Lilie podstawy uprawy,rozmnażanie z łusek i inne porady
Lilie
Wypikuj na stałe miejsce, jeśli będzie ciepły rok, to niektóre mogą zakwitnąćMariola54 pisze:Marzan nasionka lilii wykiełkowały.
Cieszę się i jestem ciekawa po
ilu latach zakwitną?
na przyszły rok, a za dwa lata większość.
Nasiona lilii
Jesienią, jak nasienniki zaczynają pękać. Nasiennik należy wysuszyć w pomieszczeniu, jak pęknie, nasiona wysypią się.Delikatnie wydmuchać plewygrigori24 pisze:Czy możecie mi zdradzić kiedy i jak zbierać nasiona lilii .![]()
![]()
i wiosną siać.
Lilium candidum
Lilię białą przesadza się w sierpniu, czyli wcześniej niż inne lilie.Ona przechodzi
w tym czasie spoczynek i bez szkody można ją przenieść w inne miejsce.
w tym czasie spoczynek i bez szkody można ją przenieść w inne miejsce.
Nasiona lilii
Nasiona lilii po wysuszeniu trzeba delikatnie przedmuchać, Plewy wyfruną, zostaną
dobre nasionka. Poznasz czy dobre, ogladając pod światło, powinno mieć widoczny
przecinek, zarodek.Nasionka należy wysiać do skrzynki, w cieple,wiosną. Po przymrozkach rozpikować na stałe miejsce, powinny zakwitnąć za dwa lata.
Mało kiedy jest pożytek z wysiewania nasion lilii bezposrednio do gruntu, trzeba
o nie bardzo dbać, aby miały ciepło i nie wyschły i aby nie wydziobały ich ptaki.
dobre nasionka. Poznasz czy dobre, ogladając pod światło, powinno mieć widoczny
przecinek, zarodek.Nasionka należy wysiać do skrzynki, w cieple,wiosną. Po przymrozkach rozpikować na stałe miejsce, powinny zakwitnąć za dwa lata.
Mało kiedy jest pożytek z wysiewania nasion lilii bezposrednio do gruntu, trzeba
o nie bardzo dbać, aby miały ciepło i nie wyschły i aby nie wydziobały ich ptaki.
- rafalkabat
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 paź 2006, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie martw się. Jeszcze mają czas. Jak bedzie ciepło to zaczną wychodzić. Pokażę jak wygląda grządka z liliami, które przesadzałam we wrześniu. N pierwszym zdjęciu jeśli coś zobaczysz to są wieksze cebulki, na drugim wysiane cebulki nie większe niż 5 mm. Mogę się uznawać za doswiadczoną osobę w liliach gdyż rosną u mnie ponad 40 lat i tak wygladają. Mieszkamy niedaleko więc myślę, że u Ciebie niedługo też zaczną wychodzić.rafalkabat pisze:Pytanie do posiadaczy lilli. Ubiegłej jesieni wsadziłem sporo sztuk lilli azjatyckich na głębokość ok 15 cm pierwszy raz . I na razie nic nie wychodzi. W jakim miesiącu wychodzą lilie z ziemi. Mieszkam w centralnej Polsce.

- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam.Od wielu lat w moim ogrodzie mam lilie.Rosły sobie w jednym miejscu.Co roku było ich więcej.Wczoraj postanowaiłm je wykopać i zmienic im stanowisko(oraz trochę je uporządkować).Wykopałam je.Okazało sie, że mają bardzo dużo małych cebulek.Posadziłam je osobno(od tych dużych).One zakwitną dopiero w przyszłym roku, albo za 2, prawda?
I jeszcze jedno pytanie.Przy kilku niechcący przy wykopywaniu ułamałam im pęd.Były już spore.Ok 5 cm.Niektóre większe(nawet już wyszły z ziemi).Czy one ten pęd puszczą na nowo czy już w tym roku nie zakwitną?
I jeszcze jedno pytanie.Przy kilku niechcący przy wykopywaniu ułamałam im pęd.Były już spore.Ok 5 cm.Niektóre większe(nawet już wyszły z ziemi).Czy one ten pęd puszczą na nowo czy już w tym roku nie zakwitną?
Pytania na forum zadaje się przed robotą a nie po. Szkoda bo zmarnowałaś przez swoją niecierpliwość takie piękne kwiaty. Oczywiście cebulom nic się nie stanie ale o kwitnieniu większości w tym roku możesz zapomnieć. Lilie przesadza się na jesieni oczywiście oprócz orientalnych ale to osobny rozdział. Przede wszystkich należy pytać, pytać i jeszcze raz pytać. My tu jesteśmy po to żeby odpowiadać nawet na pozornie najgłupsze pytania. Wszyscy pytamy i się wspieramy bo nie ma ludzi wszystkowiedzących. Uwaga do zapamiętania na przyszłość. ;:35 Najpierw pytaj - potem działaj.nemezja pisze:Witam.Od wielu lat w moim ogrodzie mam lilie.Rosły sobie w jednym miejscu.Co roku było ich więcej.Wczoraj postanowaiłm je wykopać i zmienic im stanowisko(oraz trochę je uporządkować).
Zależy jakie to są lilie i w jakim stanie. Najlepiej wrzucić w torf żeby korzenie nie wyschły i jeszcze trochę poczekać. Chyba, że kupiłaś w doniczkach bo i takie już widziałam , to jeszcze niech sobie posiedzą.justi28 pisze:Witam!
Ostatnio kupiłam cebulki lili czy mogę je już posadzić? Czy może jeszcze poczekać?