Kuchenne inspiracje AGNESS
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
No proszę tłusty czwartek na tapecie
Robiłam te pączki z serków waniliowych dobre pączusie
Jednak na tłusty czwartek robię normalne z nadzieniem różanym takie babcine, toż ja babcia jestem 
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Alu bardzo proszę
KRĄGIELKI
* 0,5 kg sera białego
* 0,5 kg mąki
* 4 jaja
* 12 dag masła
* 1 łyzeczka sody oczyszczanej
* 1 szkl cukru
Łączymy cukier, jaja i masło. Dodajemy skręcony przez maszynkę ser oraz mąkę z sodą. Zagniatamy wszystko razem. Ciasto wałkujemy na 0,5 cm grubości placek. Wykrawamy szklanką okrągłe placuszki w których środku zakrętką od butelki wycinamy otworki. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.
SZYBKIE SEROWE PĄCZUSZKI
* 3,5 szkl mąki
* 5 jaj
* 2 serki homogenizowane waniliowe
* 1/4 szkl cukru
* 1 łyżwczka proszku
* szczypta soli
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serki, ucieramy.
Ubijamy pianę z białek, łączymy ją delikatnie z masą serowo-żółtkową. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Wszystko delikatnie łączymy.
Ciasto wykładamy łyżką na gorący tłuszcz. Smażymy do zrumienienia . Wykładamy na papierowy ręcznik i posypujemy cukrem pudrem.
KRĄGIELKI
* 0,5 kg sera białego
* 0,5 kg mąki
* 4 jaja
* 12 dag masła
* 1 łyzeczka sody oczyszczanej
* 1 szkl cukru
Łączymy cukier, jaja i masło. Dodajemy skręcony przez maszynkę ser oraz mąkę z sodą. Zagniatamy wszystko razem. Ciasto wałkujemy na 0,5 cm grubości placek. Wykrawamy szklanką okrągłe placuszki w których środku zakrętką od butelki wycinamy otworki. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.
SZYBKIE SEROWE PĄCZUSZKI
* 3,5 szkl mąki
* 5 jaj
* 2 serki homogenizowane waniliowe
* 1/4 szkl cukru
* 1 łyżwczka proszku
* szczypta soli
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serki, ucieramy.
Ubijamy pianę z białek, łączymy ją delikatnie z masą serowo-żółtkową. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Wszystko delikatnie łączymy.
Ciasto wykładamy łyżką na gorący tłuszcz. Smażymy do zrumienienia . Wykładamy na papierowy ręcznik i posypujemy cukrem pudrem.
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
To wstaw proszę w ramach rozpusty przepis w miom wątku (żeby się w gościnie nie szarogęsić to tak kurtuazyjnie proszę, może AGNESS oprotestujeElleBelle pisze: Jednak na tłusty czwartek robię normalne z nadzieniem różanym takie babcine, toż ja babcia jestem
AGNESS dzięki
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Eluś takie swojskie prawdziwe pączki to ja kocham po prostu....ale za leniwa jestem, żeby je zrobić
Ale zjadłabym....zjadła.....
Gosiaczku a to ma być taki prawdziwy tort z galaretkowym przełożeniem....czy może być taki torcik z owocami i galaretką tylko na wierzchu? Jeśli ten drugi to od razu wrzucę przepis na naprawdę pyszny i bardzo prosty....który u mnie w domu jest ulubiony .....moim zdaniem najlepszy jest z truskawkami....a że teraz na nie niestety nie pora to świetny też z brzoskwiniami z puszki. Jeśli wolisz taki bardziej wymyślny, to poszperam w swoich zeszytach i wybiorę coś ciekawego...
TORCIK Z KREMEM BUDYNIOWYM I TRUSKAWKAMI ( LUB BRZOSKWINIAMI)
BISZKOPT
* 5 jaj
* 1 szkl mąki pszennej w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 3/4 szkl cukru
* 1 łyżeczka proszku do piecz
Ubić białka na sztywną pianę dodając cukier, dodać żółtka, ubić, dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Upiec w większej tortownicy na złoty kolor w 180 C.
