Leśny ogród Elli - 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Leśny ogród Elli - 2011

Post »

tija pisze:Nie kochana to działa tylko w jedną stronę ;:14 jeszcze raz napiszę wyrażnie i drukowanymi , ten liliowiec MI/ MNIE SIĘ PODOBA szukałam żarówiastego a tu jak znalazł ;:196 Proszę mi napisać co to za roślinki na 2 i 5 fotce ładniutkie .
Nie zasypało Cię czasami
Elu zasypało i nadal sypie....przerabialiśmy już drugą 'Syberię', a teraz kolej na drugą 'Japonię' :shock: :shock: .....w górach zaspy ponad 2 m.... :shock: :evil:
Poszłam zrobić zdjęcie z okna....zima w moim ogrodzie....zdjęcie 'cieplutkie'.....ooo...przestało sypać wreszcie, śniegu aż tak wiele nie ma, ale i tak daje się we znaki....odśnieżarka prawie non-stop w ruchu, M ma dodatkową robotę :roll: .... drogi kiepskie, chociaż odśnieżone :roll:

Obrazek

Zdjęcia podpisałam....zerknij sobie co to jest ;:108

No i czego mnie lejesz..... ;:187 ...ładnie to tak :;230 .....przecież wspominałam coś o dobrym sercu.... ;:167 .....nie panikuj :;230 ....masz go zaklepanego.... ;:113

To na zaostrzenie apetytu :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Monikwiaty pisze:cudne to lato,zwłaszcza przy tej pogodzie z radością ogląda się takie widoki :)
Jasminodies pisze:.............. i jest mi dobrze ..................... ;:132
Dziewczyny......jeszcze tylko trochę i będziemy mieli wiosnę....już tylko 33 dni :!: ;:3....zadałam sobie trud i policzyłam ;:55
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Piękny ten kwiat..liliowca? Ładne makro ;:108
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Barabella pisze:Połowę ogrodu obejrzałam.... reszte dokończe jutro. Świetny pomysł z szyszkami.........
Pozdrawiam :wit
Witaj Basiu :wit

Zapraszam więc na dalszy spacerek po moim ogrodzie :D
Szyszek jest pod dostatkiem, tylko bardzo nisko trzeba się po nie schylać, a tego mój kręgosłup nie lubi....ale czego to się nie robi dla ogrodu :?
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

robaczek_Poznan pisze:Piękny ten kwiat..liliowca? Ładne makro ;:108
Dzięki Kasiu ;:196
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Na dobranoc trochę piękna płynącego z krzewów liściastychh :D

Weigela florida 'Variegata' (Krzewuszka cudowna)

Obrazek

Cornus alba 'Elegantissima' (Dereń biały)

Obrazek

Cotinus coggygria 'Royal Purple' (Perukowiec podolski)

Obrazek

Physocarpus opulifolius 'Luteus' (Pęcherznica kalinolistna)

Obrazek

Physocarpus opulifolius 'Luteus' (Pęcherznica kalinolistna)

Obrazek

Weigela florida 'Variegata' (Krzewuszka cudowna)

Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Weigela florida 'Variegata' i Perukowiec podolski - wędrują na moją listę życzeń ;:108 Pęcherznice mam - Luteus i Diabolo, ale jakoś mnie nie przekonują...chyba wymienię na krzewuszki... :roll: A ten perukowiec..cudowny ;:224
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

robaczek_Poznan pisze:Weigela florida 'Variegata' i Perukowiec podolski - wędrują na moją listę życzeń ;:108 Pęcherznice mam - Luteus i Diabolo, ale jakoś mnie nie przekonują...chyba wymienię na krzewuszki... :roll: A ten perukowiec..cudowny ;:224
Kasiu pęcherznice mają tę przewagę nad krzewuszkami, że są bardzo mało wymagające.
Ja swojej podsypałam trochę ziemi ogrodowej przy sadzeniu i to wszystko. Daje sobie świetnie radę w ubogiej, piaszczystej ziemi jaką mam na działce. Dobrze wytrzymuje okresy suszy, czego nie mogę powiedzieć o krzewuszce. Przesadzałam ją kilka razy i ciągle coś jej nie pasowało...słabo rosła :(
Dopiero gdy ją przesadziłam w bardziej wilgotne miejsce, gdzie wypływa woda z rynny, zaczęła pięknieć.

Perukowiec w czasie bardzo mroźnych zim może przemarzać....u mnie już tak się stało i odbijał prawie od ziemi.
Zastanawiam się czy i w tym roku mi zmarzł ? Zabezpieczyłam go owijając grubymi tekturami, ale dopiero wiosną się okaże czy to wystarczyło?
Jasminodies
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2011, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Elu - ale nawet zima jest u Ciebie śliczna.
W poniedziałek (13) wysiałam pietruszkę, szczypiorek i rukolę. W niedzielę dorzuciłam do kolekcji roszponkę.
Może za wcześnie - nasionka czekają na kuchennym parapecie - odnoszę wrażenie że w rukoli coś zaczyna się "dziać". Tak mogłam jedynie przybliżyć sobie wiosnę u siebie w mieszkanku. Zastanawiam się czy roślinki będą silne, bo nigdy o tej porze nie wysiewałam.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Eluś jesteś niesamowicie zdolną kobietką ;:196 Przepiękne prace tworzysz, podziwiam Cię i za talent i za chęć tworzenia ;:138
Wiosenne wspomnienia wspaniałe, uwielbiam pęcherznice, jak kwitną to bajeczka.....ja mam posadzone 2 Luteus i Diabolo, ale to jeszcze maleństwa i na kwiaty pewnie nie ma jeszcze co liczyć, jednak mam nadzieję, ze rosną szybko 8-) :lol:
Nie mogę się napatrzeć na zdjęcie zatrwianu......przepiękne.....
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Witaj Elu chciałam u ciebie zakupić w nadwyżkach
Primula x polyantha 4 sztuki ale nie mogę wejść na stronę w sprzedazy
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Elżbietko śliczne krzewuszki.Czy masz nadmiar :?: :( ;:63 ;:63 ;:196
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam słonecznie.....od rana u mnie pięknie świeci słoneczko :wit

