Aga na ile sztuk muffinek jest to ciasto? Dzisiaj chyba będa u mnie z nutelląAGNESS pisze: CYNAMONOWE MUFFINKI
* 1 i 1/3 szkl mąki
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/3 szkl oleju
* 3/4 szkl cukru
* 1 jajo
* 3/4 szkl mleka
* coś do nadziania ( dżem, nutella, owoce)
*****************
- w jednej misce wymieszać dokładnie suche składniki
- w drugiej misce roztrzepać mokre
- połączyć delikatnie suche z mokrymi krótko mieszając.
- ciasto wkładać o połowy foremki, na to łyżeczkę nadzienia i przykryć ciastem do wysokości 3/4 foremki
- piec w 190* przez 20-25 min
-
Kuchenne inspiracje AGNESS
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7280
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Mnie wyszło 14 szt - forma silikonowa. Pyszne są. Do 7 szt dałam borówkę ameryk. a do pozostałych dżem wiśniowy z wiśniami. Smacznego
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7280
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Dziękuję za info 
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Milenko bardzo dziękuję za przepis, fajnie mieć różne warianty do wypróbowania
Aniu widzę, ze ty dziś sobie zrobiłaś słodka dietę
Ja powiem szczerze, ze nigdy nie wyrabiałam mikserem ani ciasta drożdżowego, ani kruchego, zawsze ręcznie
Dziś robiłam drożdżowe ślimaczki....ciasto robiło się wspaniale.....aż sie zgrzałam
Jagódko, ja jakoś wolę ręcznie....może jak będę robiła częściej to dorosną o miksera
Alu naprawdę bardzo się cieszę, ze smakowały.....to chyba moje ulubione
Gosiu poproszę babciny przepisik
Ewuś podpinam się pod prośbę
Warto mieć różne opcje i wypróbować która pasuje najbardziej
Slila witaj
Joluniu bardzo Cię przepraszam, ze wcześniej nie odpowiedziałam, na szczęście Ala podpowiedziała
.... ja dopiero zajrzałam, bo miałam młyn z pieczeniem....ale 80 drożdżowych ślimaków juz stygnie .... U mnie wychodzi około 16 babeczek .
Alu dziękuję bardzo za odpowiedź
Dziś robiłam drożdżowe ślimaczki do barszczyku na sobotnią 18nastkę mojej córy
Podzielę się przepisem, bo są niesamowite
DROZDŻOWE ŚLIMAKI Z PIKANTNYM NADZIENIEM rewelacyjne do barszczu, ale i jako samodzielna przekąska
CIASTO
* 1 kg mąki
* 3 jaja
* 1 żółtko
* 10 dag drożdży
* 1/2 szkl cukru
* 250g masła - roztopić
* 250 ml mleka
* 1/4 łyżeczki soli
FARSZ
* 1 kg pieczarek- zetrzeć na tartce jarzynowej, podsmażyć na oleju
* 0,5 kg pasztetu
* 2 cebule- pokroić w kosteczkę, podsmażyć
* można dodać 2 jajka, ale nie koniecznie
* sól, pieprz do smaku
Połączyć wszystkie produkty na gładką masę, doprawić solą i pieprzem.
-Zrobić zaczyn- w 1/2 szkl ciepłego mleka rozpuścić drożdże z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki, dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
-Jajka i żółtko utrzeć z pozostałym cukrem, dodać sól. Następnie połączyć z wyrośniętym zaczynem i dodać pozostałe składniki poza masłem. Zagnieść ciasto. Na koniec dodawać po trochę rozpuszczone masło, dokładnie wgniatając je w ciasto. Ciasto dobrze wyrobić. Zostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ja wkładam w lekko nagrzany piekarnik)
- Ciasto podzielić na 2 częsci. Kolejno je rozwałkować na prostokąty o grubości około 1 cm. Układać na nie farsz, pozostawiając około 1,5 cm od brzegu. Zwijać jak roladę. Pusty brzeg posmarować rozkłóconym jajkiem, żeby lepiej się zlepiło.