Krem
* 2 budynie waniliowe niesłodzone
* 3/4 l mleka
* 1 łyżka mąki pszennej
* 4 czubate łyżki cukru
* 1 masło
* cukier waniliowy
Z podanych produktów poza masłem ugotować budyń. Całkowicie wystudzić. Masło utrzeć mikserem , ciągle miksując dodawać po łyżce całkowicie zimny budyń.
*2 galaretki owocowe ( w zależności od owoców, albo truskawkowe, albo cytrynowe)
*Owoce ( truskawki lub puszka brzoskwiń)
*Poncz do nasączenia biszkoptu...również w zależności od owoców- jeśli z truskawkami to poncz- osłodzić przegotowaną wodę i wcisnąć sok z cytryny, jeśli z brzoskwiniami- do wody dodać sok z brzoskwiń, trochę soku z cytryny, dosłodzić do smaku.
* Galaretki rozpuścić w mniejszej o 1/3 porcji wody. schłodzić .
Biszkopt przekroić na pół. Spód nasączyć . Posmarować dżemem truskawkowym. Do połowy kremu dodać pokrojone w kostkę owoce ( połowę ) Posmarować blat kremem, przykryć 2 częścią biszkoptu, również nasączyć ponczem, posmarować pozostałym kremem wierzch i boki torcika, na wierzch dekoracyjnie ułożyć pozostałe owoce. Zalać tężejąca galaretką.
Gosiaczku a to ma być taki prawdziwy tort z galaretkowym przełożeniem....czy może być taki torcik z owocami i galaretką tylko na wierzchu? Jeśli ten drugi to od razu wrzucę przepis na naprawdę pyszny i bardzo prosty....który u mnie w domu jest ulubiony .....moim zdaniem najlepszy jest z truskawkami....a że teraz na nie niestety nie pora to świetny też z brzoskwiniami z puszki. Jeśli wolisz taki bardziej wymyślny, to poszperam w swoich zeszytach i wybiorę coś ciekawego...
TORCIK Z KREMEM BUDYNIOWYM I TRUSKAWKAMI ( LUB BRZOSKWINIAMI)
BISZKOPT
* 5 jaj
* 1 szkl mąki pszennej w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 3/4 szkl cukru
* 1 łyżeczka proszku do piecz
Ubić białka na sztywną pianę dodając cukier, dodać żółtka, ubić, dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Upiec w większej tortownicy na złoty kolor w 180 C.
Krem
* 2 budynie waniliowe niesłodzone
* 3/4 l mleka
* 1 łyżka mąki pszennej
* 4 czubate łyżki cukru
* 1 masło
* cukier waniliowy
Z podanych produktów poza masłem ugotować budyń. Całkowicie wystudzić. Masło utrzeć mikserem , ciągle miksując dodawać po łyżce całkowicie zimny budyń.
*2 galaretki owocowe ( w zależności od owoców, albo truskawkowe, albo cytrynowe)
*Owoce ( truskawki lub puszka brzoskwiń)
*Poncz do nasączenia biszkoptu...również w zależności od owoców- jeśli z truskawkami to poncz- osłodzić przegotowaną wodę i wcisnąć sok z cytryny, jeśli z brzoskwiniami- do wody dodać sok z brzoskwiń, trochę soku z cytryny, dosłodzić do smaku.
* Galaretki rozpuścić w mniejszej o 1/3 porcji wody. schłodzić .
Biszkopt przekroić na pół. Spód nasączyć . Posmarować dżemem truskawkowym. Do połowy kremu dodać pokrojone w kostkę owoce ( połowę ) Posmarować blat kremem, przykryć 2 częścią biszkoptu, również nasączyć ponczem, posmarować pozostałym kremem wierzch i boki torcika, na wierzch dekoracyjnie ułożyć pozostałe owoce. Zalać tężejąca galaretką.
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4585
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aguś dzięki chyba taki zrobię
W lecie jak się tylko zaczynają truskawki tak właśnie rozpoczynam sezon tylko robię nie torcik a placek.Aguś a na małą tortownicę to jak myślisz z ilu jajek?
