Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

Gratuluję gila ;:138 juz bardzo dawno ich nie widziałam. Chyba, że własne :cry: (z nosa).
Ja sadzę zwykły, czarny słonecznik. Ptaki zjadaja go ze smakiem i to już jesienią. W tym roku postaram się posadzić go bardzo dużo, potem ułożyć na strychu i partiami wykładać ptakom. To dopiero będzie frajda w ich podglądaniu.
Dziś to musiałam prawie tunel wykopać aby się dostać do karmników. A ptaków multum. Zauważyłam, że jak wychodzę to sroki się nawołują :shock: :P , potem przylatuje ich kilka na raz i biorą pokrojoną słoninę w dziób i ... już ich nie ma. Po chwili wracają. Za to prawie teraz nie widuję sikorek, naprawdę, nie wiem co się stało? Może ktoś mi podpowie: co z sikorkami?! :wit :wit
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie są :D
Pozdrawiam. Gosia
mintaka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 wrz 2010, o 19:39

Post »

Sikorki u mnie są. Ale gdy były mrozy poniżej -10, to u mnie zniknęły wróble. Pojawiały się może ze cztery ptaszki, aż zaczęłam się martwić, co się stało. Ale teraz najwidoczniej "odtajały" i znów okupują karmnik. Nawet kos-pogromca im nie jest straszny.

Coraz częściej pojawia się u mnie dzięcioł, stuka sobie w orzechy, które mu wystawiłam. A ostatnio widziałam grubodzioba! Prześmieszny koleś z niego, taki spokojny i sprytny: nie mógł dostać do owocu dzikiej róży na krzaczku, więc podtrzymał sobie gałązkę łapką. Niestety tylko raz przyleciał i już go więcej nie widziałam. Ale w przyszłym roku będę zbierać pestki wiśni specjalnie dla niego!
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

Nie wiedziałam, że grubodzioby lubią pestki wiśni. Czereśniowe też?
Dość długo czekałam na grubodzioba. W zeszłym roku pojawiał się pojedyńczy, a w tym całe stadko :D .
Pozdrawiam. Gosia
mintaka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Tak, pestki wiśni i czereśni to podobno przysmak grubodzioba. Miażdży je swoim mocnym dziobem i wcina. I chcę to zobaczyć w przyszłym roku!
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Był grubodziób i dzisiaj, ale zdjęcia nadal kiepskie :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie jest dużo sikorek, przylatują też grubodzioby, sroki, tylko wróbelków jest coś mało. Dokarmiam słonecznkiem,słonika wisi dla sikorek (on jednak wolą słonecznik, dziubią tę słoninę kiedy czekaja na nową dostawę słonecznika). a dzis sarenka próbowała mi oberżreć korę z młodziutkiej jabłonki.
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

U mnie też największym powodzeniem cieszy się słonecznik:

Obrazek

A sarenki :evil: przerobiły mi kosodrzewinę na "bonsai" (ale wiem, że one też muszą coś jeść więc nie gonię ich z ogrodu).
_fox_

Post »

Ponoć na odstraszenie sarenek sprawdza się zawieszenie skrawków naturalnej wełny, ewentualnie mydło /wiórki/ powieszone
na gałązkach.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

W takim razie ja nie wiem co z "moimi" sikoreczkami. Bardzo mało ich teraz przylatuje. Jedzenie dla nich czeka a sikorek jak nie było to dalej nie ma. Wróbli ci u mnie dostatek. Bardzo ich dużo. Wiele z nich mieszka u nas pod dachem, wychowują tu swoje młode i zawsze są mile widziani w karmnikach.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

A jedzonko się kończy i trzeba kupić nowe. ;:108 ;:108 ;:108
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
mintaka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

A słuchajcie, do kiedy będziecie dokarmiać ptaszki? Śnieg jeszcze leży, ale powoli przychodzi wiosna - jak delikatnie "odstawić" dokarmianie? Przecież tak z dnia na dzień nie wolno przestać wystawiać jedzenia. Macie jakieś sposoby? A może macie jakąś kolejność odstawiania karmy?
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02

Post »

U mnie ptaki same "odstawiają się" od karmników :) kiedy na wiosnę ociepla się i pojawiają się różne robaczki, słonecznik przestaje być już dla nich taką atrakcją. Karma zostaje, więc stopniowo zmniejszam ilość wywieszanych karmników - używam tych tubowych, które co wieczór uzupełniam (w tej chwili ok. godz. 17-ej są już puste).
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

A do mojego karmnika wleciał dziś Bażant :D
Przy jakiej temperaturze trzeba przestać wieszać słoninę?
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

To zależy czy wisi w cieniu czy na słońcu. Musisz się jej przyjrzeć i wyrzucić przy jakiejkolwiek obawie, że zaczyna jełczeć.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

A jakby była zjęczała to mógłbym ją pociąć na małe kawałki i porozrzucać w krzakach gdzie chodzą bażanty?
Podobno jedzą padlinę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”