Roladę kroić ostrym nożem na plasterki....mnie zależało, żeby były nieduże, więc kroiłam naokoło 1,5 cm. żeby były większe kroić grubiej, naokoło 2-3cm plastry Układać na blasze w 4 rzędach po 4 sztuki, w sporych odległościach od siebie , bo sporo urosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Pozostawić jeszcze na trochę do podrośnięcia. Upiec na rumiano przez około 30 min w 180*.





Aniu widzę, ze ty dziś sobie zrobiłaś słodka dietę
Jagódko, ja jakoś wolę ręcznie....może jak będę robiła częściej to dorosną o miksera
Alu naprawdę bardzo się cieszę, ze smakowały.....to chyba moje ulubione
Gosiu poproszę babciny przepisik
Ewuś podpinam się pod prośbę
Slila witaj
Joluniu bardzo Cię przepraszam, ze wcześniej nie odpowiedziałam, na szczęście Ala podpowiedziała
Alu dziękuję bardzo za odpowiedź
Dziś robiłam drożdżowe ślimaczki do barszczyku na sobotnią 18nastkę mojej córy
DROZDŻOWE ŚLIMAKI Z PIKANTNYM NADZIENIEM rewelacyjne do barszczu, ale i jako samodzielna przekąska
CIASTO
* 1 kg mąki
* 3 jaja
* 1 żółtko
* 10 dag drożdży
* 1/2 szkl cukru
* 250g masła - roztopić
* 250 ml mleka
* 1/4 łyżeczki soli
FARSZ
* 1 kg pieczarek- zetrzeć na tartce jarzynowej, podsmażyć na oleju
* 0,5 kg pasztetu
* 2 cebule- pokroić w kosteczkę, podsmażyć
* można dodać 2 jajka, ale nie koniecznie
* sól, pieprz do smaku
Połączyć wszystkie produkty na gładką masę, doprawić solą i pieprzem.
-Zrobić zaczyn- w 1/2 szkl ciepłego mleka rozpuścić drożdże z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki, dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
-Jajka i żółtko utrzeć z pozostałym cukrem, dodać sól. Następnie połączyć z wyrośniętym zaczynem i dodać pozostałe składniki poza masłem. Zagnieść ciasto. Na koniec dodawać po trochę rozpuszczone masło, dokładnie wgniatając je w ciasto. Ciasto dobrze wyrobić. Zostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ja wkładam w lekko nagrzany piekarnik)
- Ciasto podzielić na 2 częsci. Kolejno je rozwałkować na prostokąty o grubości około 1 cm. Układać na nie farsz, pozostawiając około 1,5 cm od brzegu. Zwijać jak roladę. Pusty brzeg posmarować rozkłóconym jajkiem, żeby lepiej się zlepiło.
Roladę kroić ostrym nożem na plasterki....mnie zależało, żeby były nieduże, więc kroiłam naokoło 1,5 cm. żeby były większe kroić grubiej, naokoło 2-3cm plastry Układać na blasze w 4 rzędach po 4 sztuki, w sporych odległościach od siebie , bo sporo urosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Pozostawić jeszcze na trochę do podrośnięcia. Upiec na rumiano przez około 30 min w 180*.





Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Agnieszko, do ciasta drożdżowego polecam Ci miskę z Tupperware. Rewelacja, wrzucasz, zamykasz i czekasz, aż samo się wyrobi. Chleb też się w tym wyrabia i to na zakwasie. Chleb robię co drugi dzień, więc bym się zarobiła, a nie mam czasu. Jak będziesz zainteresowana to daj znać, bo u mnie ktoś wysprzedaje towar i ma super ceny, mogę dać namiar.
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11142
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Przepis na ślimaczki już skopiowany, na pewno wykorzystam w niedługim czasie.
- reniuniek
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4611
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Czerwionka koło Rybnika
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aga,ale pyszności znowu pokazałaś
Można zrobić też jakiś słodki farsz,nie?
