że mojej muchołówce warunki odpowiadają bo cały czas wypuszcza nowe paszczki :)
x-C-j
---

Post »

To tylko się cieszyć, może chcesz rosiczki mam na sprzedanie zajrzyj do działu Oferty.
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p

Post »

na razie nie mam warunków bo w moim pokoju jest okno na północ :( a Dionea stoi w kuchni przy oknie południowym i ma tam sporo sąsiadów należących do mamy. Mi się marzy takie małe terrarium dla owadożernych, więc kiedyś na pewno się zgłoszę :roll:
agacik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2008, o 00:16

Post »

ledwo mi się skoczogonki udało zwalczyć, a pojawiły się w ziemi larwy ziemiórek:( Zastosowałam ten preparat:Actellic 500 EC. Jednocześnie z tymi larwami zaczęły mi masowo więdnąć i czarnieć liście... Czy to może być grzyb? Zastosować jakiś preparat grzybobójczy? Czy na razie skupić się na zwalczeniu ziemiórek? Będę wdzięczna za pomoc...
A tak na marginesie coś mam pecha do tej mojej muchołówki... miesiąc nie minął odkąd ją mam a tu już 2 inwazje szkodników... Dla przyszłych posiadaczy muchołówek mogę powiedzieć tylko jedno: NIE KUPUJCIE JEJ W HIPERMARKECIE!
x-C-j
---

Post »

Wklej zdjęcie rośliny jak możesz liście więdną z innej przyczyny, chemia na pewno im nie zaszkodziła. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
agacik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Niestety będę mogła je wkleić dopiero w czwartek, bo zostawiłam aparat fotograficzny w drugim mieszkaniu:/Mam nadzieję że moja muchołówka dożyje...
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p

Post »

Ja swoja kupiłam w Castoramie i jak na razie wszystko jest ok :)
agacik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Oto zdjęcia mojej muchołówki... Jak na razie ciągle walczę z ziemiórkami, a jej coraz więcej liści czernieje, żółknie lub nawet jak są zielone, to zniekształcają się. Proszę o pomoc...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Hejka roślinka nie wygląda wcale tak źle, podlewaj ja regularnie do podstawka co drugi dzień by miała stale wilgotny torf i koniecznie doświetlaj ją jeszcze by mogła odskoczyć w rozwoju, jest osłabiona po zimowaniu i ataku szkodników(zajrzyj do mnie w temat rośliny są w akwarium doświetlane ale można je również doświetlać zwykłą lampką biurową z żarówka energooszczędną minimum 11 wat.
agacik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dziękuję bardzo za radę:) mam jeszcze pytanie...poobcinać jej te zczerniałe listki? albo te, które zaczynają żółknąć?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”