Kuchenne inspiracje AGNESS

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

AGNESS pisze: CYNAMONOWE MUFFINKI

* 1 i 1/3 szkl mąki
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/3 szkl oleju
* 3/4 szkl cukru
* 1 jajo
* 3/4 szkl mleka
* coś do nadziania ( dżem, nutella, owoce)
- w jednej misce wymieszać dokładnie suche składniki
- w drugiej misce roztrzepać mokre
- połączyć delikatnie suche z mokrymi krótko mieszając.
- ciasto wkładać o połowy foremki, na to łyżeczkę nadzienia i przykryć ciastem do wysokości 3/4 foremki
- piec w 190* przez 20-25 min
-
Aga na ile sztuk muffinek jest to ciasto? Dzisiaj chyba będa u mnie z nutellą ;:224
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2011, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnie wyszło 14 szt - forma silikonowa. Pyszne są. Do 7 szt dałam borówkę ameryk. a do pozostałych dżem wiśniowy z wiśniami. Smacznego
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Dziękuję za info :wink:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milenko bardzo dziękuję za przepis, fajnie mieć różne warianty do wypróbowania :D

Aniu widzę, ze ty dziś sobie zrobiłaś słodka dietę 8-) Ja powiem szczerze, ze nigdy nie wyrabiałam mikserem ani ciasta drożdżowego, ani kruchego, zawsze ręcznie :D Dziś robiłam drożdżowe ślimaczki....ciasto robiło się wspaniale.....aż sie zgrzałam :lol:

Jagódko, ja jakoś wolę ręcznie....może jak będę robiła częściej to dorosną o miksera :D

Alu naprawdę bardzo się cieszę, ze smakowały.....to chyba moje ulubione :D

Gosiu poproszę babciny przepisik :D

Ewuś podpinam się pod prośbę 8-) Warto mieć różne opcje i wypróbować która pasuje najbardziej :D

Slila witaj :wit

Joluniu bardzo Cię przepraszam, ze wcześniej nie odpowiedziałam, na szczęście Ala podpowiedziała :D .... ja dopiero zajrzałam, bo miałam młyn z pieczeniem....ale 80 drożdżowych ślimaków juz stygnie .... U mnie wychodzi około 16 babeczek .

Alu dziękuję bardzo za odpowiedź ;:196

Dziś robiłam drożdżowe ślimaczki do barszczyku na sobotnią 18nastkę mojej córy :D Podzielę się przepisem, bo są niesamowite :tan

DROZDŻOWE ŚLIMAKI Z PIKANTNYM NADZIENIEM
rewelacyjne do barszczu, ale i jako samodzielna przekąska :D

CIASTO
* 1 kg mąki
* 3 jaja
* 1 żółtko
* 10 dag drożdży
* 1/2 szkl cukru
* 250g masła - roztopić
* 250 ml mleka
* 1/4 łyżeczki soli

FARSZ
* 1 kg pieczarek- zetrzeć na tartce jarzynowej, podsmażyć na oleju
* 0,5 kg pasztetu
* 2 cebule- pokroić w kosteczkę, podsmażyć
* można dodać 2 jajka, ale nie koniecznie
* sól, pieprz do smaku
Połączyć wszystkie produkty na gładką masę, doprawić solą i pieprzem.

-Zrobić zaczyn- w 1/2 szkl ciepłego mleka rozpuścić drożdże z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki, dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.

-Jajka i żółtko utrzeć z pozostałym cukrem, dodać sól. Następnie połączyć z wyrośniętym zaczynem i dodać pozostałe składniki poza masłem. Zagnieść ciasto. Na koniec dodawać po trochę rozpuszczone masło, dokładnie wgniatając je w ciasto. Ciasto dobrze wyrobić. Zostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ja wkładam w lekko nagrzany piekarnik)

- Ciasto podzielić na 2 częsci. Kolejno je rozwałkować na prostokąty o grubości około 1 cm. Układać na nie farsz, pozostawiając około 1,5 cm od brzegu. Zwijać jak roladę. Pusty brzeg posmarować rozkłóconym jajkiem, żeby lepiej się zlepiło.
Roladę kroić ostrym nożem na plasterki....mnie zależało, żeby były nieduże, więc kroiłam naokoło 1,5 cm. żeby były większe kroić grubiej, naokoło 2-3cm plastry Układać na blasze w 4 rzędach po 4 sztuki, w sporych odległościach od siebie , bo sporo urosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Pozostawić jeszcze na trochę do podrośnięcia. Upiec na rumiano przez około 30 min w 180*.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2011, o 22:16

Post »

Agnieszko, do ciasta drożdżowego polecam Ci miskę z Tupperware. Rewelacja, wrzucasz, zamykasz i czekasz, aż samo się wyrobi. Chleb też się w tym wyrabia i to na zakwasie. Chleb robię co drugi dzień, więc bym się zarobiła, a nie mam czasu. Jak będziesz zainteresowana to daj znać, bo u mnie ktoś wysprzedaje towar i ma super ceny, mogę dać namiar.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Przepis na ślimaczki już skopiowany, na pewno wykorzystam w niedługim czasie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
damapi
500p
500p
Od: 15 gru 2008, o 09:13