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Alu
Dorotko naprawdę warto, bardzo polecam
Danusiu witaj, cieszę się, ze zajrzałaś
Reniu jak najbardziej mogą być i słodkie nadzienia
Tylko trzeba wtedy kroić grubsze plasterki, takie około 2,5-3 cm. Wtedy wyjdą śliczne ślimacze drożdżóweczki 
Dorotko naprawdę warto, bardzo polecam
Danusiu witaj, cieszę się, ze zajrzałaś
Reniu jak najbardziej mogą być i słodkie nadzienia
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4585
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
A ja nic a nic nie rozumiem jak to robić
zakuty łeb
Aguś jak zwijać ?
- Jagodka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5401
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Kurcze , ja mam miskę Tupperware , wszystkie ciasta drożdżowe w niej robię - rewelacja .
Aguś ...smakowicie się prezentują ...na pewno je zrobię . A powiedz , proszę , jaki pasztet dajesz , czy pieczony , czy też obojętnie jaki , bo chyba nie pasztetową - chociaż jest miękka .
Aguś ...smakowicie się prezentują ...na pewno je zrobię . A powiedz , proszę , jaki pasztet dajesz , czy pieczony , czy też obojętnie jaki , bo chyba nie pasztetową - chociaż jest miękka .
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Super wyglądają te ślimaczki.Zapewne smakują jeszcze lepiej.A z barszczem to mistrzostwo świata.Aż się zrobiłam głodna 
Basia
Moje wyzwanie
Moje wyzwanie
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Gosiu rozwałkowujesz na prostokątny placek. Cały smarujesz farszem, pozostawić tylko z 1,5 cm z brzegu wolne miejsce i zwijasz tak jak roladę...

następnie kroisz w plasterki
Jagódko muszę i ja sobie taką sprawić ...
Pasztet kupowałam w sklepie( ale jak najbardziej może być zrobiony własnoręcznie
), może być i wieprzowy i drobiowy....a i pasztetówka też może być 
Basiu są naprawdę przepyszne...musiałam szybko je zapakować i zamrozić, bo inaczej nic by nie zostało na imprezkę


następnie kroisz w plasterki
Jagódko muszę i ja sobie taką sprawić ...
Pasztet kupowałam w sklepie( ale jak najbardziej może być zrobiony własnoręcznie
Basiu są naprawdę przepyszne...musiałam szybko je zapakować i zamrozić, bo inaczej nic by nie zostało na imprezkę
- gosia79z
- 200p

- Posty: 428
- Od: 19 sty 2011, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wyspa Wolin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Ślimaczki rewelacja, aż ślinka cieknie.Na moje oko trzeba zwinąć jak roladę, a potem kroić w plasterki.
Co to za miska z Tupperware, mam sąsiadkę, która coś tam działa w tej firmie, ale kiedyś dała mi katalog do przejrzenia i ciut mi oczy z orbit wyszły, kiedy ceny zobaczyłam.Ale takową misę, która ciasto sama wyrabia, to za każde pieniądze kupię
Ciasto drożdżowe babcine
pół kilograma mąki (około 3,5 szklanki)
3 żółtka
szczypta soli
0,5 szklanki mleka
pół masła
0,75 szklanki cukru
5 dag drożdży
kruszonka
0,25 szklanki cukru
pół kostki masła
2 szklanki mąki
Wszystkie produkty wyjąć wieczorem na blat.Rano będę w jednakowej temp. podobno to ma ogromny wpływ na ciasto.
Mój zaczyn i ciasto rosną w piekarniku nagrzanym do 50 stopni.Kiedy piekarnik osiągnie tą temp. wyłączam i podgrzewam w miarę potrzeby, zwykle, gdy wyrabiam ciasto.
Wszystkie produkty odmierzyć, z odmierzonej porcji używać do zaczynu i ciasta.Mleko podgrzać.Drożdże posypać łyżką cukru.Kiedy się roztopią, dodać mleko, oraz pół szklanki mąki.Dobrze wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Masło roztopić.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Wszystkie składniki połączyć z wyrośniętym zaczynem.Dobrze wyrobić, mikserem, bądź ręką.Ciasto jest dość luźne, dlatego lepiej jest wyrabiać je w misce, niż na stolnicy.Odstawić do wyrośnięcia naokoło pól godziny.
