Kuchenne inspiracje AGNESS

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Świetnie, wreszcie sprawdzony przepis na pieczone ziemniaki. :tan Skopiowałam i na pewno zrobię może nawet w ten weekend. ;:108
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Etno pewnie, że podam :D

CHLEB Z ZIARNAMI

* 1 kg mąki pszennej
* 1 paczka otrębów pszennych
* 1,5 łyżki soli
* po garści : siemienia, słonecznika, pestek dyni, płatków owsianych
* 10 dag drożdży
* 1 łyżka cukru
* 5 szkl ciepłej wody
* 2 łyżki oleju

Przesiać mąkę, dodać otręby, sól, siemię, słonecznik, dynię, płatki owsiane. Wymieszać. Zrobić dołek.
Drożdże rozpuścić w 0,5 szkl ciepłej wody, dodać cukier, wlać do dołka. Zostawić do wyrośnięcia.
Gdy drożdże dobrze wyrosną dodać 4,5 szkl ciepłej wody, wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać olej i jeszcze wyrabiać aż ciasto będzie się odklejało od miski.
Postawić w ciepłym miejscu żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
Wyłożyć do 2 dużych keksówek , Posypać nasionami. Piec 1 godzinę w 190*C.
Ja po godzinie chwilkę potrzymałam w otwartym piekarniku, następnie wyjęłam z blaszek i po obróceniu do góry dnem jeszcze zapiekłam około 15-20 min.

Obrazek

Obrazek

Przepis pochodzi z ,, kuchnia na 5,,

Elu jakby tak fajnie było, gdyby wystarczyło się naoglądać i nawąchać i nie trzeba by było jeść 8-) :lol:

Krysiu córa wytrzymuje, bo ostatnio ma powera na naukę gotowania i pieczenia 8-) :lol: Mój tata i mąż uwielbiają słodycze....a ja mam ,, korbę,, na punkcie zdrowego odżywiania i staram się piec w domu z jak najbardziej naturalnych składników, żeby nie kupować w sklepie z tą całą masą polepszaczy jaka jest w w gotowych wyrobach. Chociaż i tak niejednokrotnie się kupuje....ale jeśli można choć troszkę to zmniejszyć to staram sie .Kupujemy jajeczka od wiejskich kurek, mleczko od krówki....takie ciacha aż pachną 8-) :lol: Moja córa właśnie wybyła na kilka dni do Krakowa i jako prezent dla znajomych u których się zatrzyma zawiozła 3 rodzaje muffinków ( uwielbiamy odwiedzając znajomych obdarowywać ich ciastem) ....wczoraj prawie do północy piekłyśmy ....oto te, które zostały w domku :D

Obrazek

Obrazek

Asma miło mi, że zajrzałaś, zapraszam serdecznie :D

Milenko zakwas dopiero nastawię, pierwszy chlebek upiekłam na drożdżach.
Ziemniaczki pieczone pycha :D ....ja zamiast oliwki bardzo lubię wrzucić troszkę wiórków masła.....cudnie pachnie :D

Jagódko takie chrupiące ziemniaczki to pyszna sprawa....ja je uwielbiam albo jako dodatek do mięska, albo z samym tylko serowo-czosnkowym dipem :D
Awatar użytkownika
Etna
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 13:30

Post »

Dziękuję za przepis :)
Pozdrawiam Sylwia.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Agness- czy pieczesz chlebek w "srebrnych"keksówkach?
Ładnie rumienią się spody w czarnych foremkach.Nie musiałabyś ich dopiekać po wyjęciu z foremki

Asia :wit
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwio bardzo proszę :D

Asiu , tak piekłam w tych metalowych foremkach.....kupowane biegiem przed pieczeniem , bo nie miałam żadnych keksówek :roll: A te foremki o których mówisz to te teflonowe?
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19

Post »

Aguś te muffinki na zdjęciu pod chlebkiem to cytrynowo-makowe??

