Ogród IGI. Żurawkowy zawrót głowy.
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród IGI. Żurawkowy zawrót głowy.
A ja juz nie mogę się doczekać moich żuraweczek 

U mnie najstarsza 'Southern Comfort' osiągnęła prawie metr średnicy, jest na prawdę wielka! Namnaża się dobrze, moja ma już kilkanaście odrostów. Dodam, że jest z wiosny 2009 roku 

- dodad
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Moja Vienna pokazała sie od najlepszej strony juz w pierwszym roku. Mam nadzieje, że uda mi się ja namnożyć.
Ptaki zlatuja sie całą chmarą. Wczoraj przyleciała do mnie stado szczygłów. Pięknie wyglądały, taka kolorowa chmurka
Ptaki zlatuja sie całą chmarą. Wczoraj przyleciała do mnie stado szczygłów. Pięknie wyglądały, taka kolorowa chmurka

-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dorotko, w zeszłym roku sprzedawałam dwuletnie Vieny, udało mi się kupić starsze, jeżeli masz ode mnie to się zgadza.
Piotrek, kolekcja am to do siebie,że człowiek obserwuje rozwój rośliny w ciągu kilku lat, ja czasem muszę się pozbyć ostatniej, ale nie ma problemu , już rosną nowe.
Edytko, zależy od odmiany , roślinki są w różnym stadium rozwoju, część jest z roku zeszłego pierwsze tegoroczne dostawy są w połowie marca, a ostatnie w połowie maja. Przy takiej roślinie różnica dwóch miesięcy to bardzo dużo.
Olu, Piotruś zawsze stanie na wysokości zadania.
U mnie nic nie widać, zaspy i tylko czubki iglaków, ale teraz kawka na forum a potem spacerek, jest -2 i przepiękne słoneczko.
Danusiu, masz taras po zimie myjemy myjką ciśnieniową, a i tak nie zawsze te gówienka się zmyją, ale na szczęście mężuś nie narzeka, sam sypie ptaszkom.

Piotrek, kolekcja am to do siebie,że człowiek obserwuje rozwój rośliny w ciągu kilku lat, ja czasem muszę się pozbyć ostatniej, ale nie ma problemu , już rosną nowe.

Edytko, zależy od odmiany , roślinki są w różnym stadium rozwoju, część jest z roku zeszłego pierwsze tegoroczne dostawy są w połowie marca, a ostatnie w połowie maja. Przy takiej roślinie różnica dwóch miesięcy to bardzo dużo.
Olu, Piotruś zawsze stanie na wysokości zadania.

Danusiu, masz taras po zimie myjemy myjką ciśnieniową, a i tak nie zawsze te gówienka się zmyją, ale na szczęście mężuś nie narzeka, sam sypie ptaszkom.

-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Wracając do miodunek, co roku bierze je jakieś choróbsko, robią się brzydkie , końce im zasychają mimo, że mają półcień i dużo wody 

Marta
-
- Kontakt:
Miodunki są podatne na mączniaka, nie zauważyłaś liści z białym nalotem?
-
- Kontakt:
Heucherella ?Alabama Sunrice?, największa z dotychczasowych żuraweczek. Roślina raczej do cienia, choć wschodnie lub zachodnie słońce nie szkodzi. Kwiaty białe, duże, na wysokich łodygach. Piękna, warta posiadania.

Heucherella ?Bras Lantern?, produkt Terra Nova roku 2010, cudna, wielka w ciągu sezonu osiąga imponujące rozmiary. Doskonale rośnie na słońcu.

Heucherella ?Burnished Bronze?, niewielka, ładnie rozrastająca się, doskonała do kompozycji z mniejszymi hostami.

