Jak tylko trochę więcej słońca będzie, bo mam wrażenie, że parapety mam słabo oświetlone w tej chwili.
  Jak tylko trochę więcej słońca będzie, bo mam wrażenie, że parapety mam słabo oświetlone w tej chwili.Petunia z nasion Cz.1
- 
				Penelopa
- 200p 
- Od: 2 sie 2010, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Petunia z nasion
Ja też zamierzam niedługo obecne siewki wykwaterować ze szklerenek i posiać kolejne   Jak tylko trochę więcej słońca będzie, bo mam wrażenie, że parapety mam słabo oświetlone w tej chwili.
  Jak tylko trochę więcej słońca będzie, bo mam wrażenie, że parapety mam słabo oświetlone w tej chwili.

Jak tylko trochę więcej słońca będzie, bo mam wrażenie, że parapety mam słabo oświetlone w tej chwili.- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja zdobyłem mieszankę petunii normalnych (z brytyjskiego Thompson & Morgan ? drugie pokolenie, co oznacza, że za funta mam 1200 nasion), mieszankę petunii o kwiatach pełnych (z francuskiego Royalfleur)i mieszankę petunii superbissima (z polskiego PNOSu). Oto linki do fotek i opisów odmian:edyta_kk pisze:A tak właściwie to jakie udało Wam się zdobyć i posiać?
http://www.tandmworldwide.com/seeds1/pr ... 654/1.html
http://www.royalfleur.fr/fiche_produit. ... 9911402680
http://www.epnos.pl/okno.php?d=of_nas_k ... t=NAS00312
Siać będę w marcu prosto do skrzynek na balkonie.
Pozdrawiam!
LOKI
- 
				edyta_kk
- 100p 
- Od: 12 maja 2011, o 21:34
Kurcze! Te pełne są super! W Polsce chyba nie do zdobycia.  Gratuluję.
 Gratuluję.

Gratuluję.
 Gratuluję.- 
				edyta_kk
- 100p 
Hmmm, ostatnie trzy tygodnie spędziłam na poszukiwaniach różnych petunii i nie widziałam pełnych. Gdzie są? Może jeszcze zdążę kupić i posiać. 

- 
				Penelopa
- 200p 
Edyta_kk , ja zamówiłam na all. u sprawdzonego sprzedawcy, bo tu nigdy nie dostałam starych nasion.
Nasiona petuni są w większości pakowane w grudniu 2011.
Pełne dostałam : 1 z Legutko i 1 zRrekwiatu.
Ale je dopiero wysieję.
Petunia F1 z Rekwiatu - 10 nasion, F2 legutko to 0,01 g.
sprzedawca : wiecha61
koszt: 4,90 .
Na razie Rekwiatu petunie zwisające dobrze mi kiełkują. Nasiona Legutki trochę starsze, więc moze być gorzej, ale mam tylko 1 paczkę.
Z Rekwiatu mam jeszcze:
- niską gwiaździstą - 0,1g nasion - na oko z kilkadziesiąt sztuk - 2,70 zł
- mix wielkokwiatowej - na oko kilkadziesiąt nasion. - 2, 60 zł.
W sklepie nie widziałam pełnych, chociaż szukałam, dlatego zdecydowałam się zamówić A jak już człowiek zamawia, to "przy okazji" zaraz coś dobierze
 A jak już człowiek zamawia, to "przy okazji" zaraz coś dobierze   I tak z pełnych robi się kilka innych dodatkowo
 I tak z pełnych robi się kilka innych dodatkowo  

Nasiona petuni są w większości pakowane w grudniu 2011.
Pełne dostałam : 1 z Legutko i 1 zRrekwiatu.
Ale je dopiero wysieję.
Petunia F1 z Rekwiatu - 10 nasion, F2 legutko to 0,01 g.
sprzedawca : wiecha61
koszt: 4,90 .
Na razie Rekwiatu petunie zwisające dobrze mi kiełkują. Nasiona Legutki trochę starsze, więc moze być gorzej, ale mam tylko 1 paczkę.
Z Rekwiatu mam jeszcze:
- niską gwiaździstą - 0,1g nasion - na oko z kilkadziesiąt sztuk - 2,70 zł
- mix wielkokwiatowej - na oko kilkadziesiąt nasion. - 2, 60 zł.
W sklepie nie widziałam pełnych, chociaż szukałam, dlatego zdecydowałam się zamówić
 A jak już człowiek zamawia, to "przy okazji" zaraz coś dobierze
 A jak już człowiek zamawia, to "przy okazji" zaraz coś dobierze   I tak z pełnych robi się kilka innych dodatkowo
 I tak z pełnych robi się kilka innych dodatkowo  
- 
				edyta_kk
- 100p 
Albo już niedostępne albo Legutko, którego raczej nie chcę.lukos1983 pisze:Edyto wystarczy wpisać w wyszukiwarce petunia pełna to wyskoczy Ci pierwszy lepszy sklep z posiadanymi nasionami ;)

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Ja miałam w ubiegłym roku pełne petunie kupione z sadzonki po 2,50,one mniej obficie kwitną,nie tworzą takich pięknych okazałych kęp,ale kwiaty są powalajace.U mnie w wątku można zobaczyć.Wczoraj u nas w ogrodniczym kupiłam miks ,ale tych zwykłych,jednak bardziej podobaja mi się,pełne też były w sprzedaży chyba po 4 zł.Jak mam się chrzanic z ich uprawą to w tej cenie kupię dwie piękne sadzonki.