Post »

Zapisuję się, żeby mi znów watek nie umknął :)
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Aga,ale pyszności znowu pokazałaś ;:108 Można zrobić też jakiś słodki farsz,nie?
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu ;:196

Dorotko naprawdę warto, bardzo polecam :D

Danusiu witaj, cieszę się, ze zajrzałaś ;:196

Reniu jak najbardziej mogą być i słodkie nadzienia :D Tylko trzeba wtedy kroić grubsze plasterki, takie około 2,5-3 cm. Wtedy wyjdą śliczne ślimacze drożdżóweczki :D
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

A ja nic a nic nie rozumiem jak to robić ;:223 zakuty łeb :oops: Aguś jak zwijać ?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Kurcze , ja mam miskę Tupperware , wszystkie ciasta drożdżowe w niej robię - rewelacja .
Aguś ...smakowicie się prezentują ...na pewno je zrobię . A powiedz , proszę , jaki pasztet dajesz , czy pieczony , czy też obojętnie jaki , bo chyba nie pasztetową - chociaż jest miękka .
Awatar użytkownika
basiac
100p
100p
Od: 20 lut 2011, o 13:06

Post »

Super wyglądają te ślimaczki.Zapewne smakują jeszcze lepiej.A z barszczem to mistrzostwo świata.Aż się zrobiłam głodna :lol:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu rozwałkowujesz na prostokątny placek. Cały smarujesz farszem, pozostawić tylko z 1,5 cm z brzegu wolne miejsce i zwijasz tak jak roladę...
Obrazek

następnie kroisz w plasterki :D

Jagódko muszę i ja sobie taką sprawić ...
Pasztet kupowałam w sklepie( ale jak najbardziej może być zrobiony własnoręcznie :D ), może być i wieprzowy i drobiowy....a i pasztetówka też może być :D

Basiu są naprawdę przepyszne...musiałam szybko je zapakować i zamrozić, bo inaczej nic by nie zostało na imprezkę 8-) :lol:
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Ślimaczki rewelacja, aż ślinka cieknie.Na moje oko trzeba zwinąć jak roladę, a potem kroić w plasterki.

Co to za miska z Tupperware, mam sąsiadkę, która coś tam działa w tej firmie, ale kiedyś dała mi katalog do przejrzenia i ciut mi oczy z orbit wyszły, kiedy ceny zobaczyłam.Ale takową misę, która ciasto sama wyrabia, to za każde pieniądze kupię :D :D :D

Ciasto drożdżowe babcine

pół kilograma mąki (około 3,5 szklanki)
3 żółtka
szczypta soli
0,5 szklanki mleka
pół masła
0,75 szklanki cukru
5 dag drożdży

kruszonka
0,25 szklanki cukru
pół kostki masła
2 szklanki mąki

Wszystkie produkty wyjąć wieczorem na blat.Rano będę w jednakowej temp. podobno to ma ogromny wpływ na ciasto.
Mój zaczyn i ciasto rosną w piekarniku nagrzanym do 50 stopni.Kiedy piekarnik osiągnie tą temp. wyłączam i podgrzewam w miarę potrzeby, zwykle, gdy wyrabiam ciasto.
Wszystkie produkty odmierzyć, z odmierzonej porcji używać do zaczynu i ciasta.Mleko podgrzać.Drożdże posypać łyżką cukru.Kiedy się roztopią, dodać mleko, oraz pół szklanki mąki.Dobrze wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Masło roztopić.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Wszystkie składniki połączyć z wyrośniętym zaczynem.Dobrze wyrobić, mikserem, bądź ręką.Ciasto jest dość luźne, dlatego lepiej jest wyrabiać je w misce, niż na stolnicy.Odstawić do wyrośnięcia naokoło pól godziny.
W tym czasie robimy kruszonkę.Masło wetrzeć w mąkę, aż uzyskamy tłusty, sypki proszek, dodać cukier.Zagnieść kruszonkę.
Dużą blechę wysmarować olejem i posypać bułką tartą, ewentualnie kaszą manna.
Wyrośnięte ciasto należy kolejny raz wyrobić, kilka minut.Wyraźnie opadnie-odgazuje się.Na końcu można dodać rodzynki, wymieszać.Wyłożyć na blachę.Posypać kruszonką.
Ewentualnie na ciasto ułożyć owoce, budyń i dopiero posypać kruszonką.Owoce z małą ilością soku kłaść bezpośrednio na cieście, z dużą (truskawki, jagody) obtoczyć w mące.
piekarnik nagrzać do 175 stopni (ja mam taką podziałkę temperatury).W tym czasie ciasto rośnie na grzejniku, lub w innym ciepłym miejscu.Piec około 45 minut.Gotowe mozna polukrować.
Bardzo dobry lukiem uzyskałam z cukru pudru i soku z połówki pomarańczy.

Ale się rozpisałam :D
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Robiłam takie ślimaczki z masą makową z puszki.Maiałam jedną struclę ,a drugą pokroiłam i ułożyłam do tortownicy.Musze wypróbować z serem i kruszonką :heja
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”