Kuchenne inspiracje AGNESS

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

No proszę tłusty czwartek na tapecie :wit Robiłam te pączki z serków waniliowych dobre pączusie ;:138 Jednak na tłusty czwartek robię normalne z nadzieniem różanym takie babcine, toż ja babcia jestem :wit
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu bardzo proszę :D

KRĄGIELKI

* 0,5 kg sera białego
* 0,5 kg mąki
* 4 jaja
* 12 dag masła
* 1 łyzeczka sody oczyszczanej
* 1 szkl cukru

Łączymy cukier, jaja i masło. Dodajemy skręcony przez maszynkę ser oraz mąkę z sodą. Zagniatamy wszystko razem. Ciasto wałkujemy na 0,5 cm grubości placek. Wykrawamy szklanką okrągłe placuszki w których środku zakrętką od butelki wycinamy otworki. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

SZYBKIE SEROWE PĄCZUSZKI

* 3,5 szkl mąki
* 5 jaj
* 2 serki homogenizowane waniliowe
* 1/4 szkl cukru
* 1 łyżwczka proszku
* szczypta soli

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serki, ucieramy.
Ubijamy pianę z białek, łączymy ją delikatnie z masą serowo-żółtkową. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Wszystko delikatnie łączymy.
Ciasto wykładamy łyżką na gorący tłuszcz. Smażymy do zrumienienia . Wykładamy na papierowy ręcznik i posypujemy cukrem pudrem.
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2011, o 22:16

Post »

ElleBelle pisze: Jednak na tłusty czwartek robię normalne z nadzieniem różanym takie babcine, toż ja babcia jestem :wit
To wstaw proszę w ramach rozpusty przepis w miom wątku (żeby się w gościnie nie szarogęsić to tak kurtuazyjnie proszę, może AGNESS oprotestuje :;230 )
AGNESS dzięki ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eluś takie swojskie prawdziwe pączki to ja kocham po prostu....ale za leniwa jestem, żeby je zrobić ;:223 Ale zjadłabym....zjadła.....

Gosiaczku a to ma być taki prawdziwy tort z galaretkowym przełożeniem....czy może być taki torcik z owocami i galaretką tylko na wierzchu? Jeśli ten drugi to od razu wrzucę przepis na naprawdę pyszny i bardzo prosty....który u mnie w domu jest ulubiony .....moim zdaniem najlepszy jest z truskawkami....a że teraz na nie niestety nie pora to świetny też z brzoskwiniami z puszki. Jeśli wolisz taki bardziej wymyślny, to poszperam w swoich zeszytach i wybiorę coś ciekawego...

TORCIK Z KREMEM BUDYNIOWYM I TRUSKAWKAMI ( LUB BRZOSKWINIAMI)

BISZKOPT
* 5 jaj
* 1 szkl mąki pszennej w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 3/4 szkl cukru
* 1 łyżeczka proszku do piecz

Ubić białka na sztywną pianę dodając cukier, dodać żółtka, ubić, dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Upiec w większej tortownicy na złoty kolor w 180 C.

Krem
* 2 budynie waniliowe niesłodzone
* 3/4 l mleka
* 1 łyżka mąki pszennej
* 4 czubate łyżki cukru
* 1 masło
* cukier waniliowy

Z podanych produktów poza masłem ugotować budyń. Całkowicie wystudzić. Masło utrzeć mikserem , ciągle miksując dodawać po łyżce całkowicie zimny budyń.

*2 galaretki owocowe ( w zależności od owoców, albo truskawkowe, albo cytrynowe)
*Owoce ( truskawki lub puszka brzoskwiń)
*Poncz do nasączenia biszkoptu...również w zależności od owoców- jeśli z truskawkami to poncz- osłodzić przegotowaną wodę i wcisnąć sok z cytryny, jeśli z brzoskwiniami- do wody dodać sok z brzoskwiń, trochę soku z cytryny, dosłodzić do smaku.

* Galaretki rozpuścić w mniejszej o 1/3 porcji wody. schłodzić .