W tym czasie robimy kruszonkę.Masło wetrzeć w mąkę, aż uzyskamy tłusty, sypki proszek, dodać cukier.Zagnieść kruszonkę.
Dużą blechę wysmarować olejem i posypać bułką tartą, ewentualnie kaszą manna.
Wyrośnięte ciasto należy kolejny raz wyrobić, kilka minut.Wyraźnie opadnie-odgazuje się.Na końcu można dodać rodzynki, wymieszać.Wyłożyć na blachę.Posypać kruszonką.
Ewentualnie na ciasto ułożyć owoce, budyń i dopiero posypać kruszonką.Owoce z małą ilością soku kłaść bezpośrednio na cieście, z dużą (truskawki, jagody) obtoczyć w mące.
piekarnik nagrzać do 175 stopni (ja mam taką podziałkę temperatury).W tym czasie ciasto rośnie na grzejniku, lub w innym ciepłym miejscu.Piec około 45 minut.Gotowe mozna polukrować.
Bardzo dobry lukiem uzyskałam z cukru pudru i soku z połówki pomarańczy.
Ale się rozpisałam
Co to za miska z Tupperware, mam sąsiadkę, która coś tam działa w tej firmie, ale kiedyś dała mi katalog do przejrzenia i ciut mi oczy z orbit wyszły, kiedy ceny zobaczyłam.Ale takową misę, która ciasto sama wyrabia, to za każde pieniądze kupię
Ciasto drożdżowe babcine
pół kilograma mąki (około 3,5 szklanki)
3 żółtka
szczypta soli
0,5 szklanki mleka
pół masła
0,75 szklanki cukru
5 dag drożdży
kruszonka
0,25 szklanki cukru
pół kostki masła
2 szklanki mąki
Wszystkie produkty wyjąć wieczorem na blat.Rano będę w jednakowej temp. podobno to ma ogromny wpływ na ciasto.
Mój zaczyn i ciasto rosną w piekarniku nagrzanym do 50 stopni.Kiedy piekarnik osiągnie tą temp. wyłączam i podgrzewam w miarę potrzeby, zwykle, gdy wyrabiam ciasto.
Wszystkie produkty odmierzyć, z odmierzonej porcji używać do zaczynu i ciasta.Mleko podgrzać.Drożdże posypać łyżką cukru.Kiedy się roztopią, dodać mleko, oraz pół szklanki mąki.Dobrze wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Masło roztopić.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Wszystkie składniki połączyć z wyrośniętym zaczynem.Dobrze wyrobić, mikserem, bądź ręką.Ciasto jest dość luźne, dlatego lepiej jest wyrabiać je w misce, niż na stolnicy.Odstawić do wyrośnięcia naokoło pól godziny.
W tym czasie robimy kruszonkę.Masło wetrzeć w mąkę, aż uzyskamy tłusty, sypki proszek, dodać cukier.Zagnieść kruszonkę.
Dużą blechę wysmarować olejem i posypać bułką tartą, ewentualnie kaszą manna.
Wyrośnięte ciasto należy kolejny raz wyrobić, kilka minut.Wyraźnie opadnie-odgazuje się.Na końcu można dodać rodzynki, wymieszać.Wyłożyć na blachę.Posypać kruszonką.
Ewentualnie na ciasto ułożyć owoce, budyń i dopiero posypać kruszonką.Owoce z małą ilością soku kłaść bezpośrednio na cieście, z dużą (truskawki, jagody) obtoczyć w mące.
piekarnik nagrzać do 175 stopni (ja mam taką podziałkę temperatury).W tym czasie ciasto rośnie na grzejniku, lub w innym ciepłym miejscu.Piec około 45 minut.Gotowe mozna polukrować.
Bardzo dobry lukiem uzyskałam z cukru pudru i soku z połówki pomarańczy.
Ale się rozpisałam
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Robiłam takie ślimaczki z masą makową z puszki.Maiałam jedną struclę ,a drugą pokroiłam i ułożyłam do tortownicy.Musze wypróbować z serem i kruszonką 



