ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: ABC- cebula z rozsady

Post »

Ależ Przemek ja nie śmiałabym z Tobą dyskutować bo się nie znam :D Przeglądam czasem tę stronę jak czegoś chcę się dowiedzieć o chemii. Nomolt'u na pewno nie zastosuję.
Swoją drogą on się nie sprawdził u Ciebie?
Tablice lepowe -mam wątpliwości -pożytecznych nie będą łapać :? ? Pszczół zazwyczaj mnóstwo w tym czasie oblatuje
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja cebula z rozsady jest dużo większa niż z siewu czy dymki. Bardzo dobrze się też przechowuje.
Materka
50p
50p
Od: 18 sty 2011, o 22:38

Post »

W ubiegłym roku po fotorelacji przemka1136 zrobiłam pierwszy raz rozsady cebuli (zawsze siałam wprost do gruntu) i miałam piękną cebulę, zwłaszcza Exhbition. Różnica jest, wiem to teraz. Siew wprost do gruntu polecam zwłaszcza gdy ktoś chce mieć cebulę dymkę, wtedy siać gęsto.
x-xm-a

Post »

Materka ja też w tym roku chcę spróbować wg instrukcji przemka1136. Powiedz mi czy czy miałaś kłopot ze śmietką?
Wszędzie o to dopytuję aż mi trochę głupio :oops: ale nikt jakoś nie chce się podzielić doświadczeniami jak było ze zbiorami i czy zabezpieczaliście jakoś cebulę
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobrym sposobem na śmietkę jest popiół z węgla drzewnego, np taki z grila. Sadząc cebulkę z dymki, robiłem z popiołu papkę w której maczałem cebulki przed posadzeniem. Można też posypywać grządki takim popiołem.
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Racja, też stosuję podsypywanie popiołem.
Materka
50p
50p
Od: 18 sty 2011, o 22:38

Post »

Moniko,prawdę mówiąc nie miałam problemów ze śmietką, a cebuli sieję i sadzę dość dużo (oczywiście na własne potrzeby).Co do cebuli to:
1) nigdy nie sadzę jej w tym samym miejscu w następnym roku,
2) stosuję głęboką orkę na jesień- ostra skiba, ale to spożytkiem nie tylko dla cebuli,
3) stosuję popiół drzewny w niewielkiej ilości, jak do tej pory to nie myślałam, że jest on skuteczny na śmietkę, po prostu cebula pięknie rosła podsypana popiołem.

Nie zaprawiam cebuli, chociaż wcześniej stosowałam jakiś środek(w tej chwili nie pamiętam jaki), ale po lekturze forum zrezygnowałam, co urośnie to urośnie. Dla mnie większym problemem jest to, że działkę mam dość podmokłym terenie, a cebula tego nie lubi.

Pozdrawiam
:wit
joanaa1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 mar 2011, o 11:17

Post »

Uff!!! Przeczytałam cały wątek - dziękuję wszystkim za cenne rady :D w tym roku postanowiłam posiać cebulę z nasion i żeby była choć w połowie taka jak u Przemka to będę szczęśliwa. U mnie też problemem jest woda na działce /gliniasta gleba i brak odpływu :cry: / - na zdjęciach Przemka widziałam, że grządki są trochę wyżej - a ścieżki niżej,może to będzie sposób :heja
Pozdrawiam wszystkich i chciałam zapytać czy już siejecie cebulę czy jeszcze poczekać?
pozdrawiam Joanna
Kolorowy
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 lut 2012, o 16:19

Post »

Zapytam doświadczonych cebularzy :-)
Czy cebula siana czy tez z rozsady daje większy plon "główkowy" niz dymka?
Bo ja mam wrażenie, że dymka daje tylko szczypior a główki bardzo mało rosną.
Co lepsze na główki?
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

jarson64 pisze:Dobrym sposobem na śmietkę jest popiół z węgla drzewnego, np taki z grila. Sadząc cebulkę z dymki, robiłem z popiołu papkę w której maczałem cebulki przed posadzeniem. Można też posypywać grządki takim popiołem.
Bardzo do tego naturalnego sposobu zapaliłam się. Najgorzej,że nie robimy grila, ale chyba jak zrobię ognisko z patyków i starannie wyzbieram popiół, to powinno być dobrze - i oszczędnie :D
Waleria
Awatar użytkownika
natalka
50p
50p
Od: 11 lip 2011, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja swoją cebulę posiałam w sobotę, pierwszy raz będę uprawiać cebulę z nasion. Zawsze sadziłam dymke i cebule były niezbyt duże, a w tym roku po lekturze tego watku sieje nasiona i mam nadzieję na lepsze plony.
:wit
Szczęście to nie to, co posiadasz, lecz to, czym potrafisz się cieszyć.
x-xm-a

Post »

Waleria ja też, tylko czy na pewno pomaga na śmietkę?
Ja sobie trochę o cebuli poczytałam i wiem, że cebula lubi ziemię o pH 6,5-7 i jest potasolubna - więc popiół z węgla drzewnego świetnie się nadaje - ale jak nawóz.
Muchę wabi zapach cebuli (takiej jakby gnijącej), pewnie jak się podlewa to ten zapach jest bardziej intensywny. A co może przebić zapach gnijącej cebuli? chyba tylko śledzie :D
Ech no nic..chyba wypróbuję popiół
zaqwas2
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 wrz 2011, o 22:14

Post »

Przeczytałem cały wątek :shock: i też zacznę w ten sposób "uprawę" cebuli. Jutro zapuszczam się po nasiona opisywanych przez przemek1136 odmian. Mam nadzieję, że i mnie się powiedzie :heja
pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Monika! jarson64 twierdzi,że pomaga. Ja zamierzam do tej papki dodać nadmanganianu. Jak to nie pomoże, to nie będę uprawiać cebuli.
Waleria
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

monika pisze:Muchę wabi zapach cebuli
Zapach gnojówek różnego rodzaju- również.

We wczesnym PRL była taka książka http://www.antykwariat-bazar.pl/pub/pro ... 95_big.jpg a w niej był podany ekologiczny sposób na śmietkę cebulankę. Może ktoś ją ma to niech się ujawni.

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”