Biszkopt przekroić na pół. Spód nasączyć . Posmarować dżemem truskawkowym. Do połowy kremu dodać pokrojone w kostkę owoce ( połowę ) Posmarować blat kremem, przykryć 2 częścią biszkoptu, również nasączyć ponczem, posmarować pozostałym kremem wierzch i boki torcika, na wierzch dekoracyjnie ułożyć pozostałe owoce. Zalać tężejąca galaretką.
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Aguś dzięki chyba taki zrobię ;:196 W lecie jak się tylko zaczynają truskawki tak właśnie rozpoczynam sezon tylko robię nie torcik a placek.Aguś a na małą tortownicę to jak myślisz z ilu jajek?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu myślę, że zrób z 4 jaj i dosłownie odrobinę pozmniejszaj pozostałe składniki...najwyżej po 1 łyżce.
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Agusiu jak robisz ciasto drożdżowe to żaden problem a różnica w cieście na pączki tylko taka że dajesz więcej żółtek koniecznie masełko i spirytusik żeby tłuszczu nie ciągneły i olej na pół ze smalcem ;:137
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19

Post »

A ja jak robię tort to z bitej śmietany(śmietanka 30%), i na śmietanę do środka daję posiekaną w kostkę galaretkę lub 2-3 kolory galaretek. Ten z masą budyniową i owocami musi być miodzio :P :P
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eluś u mnie najgorsze to jest to, że ja jestem strasznie leniwa na drożdżowe ciasto :oops: Pączki robiłam aż raz :roll: :lol: ....były przepyszne......ale ciasto gniotłam chyba godzinę na zmianę z córka :roll: :lol:

Milenko .....tak bita śmietana to pyszności.....ostatnio na urodzimy eMa robiłam tort z bitą śmietaną kawową i pomarańczami....bardzo lubię ten zestaw :D
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

o kurcze takiego zestawu jeszcze nigdy nie robiłam. Bo tort z bitej śmietany z kawą mój M uwielbia. Ale żeby dodać pomarańcze to nie wpadłam na to. Mój M ma 19 lutego urodziny ;:224 ;:224 Więc już widzę i czuję ten tort :P :P
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Aga,już mam po urodzinkach M.Gościom najberdziej smakował Serniko-brownies,byli w lekkim szoku że bez mąki a Pani Walewska i rolada serowa pojechały dziś z M do pracy.Twoje naleścnki z dipem pychota ;:108 Dzięki za przepisy(fotki ciach u mnie)
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

milkicja, twój przepis na pączki serowe bardzo przypomina mi to, co robiła moja babcia pod szumą nazwą krążki, bo wykrawane były jak krąglielki Agness
Skopiowałam i chętnie zrobię, ale nie wiem, czy w tłusty czwartek czy kiedy indziej, bo u mnie mieszkanie zimne, a drożdżowe wypieki kochają ciepełko. :)
Agness, oba przepisy już skopiowane, ty chyba mogłabyś wydać książkę Ciasto na każdy dzień roku i jeszcze byś coś miała w zanadrzu. :)
Co do bitej śmietany, to super dodatkiem jest rum. Naprawdę. ;:108
Awatar użytkownika
basiac
100p
100p
Od: 20 lut 2011, o 13:06

Post »

Mam prosty przepis na ciasto drożdżowe.Do miski dajemy pokruszone pół kostki drożdży na to 1 szk cukru 3 całe jajka 1 szl.oleju 3/4 szl. mleka 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 4 szszk. mąki. Przykrywamy to wszystko ściereczką i odstawiamy na kilka godzin.Po tym czasie wyrabiamy wszystko ręką lub wersja dla leniwych- mikserem,wstawiamy do ciepłego piekarnika i pieczemy godzinę w tem.180 stopni.Ja piekę w blaszce keksówce.Po wystygnięciu polewam cytrynową polewą.Robiłam ją wielokrotnie i zawsze wychodzi.
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a po co do drożdży proszek do pieczenia??
Awatar użytkownika
basiac
100p
100p
Od: 20 lut 2011, o 13:06

Post »

Chyba tak na wszelki wypadek gdyby drożdże nie zadziałały.Myślę ,że można by było i bez.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”