Kiedy siać mak ozdobny?
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Kiedy siać mak ozdobny?
@ Minia 821 ? Mak polny (Papaver rhoeas) jest jak najbardziej legalny, a jego nasionka można dostać w większości sklepów ogrodniczych. Nielegalny jest mak lekarski (Papaver somniferum, którego odmiany o kwiatach pełnych określane bywają jako Papaver paeoniflorum).
@ Waleria ? U Matemaxa nie chodzi o jakieśtam podobieństwo. Matemax jak najbardziej posiada nielegalne maki lekarskie.
Przy okazji ? zapraszam do znajdującego się w tym samym dziale wątku o makach jednorocznych ? jest tam trochę moich fotek tak maku polnego jak i maku lekarskiego (mieszkam we Francji, gdzie jego uprawa jest w pełni legalna).
Pozdrawiam!
LOKI
@ Waleria ? U Matemaxa nie chodzi o jakieśtam podobieństwo. Matemax jak najbardziej posiada nielegalne maki lekarskie.
Przy okazji ? zapraszam do znajdującego się w tym samym dziale wątku o makach jednorocznych ? jest tam trochę moich fotek tak maku polnego jak i maku lekarskiego (mieszkam we Francji, gdzie jego uprawa jest w pełni legalna).
Pozdrawiam!
LOKI
Dzisiaj w programie "Gardener's World" pokazano cudownego maka wschodniego z grupy GOLIATH ,podobno wyrasta do 1,5 metra, szukałam wiadomośći na jego temat ale niestety nic. Może ktoś z Was spotkał sie z takim maczkiem?
- Locutus
- Kontakt:
Forma dzika ? oczywiście.Waleria pisze:Locutus! Mak lekarski ma tylko 4 płatki korony.
Formy ozdobne o kwiatach pojedynczych (jak np. Dannebrog) ? również.
Formy ozdobne o kwiatach pełnych (jak np. Black Paeony) ? jak to formy o kwiatach pełnych u każdego gatunku, u którego takie formy wyhodować się udało, płatków mają od groma i jeszcze trochę.
Pozdrawiam!
LOKI
PS1. Zadanie domowe: policz ile płatków ma ten mak: http://www.tandmworldwide.com/seeds1/pr ... 521/1.html

PS2. ...ale żeby na posta sprzed siedmiu miesięcy odpowiadać...

- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lepiej późno niż wcale.
Kiedyś, kiedy uprawa maku lekarskiego nie podlegała żadnym obostrzeniom, Babcia hodowała w ogródku mak, miał właśnie tylko kilka płatków, z pewnością nie był dziki. Makówki były duże, dorodne.

Kiedyś, kiedy uprawa maku lekarskiego nie podlegała żadnym obostrzeniom, Babcia hodowała w ogródku mak, miał właśnie tylko kilka płatków, z pewnością nie był dziki. Makówki były duże, dorodne.
Waleria
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
Sama się zaciekawiłam tym makiem, bo u mnie się wysiał w zeszłym roku. Faktycznie piękny tylko nietrwały.
Zwróćcie uwagę na nasiona maku lekarskiego:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mak_lekarski
Są zupełnie inne niż te nasiona z maku kupowanego w sklepie.
Mój mak zawiązał nasionka kuleczki czyli jest legalny?
Zwróćcie uwagę na nasiona maku lekarskiego:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mak_lekarski
Są zupełnie inne niż te nasiona z maku kupowanego w sklepie.
Mój mak zawiązał nasionka kuleczki czyli jest legalny?
- Locutus
- Kontakt:
@ Waleria ? wiem, że kiedyś uprawa tegoż maku nie była obostrzona? A potem ktoś wymyślił ? kompot ? i się zaczęło? Zresztą, o ile mnie pamięć nie zawodzi, dyskutowaliśmy już o tym we dwoje dosyć szczegółowo w tym wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0 ? więc chyba nie ma co powtarzać całej tej dyskusji od nowa.
Powtórzę tylko moją myśl przewodnią: uważam zakazywanie uprawy cennych z punktu widzenia estetyki gatunków roślin ogrodowych, tylko dlatego, że jakiś margines społeczny używa ich do naćpania się, za nieporozumienie i sądzę że posługując się tą logiką niebawem zakażemy sprzedaży kleju do butów czy syropu na kaszel...
Jeśli chodzi o odmiany użytkowe maku lekarskiego (chociażby te, dzięki którym mamy mak na makowce, bułki z makiem etc.) ? rzeczywiście o nich nie wspomniałem i oczywiście też mają one cztery płatki.
@ Anna 29 ? kuknij do podlinkowanego przeze mnie powyżej wątku ? wkleiłem tam pełno fotek maku tak polnego (legalnego) jak i lekarskiego (nielegalnego w Polsce, lecz szczęśliwie legalnego we Francji, gdzie mieszkam).
Mak lekarski najłatwiej odróżnić od innych maków po liściach ? szerokich, siedzących na łodydze, lekko ząbkowanych na brzegach, ale nigdy nie powcinanych pierzasto jak u innych maków...
Pozdrawiam!
LOKI

