Kuchenne inspiracje AGNESS
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Świetnie, wreszcie sprawdzony przepis na pieczone ziemniaki.
Skopiowałam i na pewno zrobię może nawet w ten weekend. 
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Etno pewnie, że podam
CHLEB Z ZIARNAMI
* 1 kg mąki pszennej
* 1 paczka otrębów pszennych
* 1,5 łyżki soli
* po garści : siemienia, słonecznika, pestek dyni, płatków owsianych
* 10 dag drożdży
* 1 łyżka cukru
* 5 szkl ciepłej wody
* 2 łyżki oleju
Przesiać mąkę, dodać otręby, sól, siemię, słonecznik, dynię, płatki owsiane. Wymieszać. Zrobić dołek.
Drożdże rozpuścić w 0,5 szkl ciepłej wody, dodać cukier, wlać do dołka. Zostawić do wyrośnięcia.
Gdy drożdże dobrze wyrosną dodać 4,5 szkl ciepłej wody, wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać olej i jeszcze wyrabiać aż ciasto będzie się odklejało od miski.
Postawić w ciepłym miejscu żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
Wyłożyć do 2 dużych keksówek , Posypać nasionami. Piec 1 godzinę w 190*C.
Ja po godzinie chwilkę potrzymałam w otwartym piekarniku, następnie wyjęłam z blaszek i po obróceniu do góry dnem jeszcze zapiekłam około 15-20 min.

Przepis pochodzi z ,, kuchnia na 5,,
Elu jakby tak fajnie było, gdyby wystarczyło się naoglądać i nawąchać i nie trzeba by było jeść
Krysiu córa wytrzymuje, bo ostatnio ma powera na naukę gotowania i pieczenia
Mój tata i mąż uwielbiają słodycze....a ja mam ,, korbę,, na punkcie zdrowego odżywiania i staram się piec w domu z jak najbardziej naturalnych składników, żeby nie kupować w sklepie z tą całą masą polepszaczy jaka jest w w gotowych wyrobach. Chociaż i tak niejednokrotnie się kupuje....ale jeśli można choć troszkę to zmniejszyć to staram sie .Kupujemy jajeczka od wiejskich kurek, mleczko od krówki....takie ciacha aż pachną
Moja córa właśnie wybyła na kilka dni do Krakowa i jako prezent dla znajomych u których się zatrzyma zawiozła 3 rodzaje muffinków ( uwielbiamy odwiedzając znajomych obdarowywać ich ciastem) ....wczoraj prawie do północy piekłyśmy ....oto te, które zostały w domku

Asma miło mi, że zajrzałaś, zapraszam serdecznie
Milenko zakwas dopiero nastawię, pierwszy chlebek upiekłam na drożdżach.
Ziemniaczki pieczone pycha
....ja zamiast oliwki bardzo lubię wrzucić troszkę wiórków masła.....cudnie pachnie
Jagódko takie chrupiące ziemniaczki to pyszna sprawa....ja je uwielbiam albo jako dodatek do mięska, albo z samym tylko serowo-czosnkowym dipem
CHLEB Z ZIARNAMI
* 1 kg mąki pszennej
* 1 paczka otrębów pszennych
* 1,5 łyżki soli
* po garści : siemienia, słonecznika, pestek dyni, płatków owsianych
* 10 dag drożdży
* 1 łyżka cukru
* 5 szkl ciepłej wody
* 2 łyżki oleju
Przesiać mąkę, dodać otręby, sól, siemię, słonecznik, dynię, płatki owsiane. Wymieszać. Zrobić dołek.
Drożdże rozpuścić w 0,5 szkl ciepłej wody, dodać cukier, wlać do dołka. Zostawić do wyrośnięcia.
Gdy drożdże dobrze wyrosną dodać 4,5 szkl ciepłej wody, wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać olej i jeszcze wyrabiać aż ciasto będzie się odklejało od miski.
Postawić w ciepłym miejscu żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
Wyłożyć do 2 dużych keksówek , Posypać nasionami. Piec 1 godzinę w 190*C.
Ja po godzinie chwilkę potrzymałam w otwartym piekarniku, następnie wyjęłam z blaszek i po obróceniu do góry dnem jeszcze zapiekłam około 15-20 min.

