Wiejski eksperyment Pat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat

Post »

Cześć Pat :wit
Masz ciekawe miejsce do zagospodarowania i wyjątkowy domek. Wisienki wzdłuż płotu będę obłędnie wyglądać wiosną, koniecznie pokaż zdjęcia gdy obsypią się kwiatami ;:138
Na płot przy rzece pasowałby chyba ten m bluszcz, który rośnie przy domu ;:108 Ja też walczę z łysą siatką od 2 lat i obsadzam czym się da. Bluszcz hedera dosyć wolno rośnie, winobluszcz szybciej.
Jeśli zdecydujesz się na kwiaty na rabatach, to również odradzam jednoroczne - lepiej posadź kłącza i sadzonki wieloletnich bylin, będą praktycznie bezobsługowe. W forumkowych ogrodach zauważyłam piękne kępy kosaćców syberyjskich, zamierzam je sprowadzić do swojego ogrodu. Myślę, że w Twój klimacik też by się z powodzeniem wpisały. Będę Ci kibicować i odwiedzać Twój zmieniający się ogród, powodzenia ;:215
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bluszcz fajnie rośnie w miejscach, gdzie ma dobre warunki (Twoja zachodnia ściana). W miejscach zimą nasłonecznionych lub przewiewnych może wymarzać. Może nie do końca, ale czarne listki są jak w banku. Winobluszcz jest szybszy i ciekawszy. Może je pomieszać? Z różami też ;-)
Ja jestem zwolenniczką żywopłotów mieszanych. Zawsze któryś fragment jest piękniejszy niż inne i nie jest jednolicie nieciekawie.

Do warzywnika koniecznie marchew 'Kalina'. Nie kumuluje azotanów, słodka, mała ogrodniczka będzie zachwycona i nawet sama może przerywać (radykalnie).

Wierzby, także te stare, lubią radykalne cięcie, można skrócić je o połowę lub mocniej i będą prawdziwą ozdobą :-) Wiele cudnych roślin potrzebuje cienia ;-) Zostaw ich więcej z myślą o paprociach, hostach, języczkach :-) Zawsze za jakiś czas można wyciąć kolejne.
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Witaj
przepiękny dom.
Gratuluję, Elżbieta
A przy okazji poradźcie, co dać na tylny płot: z tyłu mamy okolo 50 metrów rzeki, trzeba ją odgrodzić, żebym codziennie nie nurkowała w poszukiwaniu dzieci i zwierząt :wink: . Wybraliśmy najtańszą siatkę, bo koszt ma kluczowe znaczenie, ale chciałabym ją czymś obsadzić, żeby nie bylo tak goło. Zastanawiam się nad bluszczem (sadzonkowanym z tego, ktory obrasta ścianę domu), chmielem (ale on brzydko zimą wygląda), ewentualnie dzikim winem. Alternatywnie myslałam też o żywopłocie naturalnym z dzikiej róży, bo uwielbiam tę roślinę, ale nie wiem, czy nie bedzie zbyt rozległy?
Elfira, architekt krajobrazu na forum muratora podała przepis na nieformowany żywopłot.
Zastosowane w nim rośliny pasowałyby do klimatu tego domu.
http://forum.muratordom.pl/showthread.p ... op%C5%82ot
Michalina
50p
50p
Od: 9 gru 2010, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepiękny dom. !!!! Tylko gratulowac i zazdrościc. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Pat... pochwalam decyzję ,jaką powzięliście ,a wyobrażam sobie jaka była trudna...Jestem również przed takim wyzwaniem,tzn.jeszcze nic nie kupowałam ,ale mam równie coś starego na oku...i rozpatruję za i przeciw...Nadanie świetności starym murom i tworzenie ogrodu jest bardzo intrygujące...Dacie radę ,pewnie nie zawsze będzie z górki...ale liczy się efekt...Życzę dużo zapału i siły w tworzeniu pięknego zakątka... :uszy
W tworzeniu ogrodu radzę spojrzeć u tych ,którzy już taką pracę wykonali...można znaleźć wiele inspiracji...
Oprócz naszego forum ...wejdź również na forum Ogrodowisko,gdzie min.szczęśliwi posiadacze wielkich areałów dali sobie radę z nie lada wyzwaniem ...
Są i ogrody angielskie...i tam można szukać pomysłu...
Ciężka praca przed Tobą ...,dacie radę,w grupie siła... ;:108
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

Witam :wit " sąsiadkę " z powiatu. Super wiejski styl. Takie sielskie klimaty zawsze oglądam z wielką przyjemnością i dlatego będę kibicowała Waszym poczynaniom. Trzymam kciuki za powodzenie w realizacji swoich planów, bo jak wiadomo do tego trzeba duuużo cierpliwości, systematycznej pracy i wielu pomysłów ;:108
survivor26 pisze:...lepiej zaryzykować i żałować, że się nie udało, niż nie ryzykować i potem żałować, że się nie spróbowało :wink:
Świetne podejście do tematu ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Witaj :wit zobaczyłam ,że jest już wątek i przyszłam się przywitać.Sporo nas ucieka na wieś i nie boi się wyzwań :roll:
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Pat, gratuluję decyzji i podziwiam piękny stary dom i potencjał ogrodu.
Z cięciem wiśni poczekajcie do lata. Wtedy zobaczycie, które drzewa i jak owocują. Najsłabsze można wyciąć, a te które zakończą owocowanie, odpowiednio przyciąć. Robi się to własnie latem po owocowaniu.
Żywopłot nieformalny z różnych krzewów (fragment) mam. Ozdoba przez cały rok, bo kwitną w różnych terminach. Polecam forsycję, tawułę, krzewuszki, berberys, lilaki.
Co do bylin. Możesz wysiać na rozsadniku, a w przyszłym roku przenieść na docelowe miejsce. Wiele bylin kwitnie dopiero w kolejnych latach.
Z bezproblemowych polecam złocienie (margarytki), rudbekie, jeżówki, liliowce, irysy.
U mnie na pewno nadwyżki bodziszka korzeniastego różowego. Przypomnij się w sezonie-podeślę.
Kibicuję ;:196
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