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Gosiu myślę, że zrób z 4 jaj i dosłownie odrobinę pozmniejszaj pozostałe składniki...najwyżej po 1 łyżce.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Posty: 7326
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Agusiu jak robisz ciasto drożdżowe to żaden problem a różnica w cieście na pączki tylko taka że dajesz więcej żółtek koniecznie masełko i spirytusik żeby tłuszczu nie ciągneły i olej na pół ze smalcem 
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 976
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
A ja jak robię tort to z bitej śmietany(śmietanka 30%), i na śmietanę do środka daję posiekaną w kostkę galaretkę lub 2-3 kolory galaretek. Ten z masą budyniową i owocami musi być miodzio :P :P
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Eluś u mnie najgorsze to jest to, że ja jestem strasznie leniwa na drożdżowe ciasto
Pączki robiłam aż raz
....były przepyszne......ale ciasto gniotłam chyba godzinę na zmianę z córka
Milenko .....tak bita śmietana to pyszności.....ostatnio na urodzimy eMa robiłam tort z bitą śmietaną kawową i pomarańczami....bardzo lubię ten zestaw
Milenko .....tak bita śmietana to pyszności.....ostatnio na urodzimy eMa robiłam tort z bitą śmietaną kawową i pomarańczami....bardzo lubię ten zestaw
- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 976
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
o kurcze takiego zestawu jeszcze nigdy nie robiłam. Bo tort z bitej śmietany z kawą mój M uwielbia. Ale żeby dodać pomarańcze to nie wpadłam na to. Mój M ma 19 lutego urodziny
Więc już widzę i czuję ten tort :P :P
- reniuniek
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4611
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Czerwionka koło Rybnika
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aga,już mam po urodzinkach M.Gościom najberdziej smakował Serniko-brownies,byli w lekkim szoku że bez mąki a Pani Walewska i rolada serowa pojechały dziś z M do pracy.Twoje naleścnki z dipem pychota
Dzięki za przepisy(fotki ciach u mnie)
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3665
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kalisz
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
milkicja, twój przepis na pączki serowe bardzo przypomina mi to, co robiła moja babcia pod szumą nazwą krążki, bo wykrawane były jak krąglielki Agness
Skopiowałam i chętnie zrobię, ale nie wiem, czy w tłusty czwartek czy kiedy indziej, bo u mnie mieszkanie zimne, a drożdżowe wypieki kochają ciepełko.
Agness, oba przepisy już skopiowane, ty chyba mogłabyś wydać książkę Ciasto na każdy dzień roku i jeszcze byś coś miała w zanadrzu.
Co do bitej śmietany, to super dodatkiem jest rum. Naprawdę.
Skopiowałam i chętnie zrobię, ale nie wiem, czy w tłusty czwartek czy kiedy indziej, bo u mnie mieszkanie zimne, a drożdżowe wypieki kochają ciepełko.
Agness, oba przepisy już skopiowane, ty chyba mogłabyś wydać książkę Ciasto na każdy dzień roku i jeszcze byś coś miała w zanadrzu.
Co do bitej śmietany, to super dodatkiem jest rum. Naprawdę.
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Mam prosty przepis na ciasto drożdżowe.Do miski dajemy pokruszone pół kostki drożdży na to 1 szk cukru 3 całe jajka 1 szl.oleju 3/4 szl. mleka 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 4 szszk. mąki. Przykrywamy to wszystko ściereczką i odstawiamy na kilka godzin.Po tym czasie wyrabiamy wszystko ręką lub wersja dla leniwych- mikserem,wstawiamy do ciepłego piekarnika i pieczemy godzinę w tem.180 stopni.Ja piekę w blaszce keksówce.Po wystygnięciu polewam cytrynową polewą.Robiłam ją wielokrotnie i zawsze wychodzi.
Basia
Moje wyzwanie
Moje wyzwanie
- milkicja
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 976
- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
a po co do drożdży proszek do pieczenia??
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Chyba tak na wszelki wypadek gdyby drożdże nie zadziałały.Myślę ,że można by było i bez.
Basia
Moje wyzwanie
Moje wyzwanie