Jeśli chodzi o odmiany użytkowe maku lekarskiego (chociażby te, dzięki którym mamy mak na makowce, bułki z makiem etc.) ? rzeczywiście o nich nie wspomniałem i oczywiście też mają one cztery płatki.
@ Anna 29 ? kuknij do podlinkowanego przeze mnie powyżej wątku ? wkleiłem tam pełno fotek maku tak polnego (legalnego) jak i lekarskiego (nielegalnego w Polsce, lecz szczęśliwie legalnego we Francji, gdzie mieszkam).
Mak lekarski najłatwiej odróżnić od innych maków po liściach ? szerokich, siedzących na łodydze, lekko ząbkowanych na brzegach, ale nigdy nie powcinanych pierzasto jak u innych maków...
Pozdrawiam!
LOKI
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
No właśnie ja miałam na działce takiego z tymi liśćmi (czyli lekarski). Nawet nie wiedziałam, że mogę iść za to siedzieć na 3 lata.
To za chore przepisy.

- Locutus
- Kontakt:
Teoretycznie tak. W praktyce szczerze wątpię, by lokalna policja biegała po ogródkach i węszyła w poszukiwaniu maku.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 100p
- Od: 5 paź 2011, o 19:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
no to - KIEDY WYSIEWAĆ?
u mnie na działce wysiały się maki same.. ale nie mają pełnych kwiatków.. zaopatrzyłam się już w nasionka, ale nie wiem kiedy wysiać..
u mnie na działce wysiały się maki same.. ale nie mają pełnych kwiatków.. zaopatrzyłam się już w nasionka, ale nie wiem kiedy wysiać..
torebka kobiety nie jest po to, aby coś w niej znaleźć, tylko po to aby wszystko w niej mieć 
działka z widokiem na... samoloty:)
gry planszowe-sposób ma kreatywne spędzenie czasu ze znajomymi

działka z widokiem na... samoloty:)
gry planszowe-sposób ma kreatywne spędzenie czasu ze znajomymi
- Locutus
- Kontakt:
@ Piegowata ? siać można już. Im tam przymrozki niestraszne.
@ 3 Koty ? jak masz kłącza, to pewnie jest to mak wschodni. Zważywszy na to, że w ogrodzie jest to zimotrwała bylina, myślę, że posadzić już możesz.
Pozdrawiam!
LOKI
@ 3 Koty ? jak masz kłącza, to pewnie jest to mak wschodni. Zważywszy na to, że w ogrodzie jest to zimotrwała bylina, myślę, że posadzić już możesz.
Pozdrawiam!
LOKI
- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
Właśnie w tym roku mam zamiar wyhodować z nasion mak wschodni, mam nadzieję, że nie jest to roślina trudna w uprawie. Czyli od Lokiego już wiem, że mogę zacząć wysiew w marcu do doniczek. Można siać wprost do gruntu?
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia