Pleśń w szklarni

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
keny
50p
50p
Od: 15 lut 2012, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Pleśń w szklarni

Post »

Pojechałem na działkę na rekonesans i zajrzałem do szklarni
moim oczom ukazał się koszmarny obraz
w wielu miejscach pojawiły się białe krążki pleśniowe.

Szklarnie budowałem od września, podmurówka i konstrukcja stalowa
w październiku została oszklona i zakitowana i po tygodniu ten kit pomalowałem farbą olejną
pogoda w dzień była słoneczna ale w nocy robiło się zimno

farba na kicie (kit jest tłusty) nie wyschła i przy różnicy temperatur i dużej wilgotności wewnątrz szklarni
na tym pomalowanym kicie skraplała się woda

w okresie do połowy grudnia, było uchylone okno w szklarni celem wietrzenia

potem okno zamkneliśmy i od 2,5 miesiąca tam nie zaglądaliśmy

dziś wchodzę i koszmarny widok, setki a nawet tysiące białych pleśniowych kropek (takie włoski pleśniowe) w wielu przypadkach wysuszonych

po przyjrzeniu sie im z bliska dostrzegłem że są to robaczki i owady , które wleciały do szklarni i się poprzyklejały do niewyschniętej dobrze
farby, która malowałem kit

te robaczki w wilgotnym środowisku zginęły i ich małe ciałka zaczęły gnić i pleśnieć

oto fotki (robione telefonem więc jakość nie powala)

Obrazek
Obrazek

mleko się rozlało, niepotrzebnie malowałem szklarnie w takich warunkach pogodowych

ale trzeba coś z tym zrobić

pytania:
Czy to będzie zagrażać moim uprawom pomidora,ogórka,papryki?
Czym to usunąć ? (może ocet,denaturat)
Czy ew. opryskać tylko miejsca gdzie się to pojawiło czy opryskać całą szklarnie od środka, wszystkie szyby i ziemie?

prosze o pomoc w walce z tym nietypowym znaleziskiem
_fox_

Re: Pleśń w szklarni

Post »

Sorki ale nie rozumie, czy ta szklarnia jest z teownika, jeśli tak to jakim cudem kit jest w środku szklarni ?? Ewentualnie może być w przypadku gdy szyby układasz na kicie, ale na ogół tego się nie maluje :)
keny
50p
50p

Post »

szklarnia jest z teownika

a kit jest w środku ponieważ szyby się montutuje na tzw. podkitówkę a potem się je kituje

lepiej to wygląda, usztywnia szybe i po przez zakitowanie uszczelnia się wszystkie ubytki

ponadto kit zarówno biały (ramy drewniane) i czerwony (miniowy do ram metalowych) się maluje, zapobiega to
wysychaniu kitu i jego późnym pękaniu

kit pomalowany był w dobrym czasie , tydzień po osadzeniu szyb, gdy dostał tzw skorupki i farba się po nim nie ślizgała

problemem jest pleśń i czym ją usunąć aby moje przyszłe pomidory miały się dobrze

pozdrawiam
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Jeśli był na jesień dawany obornik lub nawet w glebie jest dość dużo azotu, a do tego nie wietrzono, to taka pleśń nie jest szkodliwa. Umyj konstrukcję szklarni i wzrusz ziemię, a powinno być dobrze. Chyba zamiast kitu ja wolę silikon, jest bardziej elastyczny.
keny
50p
50p

Post »

a mycie czym?

tylko ciepła woda czy coś dodać ?

myślałem o occcie

kit ma swoje zalety, uszczelnia większe dziury i jest tańszy

silikon jest dobry ale na idealnie prostą konstrukcję gdzie oczko na poziomnicy trzyma się w normie ;)

pozdrawiam
_fox_

Post »

Silikon jest dobry na wszystkie powierzchnie :) wklęsłe, wypukłe, itp. fakt że to drożej wynosi niż pokost + kreda i ewentualnie minia :) ja Swoją mnożarkę z okien uszczelniałem acrylem /4.50 tuba/ praca szybka czysta i w sumie niedroga :) zużyłem 4

Nie wiem czy malowałeś samą konstrukcję przed szkleniem :) jeśli nie to Twój błąd. Na fotkach nie mogę się dopatrzeć jak ten teownik jest położony :( bo coś mi tu nie gra. A profilaktycznie możesz zagazować siarką / tylko konstrukcja musi być sucha/ w przeciwnym razie metalowe elementy zaczną rdzewieć.
keny
50p
50p

Post »

konstrukcje malowałem podkładówką, potem podkitówka,szyba i zakitowanie

konstrukcja ma ręce i nogi ;)

a kit kupuje po 3 za kg , jest bardzo tani i wydajny ;)

czytałem o tej siarce, ale nie chciałbym tego robic to ostateczność

moze jeszcze ktoś cos podpowie, a może jakiś środek do oprysku na pleśń z krótkim okresem karencji

pozdrawiam
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

po przyjrzeniu sie im z bliska dostrzegłem że są to robaczki i owady , które wleciały do szklarni i się poprzyklejały do niewyschniętej dobrze farby, która malowałem kit
a nie wystarczy umyć zwykłym Domestosem?
Skoro Kozula o ile dobrze pamiętam robiła próbę z odkażaniem nasion pomidorów roztworem domestosu, to umycie konstrukcji nie powinno zaszkodzić a na pewno pomoże
keny
50p
50p

Post »

moniko też o tym myślałem

ale nie jestem pewny, czy to nie za agresywny środek

pozdrawiam
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

keny zapytaj jeszcze w dziale 'uprawy warzywnicze' czy możesz zastosować np tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 30&start=0
wg mnie spokojnie
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jedyny problem jaki tu widzę to estetyczny :D
Umyj to byle czym, choćby wodą z Domestosem, spłucz wodą i tyle...
keny
50p
50p

Post »

obyś Mirku miał racje ;)

tak bardzo chce aby moje pierwsze pomidory się udały,że jak zobaczyłem to dziadostwo to mnie zmroziło

pozdrawiam
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj KENY, wszyscy udzielili Ci dobrych rad, ale zapomnieli o podstawowej radzie. Każde pomieszczenie które jest nieużywane powinno być zawsze wietrzone. Po prostu zrób przewiew w swojej szklarni ( najlepiej w postaci niedużych otworów po przeciwstawnych rogach ), i problem w większości się sam rozwiąże.

Ja w swoich szklarniach ( nieogrzewanych) podczas zimy, mam ciągle otwarte dwa wywietrzniki i powietrze ciągle w nich przepływa. Każdy obiekt w którym uprawiamy rośliny musi mieć wywietrzniki( co najmniej dwa, by wywołać przeciąg), które powinny być cały rok otwarte. Zamykać je możemy tylko wtedy gdy rosnącym w niech roślinom zagrażają minusowe temperatury panujące na zewnątrz( ale je trzeba ponownie otworzyć, gdy minie zagrożenie).
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Masz rację, Tadeuszu... może dlatego nikt nie napisał, bo uznaliśmy za oczywistość :) Błąd, każdy coś tam robi pierwszy raz. Też nieraz się na błędach uczyłem..
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

MIRKU- czasami najtrudniejsze są proste rozwiązania. Nie zawsze trzeba szukać skomplikowanych rozwiązań, a takim z pewnością jest odkażanie, wietrzenie pomieszczeń jeszcze nikomu zanadto nie zaszkodziło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”