:wit Witaj.A mnie Twoj watek przypomnial moj dom w Polsce.Tez kupilismy dom na wsi do remontu,a ogrod nie istnial.Po pieciu latach jak sprzedawalismy to nie bylo to samo miejsce zmieniony dach,otynkowany dom,zadbany ogrod.Ciebie czeka to samo,tzlko czekac na wiosne i bedzie sie dzialo.Duzo sily i cierpliwosci zycze ;:215
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Na pewno nie było Wam łatwo podjąć decyzję, ale dom piękny :D Podoba mi się także myśl, że macie 25 arów ogrodu :D Trochę potrwa, ale można to doprowadzić do porządku. Nasz ogród porośnięty był nie wierzbą, lecz czarnym bzem i próchniejącymi tujami, M przez cały sezon karczował i porządkował teren. Teraz to już ogród :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2009, o 14:53

Post »

Witaj.
Gratuluję pięknego domu.Masz sporą przestrzeń w koło niego, i ten płotek wiśniowy super.
Co do remontu to powoli wszystko zacznie nabierać odpowiednich tzw. kształtów. Ja ciągle się borykam z remontem chociaż mam dom od 5 lat. Przerobiłam już zmianę dachu,wymianę okien i założenie centralnego ogrzewania. A końca niestety nie widać. Pieniądze uciekają w takim tempie że czasami się zastanawiam na co je wydaliśmy. U mnie dodatkową przeszkodą są małe dzieci, nie dają popracować więc na ile nam pozwolą tyle możemy zrobić.
Sporo pracy przed Wami ale dacie sobie radę.
Trzymam za Was kciuki i będę Wam kibicować ;:196
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za odwiedziny! A przede wszystkim za rady: tego mi właśnie potrzeba teraz najbardziej, bo pomysły różne kłębią się w głowie, a jest ich zdecydowanie za dużo :oops: Po Waszych wpisach poczytałam sobie o żywopłotach naturalnych i już jestem zdecydowana, że też taki chcę (a sama bym na to nie wpadła :wink: )

Generalnie moim ideałem ogrodu jest połączenie polskiego i angielskiego naturalistycznego i do tego będę starać się dążyć, a co wyjdzie to zobaczymy - mam nadzieję, że już wczesnym latem będę mogła zaprezentować pierwsze wyniki, bo mąż się zobowiązał, że w zamian za pomidory z ogrodu (naiwnie wierzy, że już w pierwszym sezonie uda mi się cokolwiek wyhodować :P ), wykona te wszystkie prace wstępne, których ja z wielkim brzuchem nie dam rady...podobno nawet zamierza osobiście wysadzać sadzonki :heja

Magnolio, no my też będziemy mieć 2 małe przeszkody remontowe: starsza twierdzi, że będzie pomagać: na razie pilnie obserwuje zasiewy naparapetowe, więc jest nadzieja, że rzeczywiście praca w ogródku ją zainteresuje, a mlodsza - mam nadzieję - że okaże się modelowym niemowlęciem z reklamy :wink:

A teraz kilka obiecanych odkryć domowych: na początek drzwi...niby nic takiego, ale jak twierdzą właściciele nikt nic z nimi nie robił i w tak świetnym stanie tkwią sobie w futrynie od lat przedwojennych.

Obrazek

A tu odkrycie ogrodowe - też nic spektakularnego, zwykły kubeł na śmieci, ale...opatrzony datą 1932, a w stanie lepszym niż nasze kubły na podwórku :lol:
Obrazek

Jeśli chodzi o same wnętrza, to więcej zdjęć będzie po przeprowadzce, teraz tylko jedno: górny korytarz: jego wygląd daje dość dobre pojęcie o stanie domu :wink:
Obrazek

I stara kuźnia, która kiedyś będzie salonem...

Obrazek
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2009, o 14:53

Post »

Zaciekawiły mnie bardzo drzwi,takie inne a jak na swój wiek to dobrze się trzymają. co do kubła na śmieci to ty go pilnuj bo to już prawie antyk :;230 . Mnie osobiście bardzo podoba się drewno w domu.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Mój był w nie lepszym stanie jak go kupowałam.Ale takich mebli,podłóg nie było .I drzwi ;:167 .Na górze obecnie zmienionym pietrze gospodarz suszył złoże...i po drabinie wchodziliśmy.Tym masz schody .I DODAM,ZE NIE BYŁO KANALIZACJI,WC ITD.Więc u Ciebie nie jest żle.Masz wizję skoro w kużni widzisz już salon.Starocie wykopuję z ziemi-butelki,szmaty,resztki urządzeń rolnych czyt.żelastwo.Widzę ogrom pracy ale jak skończycie to będzie perełka.Bardzo żałuję,że jak zaczynaliśmy nie było dostępu do internetu i takiej kopalni wiadomości.Wiele rzeczy zrobilibyśmy inaczej.Teraz to widzę.Bardzo jestem ciekawa jak będzie toczył się remont ;:132o ogrodzie nie wspomnę ;:3
pipio
1000p
1000p
Od: 9 maja 2010, o 11:52

Post »

Pat jakie Ty masz cudowne wyposażenie domku.Już widzę odnowione mebelki,cudowne drewniane schody oj mój klimat ;:167 .Masz stary dom i jeszcze niejeden skarb w nim możesz znależć :;230 :;230 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”