Obiad był wyczes-wypas. palce lizać. Aż pękam w szwach.
Ale muffinki dzisiejsze to nie wypał. Cytrynowe wypłynęły mi z papilotek :( A czekoladowe z owocami są niesłodkie :( Zapomniałam dodać cukru. :oops: :oops: :oops: :oops:
Posypie obficie cukrem pudrem po wierzchu, może nikt nie zauważy.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milenko te muffinki to jeszcze inne ....pomarańczowe z makiem 8-) Tobie wypłynęły, bo pewnie zbyt dużo ponalewałaś ciasta do foremek.....można najwyżej do 3/4....ale to co zostało dobre 8-) :?: :lol: A to, że zapomniałaś dodać cukru....to zdarza się :wink: ....może zrób lukier i polej po wierzchu....albo np rozpuść czekoladę mleczną lub białą i polej....smaki się wyrównają :D
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Aga, tak dajesz po oczach tymi muffinkami,ze chyba sobie kupie foremki i będę robić ;:108
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Etna
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 13:30

Post »

Również zauważyłam, że w czarnych foremkach szybciej się piecze, niż w zwykłych metalowych.
Pozdrawiam Sylwia.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie pamiętam,czy mówiłam,że moja córcia piecze(czasem)mufinki z boczkiem i cebulką?Pyszne są ;:108
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu u mnie muffinki to ostatnio numer 1 :lol: robię je na okrągło, bo robi się błyskawicznie. W przypadku niezapowiedzianych gości ....minuty i zrobiona....a babeczki naprawdę ślicznie sie prezentują , są bardzo dekoracyjne i apetyczne :D

Sylwio będę musiała się w takie zaopatrzyć....chociaż ostatnio chodzą za mną silikonowe, bardzo jestem zadowolona z tych do muffin....

Kasiu na pewna są pyszne :D Ja takie wytrawne piekłam z kostkami szynki i żółtego serka i takie z pieczarkami i oliwkami. Faktycznie świetnie smakują, jedliśmy je z barszczykiem :D Muszę wypróbować i takie z boczusiem i cebulką :D
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Agness, ja jakiś rok temu dostałam fioła na punkcie muffinek, czego efekty nadal widać niestety na mojej figurze. Jednak mają one jeden minus, a mianowicie najlepsze są świeżutkie, nawet ciepłe, a jak się ich od razu nie zje, to tracą zdecydowanie na smaku. W przypadku naszych swojskich ciast na szczęście jest inaczej. :wink:
Jeśli chodzi o muffinki, to bardzo dobre są z kawałkami krówek w środku, a jak się zrobi polewę karmelową, to już niebo w gębie, oczywiście jeśli kogoś kręcą takie klimaty w stylu toffi. :)
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19

Post »

Ja na All upatrzyłam formę na 12 muffinek i do niej wkłada się muffinki w papierowych papilotkach. Są też metalowe foremki do babeczek i muffin. Nie wiem jakie kupić.
A przy cytrynowych muffinkach to papilotki mi się po rozszerzały i zaczęło wypływać. Ale to co zostało w środku to rzeczywiście pyszne. Muszę koniecznie kupić coś do pieczenia.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Milena właśnie też siedziałam na All. i oglądałam to samo co ty :;230
Pare dni temu byłam w Aldi i były foremy też na 12 szt.po 17,99 i nie kupiłam ;:223
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko.....co osoba to i gust :wink: :lol: Tak naprawdę to ja je bardzo lubię na 2 i 3 dzień :lol: Faktycznie takie jeszcze lekko ciepłe są przepyszne, ale jak poleżą to robią się takie wilgotne i mięciuteńkie....takie mi chyba smakują najbardziej :D ..... tylko rzadko kiedy wytrwają do drugiego dnia :roll: :lol: Ale ja tak mam , że i chleb lubię tak świeżo po upieczeniu z chrupiącą skórką....albo dopiero na 2 dzień jak troszkę sczerstwieje :roll: :lol:
Wielkie dzięki za pomysł z krówkami, muszę wypróbować...za chwilę biorę się znów za muffinki, obiecałam sąsiadce :D Chyba zrobię jedne migdałowe, a drugie kokosowe z kawałeczkami czekolady :D
Podziel się proszę, jak robisz polewę karmelową ?

Milenko, Reniu, metalowych nie polecam, mam i nie cierpiałam ich używać, strasznie się do nich przykleja ciasto, trudno wyjąc, a później mycie koszmar :roll: Ja kupiłam silikonowe i jestem nimi zachwycona, każdemu polecam. Zaraz na PW wrzucę Wam linka :D
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”