Heucherella ?Bras Lantern?, produkt Terra Nova roku 2010, cudna, wielka w ciągu sezonu osiąga imponujące rozmiary. Doskonale rośnie na słońcu.
Heucherella ?Burnished Bronze?, niewielka, ładnie rozrastająca się, doskonała do kompozycji z mniejszymi hostami.
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Część Iguś
No w końcu się u Ciebie wpisuję bo aż grzech tego nie zrobić !!
Co moge powiedzić ... ślicznie masz, nic tylko pomarzyć
Pogłaskaj ode mnie pieska - jak się obudzi po spacerku oczywiście
Jak masz ochotę to zapraszam do mnie - na pierwszej stronie jest zdjęcie mojego rozbójnika

No w końcu się u Ciebie wpisuję bo aż grzech tego nie zrobić !!
Co moge powiedzić ... ślicznie masz, nic tylko pomarzyć

Pogłaskaj ode mnie pieska - jak się obudzi po spacerku oczywiście

Jak masz ochotę to zapraszam do mnie - na pierwszej stronie jest zdjęcie mojego rozbójnika

- aagaaz
- 1000p
- Od: 7 maja 2011, o 10:58
Śliczne kolorki i zestawienia na zdjęciach
Ahh jeszcze troszkę i może zobaczę taki kolorki na żywo ;)

-
- Kontakt:
Moniko, zapraszam serdecznie, piesio pogłaskane.
Agnieszko, już za chwileczkę, już za momencik.....
Heucherella ?Dayglow Pink?, liść niepozorny, ale jak kwitnie, burza pięknych , delikatnych różowych kwiatów.

Heucherella ? Golden Zebra?. Produkt roku 2010. Piękna, ale zdecydowanie doniczkowa.
W gruncie marnieje.

Heucheralla ?Gunsmoke?, produkt z 2010 roku. Bardzo ciekawe stalowe młode liście, później przebarwiają się na kolor lekkiej śliwki.

Agnieszko, już za chwileczkę, już za momencik.....

Heucherella ?Dayglow Pink?, liść niepozorny, ale jak kwitnie, burza pięknych , delikatnych różowych kwiatów.
Heucherella ? Golden Zebra?. Produkt roku 2010. Piękna, ale zdecydowanie doniczkowa.
W gruncie marnieje.
Heucheralla ?Gunsmoke?, produkt z 2010 roku. Bardzo ciekawe stalowe młode liście, później przebarwiają się na kolor lekkiej śliwki.
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
A moja golden zebra rośnie w gruncie od 2 lat 

-
- Kontakt:
Moja też rośnie, ale co to za rośniecie W tym roku pójdzie do donicy. 

- majar
- 1000p
- Od: 26 sty 2011, o 14:21
Dziękuję za odwiedziny Iga.
Piękne są żurawki, ale u mnie prędzej je mróz zetnie niż kolorków jesiennych nabierze.
To sobie jeszcze zobaczę od początku. 

- Ellaa
- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Kontakt:
Ja mam ten sam problem co roku i już nie czekam na objawy mączniaka, tylko zawczasu robię oprysk miedzianem, a jeśli tego zaniedbam i nalot się pojawi w dużej ilości, to ścinam liście przy ziemi i podsypuję kompostem miodunkę, na nowych liściach nalotu już nie ma, ale nie zaszkodzi profilaktycznie je opryskać jakimś środkiem na mączniaki.3 KOTY pisze:Wracając do miodunek, co roku bierze je jakieś choróbsko, robią się brzydkie , końce im zasychają mimo, że mają półcień i dużo wodyiga23 pisze:Miodunki są podatne na mączniaka, nie zauważyłaś liści z białym nalotem?
Iguś Twój ogród zawsze ogląda się z wielką przyjemnością...tyle w nim barw o każdej porze roku....mógłby być inspiracją do quilting arts

Ptasia stołówka robi wrażenie....ciężko ptakom przetrwać w takie mrozy.
Ja wieszam słoninkę, którą ptaki chętnie się częstują i podsypuję do karmnika ziarno....kompostownik też jest oblegany, zwłaszcza jak coś 'świeżego' tam dorzucam i nie zdąży zamarznąć.
- majar
- 1000p
- Od: 26 sty 2011, o 14:21
Iga, widzę, że jesteś na forum. Mam prośbę - wejdź jeszcze raz do mnie i zobacz czy otwierają się fotki w ostatnim wątku? Podobno ich nie ma.