Przepis pochodzi z ,, kuchnia na 5,,
Elu jakby tak fajnie było, gdyby wystarczyło się naoglądać i nawąchać i nie trzeba by było jeść
Krysiu córa wytrzymuje, bo ostatnio ma powera na naukę gotowania i pieczenia

Asma miło mi, że zajrzałaś, zapraszam serdecznie
Milenko zakwas dopiero nastawię, pierwszy chlebek upiekłam na drożdżach.
Ziemniaczki pieczone pycha
Jagódko takie chrupiące ziemniaczki to pyszna sprawa....ja je uwielbiam albo jako dodatek do mięska, albo z samym tylko serowo-czosnkowym dipem
- asma

- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Agness- czy pieczesz chlebek w "srebrnych"keksówkach?
Ładnie rumienią się spody w czarnych foremkach.Nie musiałabyś ich dopiekać po wyjęciu z foremki
Asia
Ładnie rumienią się spody w czarnych foremkach.Nie musiałabyś ich dopiekać po wyjęciu z foremki
Asia
- AGNESS

Sylwio bardzo proszę
Asiu , tak piekłam w tych metalowych foremkach.....kupowane biegiem przed pieczeniem , bo nie miałam żadnych keksówek
A te foremki o których mówisz to te teflonowe?
Asiu , tak piekłam w tych metalowych foremkach.....kupowane biegiem przed pieczeniem , bo nie miałam żadnych keksówek
- milkicja

- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
Aguś te muffinki na zdjęciu pod chlebkiem to cytrynowo-makowe??
Obiad był wyczes-wypas. palce lizać. Aż pękam w szwach.
Ale muffinki dzisiejsze to nie wypał. Cytrynowe wypłynęły mi z papilotek
A czekoladowe z owocami są niesłodkie
Zapomniałam dodać cukru.
Posypie obficie cukrem pudrem po wierzchu, może nikt nie zauważy.
Obiad był wyczes-wypas. palce lizać. Aż pękam w szwach.
Ale muffinki dzisiejsze to nie wypał. Cytrynowe wypłynęły mi z papilotek
Posypie obficie cukrem pudrem po wierzchu, może nikt nie zauważy.
- AGNESS

Milenko te muffinki to jeszcze inne ....pomarańczowe z makiem
Tobie wypłynęły, bo pewnie zbyt dużo ponalewałaś ciasta do foremek.....można najwyżej do 3/4....ale to co zostało dobre
A to, że zapomniałaś dodać cukru....to zdarza się
....może zrób lukier i polej po wierzchu....albo np rozpuść czekoladę mleczną lub białą i polej....smaki się wyrównają 
- reniuniek

- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Aga, tak dajesz po oczach tymi muffinkami,ze chyba sobie kupie foremki i będę robić 
Również zauważyłam, że w czarnych foremkach szybciej się piecze, niż w zwykłych metalowych.
Pozdrawiam Sylwia.
- kasik 69

- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie pamiętam,czy mówiłam,że moja córcia piecze(czasem)mufinki z boczkiem i cebulką?Pyszne są 
- AGNESS