- 
				poziemka
- 0p - Nowonarodzony 
- Od: 24 lip 2011, o 18:13
Moje ubiegłoroczne Superbissimy okazały się krzakami ponad metrowymi. Niezbyt efektownymi, niestety. Z mojego doświadczenia z nimi wynika, że trzeba je bardzo szybko uszczykiwać; nieuszczykiwane rosły 5x szybciej niż wszystkie inne odmiany; uszczykiwane zbyt późno (nie za 1. parą liści) nie chciały się rozkrzewiać.
Ta część, którą uszczykiwałam okrutnie i stanowczo-była w porządku; nieuszczykiwane już w kwietniu były wielkie, rozlazłe i wyciągnięte.

Ta część, którą uszczykiwałam okrutnie i stanowczo-była w porządku; nieuszczykiwane już w kwietniu były wielkie, rozlazłe i wyciągnięte.
- 
				Penelopa
- 200p 
wszystkie się uszczykuje ?

- 
				poziemka
- 0p - Nowonarodzony 
- Od: 24 lip 2011, o 18:13
Wg mnie - wszystkie. Co roku najpierw walczę z sobą i mi żal tych dopiero co uhodowanych roślinek, i uszczykuję tylko część (dopiero po pikowaniu, jak już mają zdecydowane liście, za 1.parą, ewentualnie drugą), a potem dopiero, gdy widzę, jak się ładnie zagęszczają, kolejne, ale zawsze jakieś zostawiam nieuszczyknięte "na wszelki wypadek".
Kwitną potem wszystkie w tym samym czasie; nieuszczykiwane się same później rozgałęzią też, ale były zawsze mniej zwarte i takie rozwichrzone.

Kwitną potem wszystkie w tym samym czasie; nieuszczykiwane się same później rozgałęzią też, ale były zawsze mniej zwarte i takie rozwichrzone.
- amatorka015
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
Jednak będę miała swoje petunie, kiełkuje kilka nasion.Musiałam sporo na nie czekać (może dlatego że nasiona były kupione w tamtym roku   )ale chyba się uda
 )ale chyba się uda   na razie nie widać za bardzo bo są jeszcze malutkie ale jak podrosną to wam pokaże
 na razie nie widać za bardzo bo są jeszcze malutkie ale jak podrosną to wam pokaże   

Pozdrawiam

)ale chyba się uda
 )ale chyba się uda   na razie nie widać za bardzo bo są jeszcze malutkie ale jak podrosną to wam pokaże
 na razie nie widać za bardzo bo są jeszcze malutkie ale jak podrosną to wam pokaże   
 Pozdrawiam

- 
				edyta_kk
- 100p 
Pleśń mi siadła na ziemi z maleńkimi petuniami.   A od kilku dni nie są przykryte folią. Co drugi dzień zraszam lekko żeby nie przelać. Dlaczego?
 A od kilku dni nie są przykryte folią. Co drugi dzień zraszam lekko żeby nie przelać. Dlaczego? 

A od kilku dni nie są przykryte folią. Co drugi dzień zraszam lekko żeby nie przelać. Dlaczego?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Prawdopodobnie kiepska ziemia albo początkowo nie wietrzyłaś. Zdarza się.
Ja jak wzejdą rośliny to wlewam wodę do podstawki i tyle.
Jakoś nie mam zaufania do zraszania, zawsze dam za dużo albo zbyt mocno i kładę młode siewki....

Ja jak wzejdą rośliny to wlewam wodę do podstawki i tyle.
Jakoś nie mam zaufania do zraszania, zawsze dam za dużo albo zbyt mocno i kładę młode siewki....
- 
				edyta_kk
- 100p 
Masz rację, nie wietrzyłam bo nie wiedziałam, że trzeba.  Przez tydzień się dusiły, aż doczytałam, że dziurki trzeba zrobić. No cóż, dziś posiałam kolejne.
 Przez tydzień się dusiły, aż doczytałam, że dziurki trzeba zrobić. No cóż, dziś posiałam kolejne. 

Przez tydzień się dusiły, aż doczytałam, że dziurki trzeba zrobić. No cóż, dziś posiałam kolejne.