Lilie podstawy uprawy,rozmnażanie z łusek i inne porady

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Ja też bym chciała wiedzieć bo do tej pory zbierałam tylko trąbkowe i natychmiast wysiewałam. Nawet ładnie wschodziły tylko nornice je bardzo lubią. :lol:
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Lilie

Post »

Mariola54 pisze:Marzan nasionka lilii wykiełkowały.
Cieszę się i jestem ciekawa po
ilu latach zakwitną?
Wypikuj na stałe miejsce, jeśli będzie ciepły rok, to niektóre mogą zakwitnąć
na przyszły rok, a za dwa lata większość.
mirzan
---

Nasiona lilii

Post »

grigori24 pisze:Czy możecie mi zdradzić kiedy i jak zbierać nasiona lilii . :D :D :D
Jesienią, jak nasienniki zaczynają pękać. Nasiennik należy wysuszyć w pomieszczeniu, jak pęknie, nasiona wysypią się.Delikatnie wydmuchać plewy
i wiosną siać.
mirzan
---

Lilium candidum

Post »

Lilię białą przesadza się w sierpniu, czyli wcześniej niż inne lilie.Ona przechodzi
w tym czasie spoczynek i bez szkody można ją przenieść w inne miejsce.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja próbowałem wysiać nasiona lilii ale mi nie wykiełkowały. No cóż :)
Zwykłej lilii azjatyckiej - różowej. Wsiałem do ziemi i nic nie skiełkowało/nie rozwinęło się. Niektóre nasionka wydawały się być pełne, ale chyba jednak nie były.
mirzan
---

Nasiona lilii

Post »

Nasiona lilii po wysuszeniu trzeba delikatnie przedmuchać, Plewy wyfruną, zostaną
dobre nasionka. Poznasz czy dobre, ogladając pod światło, powinno mieć widoczny
przecinek, zarodek.Nasionka należy wysiać do skrzynki, w cieple,wiosną. Po przymrozkach rozpikować na stałe miejsce, powinny zakwitnąć za dwa lata.
Mało kiedy jest pożytek z wysiewania nasion lilii bezposrednio do gruntu, trzeba
o nie bardzo dbać, aby miały ciepło i nie wyschły i aby nie wydziobały ich ptaki.
Awatar użytkownika
rafalkabat
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 paź 2006, o 22:09

Post »

Pytanie do posiadaczy lilli. Ubiegłej jesieni wsadziłem sporo sztuk lilli azjatyckich na głębokość ok 15 cm pierwszy raz . I na razie nic nie wychodzi. W jakim miesiącu wychodzą lilie z ziemi. Mieszkam w centralnej Polsce.
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

rafalkabat pisze:Pytanie do posiadaczy lilli. Ubiegłej jesieni wsadziłem sporo sztuk lilli azjatyckich na głębokość ok 15 cm pierwszy raz . I na razie nic nie wychodzi. W jakim miesiącu wychodzą lilie z ziemi. Mieszkam w centralnej Polsce.
Nie martw się. Jeszcze mają czas. Jak bedzie ciepło to zaczną wychodzić. Pokażę jak wygląda grządka z liliami, które przesadzałam we wrześniu. N pierwszym zdjęciu jeśli coś zobaczysz to są wieksze cebulki, na drugim wysiane cebulki nie większe niż 5 mm. Mogę się uznawać za doswiadczoną osobę w liliach gdyż rosną u mnie ponad 40 lat i tak wygladają. Mieszkamy niedaleko więc myślę, że u Ciebie niedługo też zaczną wychodzić. Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Witam.Od wielu lat w moim ogrodzie mam lilie.Rosły sobie w jednym miejscu.Co roku było ich więcej.Wczoraj postanowaiłm je wykopać i zmienic im stanowisko(oraz trochę je uporządkować).Wykopałam je.Okazało sie, że mają bardzo dużo małych cebulek.Posadziłam je osobno(od tych dużych).One zakwitną dopiero w przyszłym roku, albo za 2, prawda?
I jeszcze jedno pytanie.Przy kilku niechcący przy wykopywaniu ułamałam im pęd.Były już spore.Ok 5 cm.Niektóre większe(nawet już wyszły z ziemi).Czy one ten pęd puszczą na nowo czy już w tym roku nie zakwitną?
mirzan
---

Post »

nemezja pisze:Czy one ten pęd puszczą na nowo czy już w tym roku nie zakwitną?
Już w tym roku nie zakwitną.
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

nemezja pisze:Witam.Od wielu lat w moim ogrodzie mam lilie.Rosły sobie w jednym miejscu.Co roku było ich więcej.Wczoraj postanowaiłm je wykopać i zmienic im stanowisko(oraz trochę je uporządkować).
Pytania na forum zadaje się przed robotą a nie po. Szkoda bo zmarnowałaś przez swoją niecierpliwość takie piękne kwiaty. Oczywiście cebulom nic się nie stanie ale o kwitnieniu większości w tym roku możesz zapomnieć. Lilie przesadza się na jesieni oczywiście oprócz orientalnych ale to osobny rozdział. Przede wszystkich należy pytać, pytać i jeszcze raz pytać. My tu jesteśmy po to żeby odpowiadać nawet na pozornie najgłupsze pytania. Wszyscy pytamy i się wspieramy bo nie ma ludzi wszystkowiedzących. Uwaga do zapamiętania na przyszłość. ;:35 Najpierw pytaj - potem działaj.

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
justi28
200p
200p
Od: 19 mar 2007, o 17:52

Post »

Witam!
Ostatnio kupiłam cebulki lili czy mogę je już posadzić? Czy może jeszcze poczekać?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

grigori24 pisze:Haniu mówisz o tej książce? :D
Tak, oczywiście.
O tej, której szukałeś bezowocnie :-)
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

justi28 pisze:Witam!
Ostatnio kupiłam cebulki lili czy mogę je już posadzić? Czy może jeszcze poczekać?
Zależy jakie to są lilie i w jakim stanie. Najlepiej wrzucić w torf żeby korzenie nie wyschły i jeszcze trochę poczekać. Chyba, że kupiłaś w doniczkach bo i takie już widziałam , to jeszcze niech sobie posiedzą. :lol:

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Marysiu proszę o pomoc w zidentyfikowaniu moich lilii z góry Dziękuje. ;:1 ;:1
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”