Reniu u mnie muffinki to ostatnio numer 1
robię je na okrągło, bo robi się błyskawicznie. W przypadku niezapowiedzianych gości ....minuty i zrobiona....a babeczki naprawdę ślicznie sie prezentują , są bardzo dekoracyjne i apetyczne
Sylwio będę musiała się w takie zaopatrzyć....chociaż ostatnio chodzą za mną silikonowe, bardzo jestem zadowolona z tych do muffin....
Kasiu na pewna są pyszne
Ja takie wytrawne piekłam z kostkami szynki i żółtego serka i takie z pieczarkami i oliwkami. Faktycznie świetnie smakują, jedliśmy je z barszczykiem
Muszę wypróbować i takie z boczusiem i cebulką 
Sylwio będę musiała się w takie zaopatrzyć....chociaż ostatnio chodzą za mną silikonowe, bardzo jestem zadowolona z tych do muffin....
Kasiu na pewna są pyszne
- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
Agness, ja jakiś rok temu dostałam fioła na punkcie muffinek, czego efekty nadal widać niestety na mojej figurze. Jednak mają one jeden minus, a mianowicie najlepsze są świeżutkie, nawet ciepłe, a jak się ich od razu nie zje, to tracą zdecydowanie na smaku. W przypadku naszych swojskich ciast na szczęście jest inaczej.
Jeśli chodzi o muffinki, to bardzo dobre są z kawałkami krówek w środku, a jak się zrobi polewę karmelową, to już niebo w gębie, oczywiście jeśli kogoś kręcą takie klimaty w stylu toffi.
Jeśli chodzi o muffinki, to bardzo dobre są z kawałkami krówek w środku, a jak się zrobi polewę karmelową, to już niebo w gębie, oczywiście jeśli kogoś kręcą takie klimaty w stylu toffi.
- milkicja

- Od: 6 kwie 2010, o 18:19
Ja na All upatrzyłam formę na 12 muffinek i do niej wkłada się muffinki w papierowych papilotkach. Są też metalowe foremki do babeczek i muffin. Nie wiem jakie kupić.
A przy cytrynowych muffinkach to papilotki mi się po rozszerzały i zaczęło wypływać. Ale to co zostało w środku to rzeczywiście pyszne. Muszę koniecznie kupić coś do pieczenia.
A przy cytrynowych muffinkach to papilotki mi się po rozszerzały i zaczęło wypływać. Ale to co zostało w środku to rzeczywiście pyszne. Muszę koniecznie kupić coś do pieczenia.
- reniuniek

- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Milena właśnie też siedziałam na All. i oglądałam to samo co ty
Pare dni temu byłam w Aldi i były foremy też na 12 szt.po 17,99 i nie kupiłam
Pare dni temu byłam w Aldi i były foremy też na 12 szt.po 17,99 i nie kupiłam
- AGNESS

Jagódko.....co osoba to i gust
Tak naprawdę to ja je bardzo lubię na 2 i 3 dzień
Faktycznie takie jeszcze lekko ciepłe są przepyszne, ale jak poleżą to robią się takie wilgotne i mięciuteńkie....takie mi chyba smakują najbardziej
..... tylko rzadko kiedy wytrwają do drugiego dnia
Ale ja tak mam , że i chleb lubię tak świeżo po upieczeniu z chrupiącą skórką....albo dopiero na 2 dzień jak troszkę sczerstwieje
Wielkie dzięki za pomysł z krówkami, muszę wypróbować...za chwilę biorę się znów za muffinki, obiecałam sąsiadce
Chyba zrobię jedne migdałowe, a drugie kokosowe z kawałeczkami czekolady
Podziel się proszę, jak robisz polewę karmelową ?
Milenko, Reniu, metalowych nie polecam, mam i nie cierpiałam ich używać, strasznie się do nich przykleja ciasto, trudno wyjąc, a później mycie koszmar
Ja kupiłam silikonowe i jestem nimi zachwycona, każdemu polecam. Zaraz na PW wrzucę Wam linka 
Wielkie dzięki za pomysł z krówkami, muszę wypróbować...za chwilę biorę się znów za muffinki, obiecałam sąsiadce
Podziel się proszę, jak robisz polewę karmelową ?
Milenko, Reniu, metalowych nie polecam, mam i nie cierpiałam ich używać, strasznie się do nich przykleja ciasto, trudno wyjąc, a później mycie koszmar