Wpływa to korzystnie na samopoczucie, ale na dworze wcale nie jest tak ciepło....zimny wiatr sprawia, że jest niezbyt przyjemnie :roll:
Jasminodies pisze:Elu - ale nawet zima jest u Ciebie śliczna.
W poniedziałek (13) wysiałam pietruszkę, szczypiorek i rukolę. W niedzielę dorzuciłam do kolekcji roszponkę.
Może za wcześnie - nasionka czekają na kuchennym parapecie - odnoszę wrażenie że w rukoli coś zaczyna się "dziać". Tak mogłam jedynie przybliżyć sobie wiosnę u siebie w mieszkanku. Zastanawiam się czy roślinki będą silne, bo nigdy o tej porze nie wysiewałam.
Pozdrawiam
Jasminodies zima też ma swoje uroki :)
Wszystkim nam już spieszno do zielonego i chcielibyśmy przyspieszyć nadejście wiosny, jednak tak wczesny siew na parapecie może zakończyć się niepowodzeniem :roll: Siewki wysiane o tej porze owszem, wzejdą, ale z powodu zbyt małej ilości światła dziennego będą się wyciągały do słońca, nawet jeśli je postawisz na parapecie okna południowego. Takie wyciągnięte rośliny są słabe, wiotkie i trudno dochodzą do siebie posadzone do gruntu. Duża cześć ginie.
Dlatego, nauczona doświadczeniem, nasiona wysiewałam dopiero w marcu ;:108

Inna sprawa, że moje doświadczenie dotyczy roślin kwitnących, warzywka sieję od razu do gruntu :lol:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Elu, nawet nie masz pojęcia z jakim zainteresowaniem i przyjemnością czytam Twoje posty ;:167
Myślisz, że pęcherznice poradzą sobie u mnie? Lubię te krzewy :)
Dawno nie rozmawiałyśmy, pokrótce więc tylko napiszę, że liczę niemalże godziny do wiosny :lol: Mieliśmy co prawda miły przerywnik na Kubie w czasie ferii- kocham upał i równikowe klimaty, ale tęsknię za krokusami, ciemiernikami, nie mówiąc o rh i azaliach :lol:
Mimo dość kiepskiego ogólnego nastroju w tym roku jakoś wyjątkowo nie połknęłam bakcyla zakupów internetowych :lol: Niemniej trochę zamówiłam :lol: Czy chodziło Ci o Wolverine?? Zamówiłam dwie sztuki ( dla Ciebie i siebie), ale w tym całym zamieszaniu nie jestem pewna, czy dokonałam właściwego wyboru. Daj znać, mogę zmienić zamówienie przed wysyłką.
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196 ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

AGNESS pisze:Eluś jesteś niesamowicie zdolną kobietką ;:196 Przepiękne prace tworzysz, podziwiam Cię i za talent i za chęć tworzenia ;:138
Wiosenne wspomnienia wspaniałe, uwielbiam pęcherznice, jak kwitną to bajeczka.....ja mam posadzone 2 Luteus i Diabolo, ale to jeszcze maleństwa i na kwiaty pewnie nie ma jeszcze co liczyć, jednak mam nadzieję, ze rosną szybko 8-) :lol:
Nie mogę się napatrzeć na zdjęcie zatrwianu......przepiękne.....
Aguś dziękuję za wyrazy uznania ;:196 ;:167 ;:180 ....każdy jest obdarzony jakimiś talentami, trzeba tylko trochę samozaparcia by je w sobie odkryć :wink: ;:108
Bardzo się cieszę, że moje prace Ci się podobają ;:196 ;:167
Lubię mieć zajęcie....bezczynne siedzenie na 4.....literach mnie męczy :lol:

Moja pęcherznica w ciągu 3 lat wyrosła na całkiem spory krzew...Diabolo kwitnąca wygląda ładniej, większy kontrast pomiędzy ciemnymi liśćmi, a kwiatami....niestety, nie mam jej, jeszcze :wink:
Zatrwian ma bardzo delikatne kwiatuszki, które w masie wyglądają jak fioletowa mgiełka.....robiąc miejsce dla innych roślin, wykopałam go i w doniczkę poszedł....w tym roku mam zamiar go na tej dużej rabacie posadzić w towarzystwie róż....powinno być ładnie, będzie duży kontrast pomiędzy wielkością kwiatów ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”