Zajrzałam dzisiaj do Ciebie po raz pierwszy, ale już wiem, że będę wpadać częściej
Różany ogród Moniki
- robaczek_Poznan
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Różany ogród Moniki
Cześć Monika 
Zajrzałam dzisiaj do Ciebie po raz pierwszy, ale już wiem, że będę wpadać częściej
Podziwiam Twoje rosarium, piękne masz te rabaty różane i ile gatunków
Ja tez mam nadzieję, że róże przezimują dobrze, martwię się zwłaszcza o pnące bo u nas nie ma ani grama śniegu
A ta Twoja wiarygodna prognoza długoterminowa to kiedy pokazuje wiosnę..? 
- justi177

- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po tym zdjęciu nie mogę się pozbierać.....vertigo pisze:
Pozdrawiam
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Olu, to niesamowite
U nas też przez te mrozy jakoś odparowało trochę śniegu i nie jest taki puszysty, tylko bardziej zbity i zmrożony, ale jednak jest
Kasiu -
Długoterminowa prognoza mówi, że wiosna od połowy lutego
Justynko, mam kiepski aparat i zdjęcia nie są najlepsze, ale dziękuję
Gdybym miała lustrzankę, pewnie byłoby dużo lepiej - to zupełnie inny rodzaj zdjęć 
Kasiu -
Justynko, mam kiepski aparat i zdjęcia nie są najlepsze, ale dziękuję
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Monia, zalezy gdzie ta wiosna. U nas to raczej przedwiośnie. Gruntn, że te mroziska straszne precz pójdą. _5 to już nie mróz.
Ale najlepiej będzie chyba miała zachodnia Polska. Tam to chyba faktycznie już wiosna się zacznie
Ale najlepiej będzie chyba miała zachodnia Polska. Tam to chyba faktycznie już wiosna się zacznie
- Alania

Tak, wiadoma sprawa, że będzie najpierw przedwiośnie, ale dla tak spragnionych ciepła jak ja to już jak wiosna 
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Oj tak. Ja też mam już dosyć tych mrozów. Dobrze, że te największe już prawie za nami. Jeszcze tylko ta noc z tak dużym mrozem
- roza333

- Od: 4 maja 2010, o 11:30
Witaj śliczny masz ogród taki kolorowy zadbany ,chętnie go jeszcze odwiedzę.Mam jeden powojnik bylinowy ciekawe czy przetrwa zimę. 
Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Jak znajdziesz chwilę, to koniecznie poczytaj u Ewy-Gloriadei wypowiedzi Jarko i Tomka. Ja teraz wiem dlaczego nie chcę kupować róż w niektórych ze szkółek, a chętnie kupuję z innych, bo róże tam kupione świetnie mi rosną. Bardzo pouczające wypowiedzi. Wydzielony wątek by się przydał.
- Alania

Gosiu, u mnie już dzisiaj odczuwalnie cieplej - tylko -10'C jest teraz, więc całkiem nieźle, choć do wiosennej temperatury jeszcze trochę brakuje
Roza333-
Dziękuję i zapraszam
Powojniki bylinowe dobrze zimują. Nie zdarzylo mi się, żeby zmarzły.
Majeczko - czytałam i faktycznie wiele mi to wyjaśnilo. Już wiesz skąd się biorą korzenie jak chrzan
Roza333-
Majeczko - czytałam i faktycznie wiele mi to wyjaśnilo. Już wiesz skąd się biorą korzenie jak chrzan
- majka411

Przynudzałam z pytaniami gdzie kupione jak tylko zauważyłam piękną różę . Myślę, że wiele osób mi nie wierzyło w to, co pisałam.
Cieszę się na taką dyskusję, już mi przybliżyła znaczenie jak ważne jest na czym jest szczepiona róża.
Dalej mam ochotę kupić krzak róży na własnym korzeniu.
- Alania

Maju, tylko problem w tym, że te opinie o podkładkach stały się rozbieżne...
Zeby teraz wiedzieć, które mam szczepione na caninie, a które na multiflorze to mogłabym lepiej wyciągać wnioski. Uważam tak, jak Jarko - powinna być na etykietach informacja o rodzaju podkładki.
Swoją drogą ciekawe na czym szczepią niemieckie róże skoro tak ładnie rosną
Zeby teraz wiedzieć, które mam szczepione na caninie, a które na multiflorze to mogłabym lepiej wyciągać wnioski. Uważam tak, jak Jarko - powinna być na etykietach informacja o rodzaju podkładki.
Swoją drogą ciekawe na czym szczepią niemieckie róże skoro tak ładnie rosną
- majka411

Trzymam się pierwszych wypowiedzi. Pasują do moich korzeni chrzanu. Niuanse, czyli jaka odmiana caniny czy multiflory to już wyższa szkoła jazdy. Takiej wiedzy chyba nie uzyskamy tu na forum.
Moniczko, a ile lat masz już róże kupowane w szkółkach niemieckich
Moniczko, a ile lat masz już róże kupowane w szkółkach niemieckich
- Alania

Trzeci sezon?
Myślisz, że jeszcze mogą się cofać? Nie sądzę, bo od początku inaczej rosną i pięknie się krzewią.
Myślisz, że jeszcze mogą się cofać? Nie sądzę, bo od początku inaczej rosną i pięknie się krzewią.
- majka411

No właśnie Moniczko, czyli pasuje im po takim szczepieniu u Ciebie. Moje tez pięknie rosną i nie maja zamiaru się cofać w rozwoju. Zauważyły byśmy to, spoko.
A wmawiali mi, że z Niemiec mi padną.
- Alania

Dzisiaj nieco cieplej niż w poprzednim tygodniu, ale śniegiem prószy i nic nie wskazuje na większe ocieplenie. W nocy -18'C, a w dzień -10'C. Chyba na ciepełko trzeba jeszcze zaczekać
Nawet prognozy długoterminowe zmienione dzisiaj iw skazują jeszcze co najmniej tydzień z tak niskimi temperaturami. Pomijam już fakt jak kosztowne jest ogrzewanie w tym okresie, ale jest jeszcze sprawa roślinek, które chcą już do mnie przyjechać, a tu warunków na wkopanie ni ma.
Na rozgrzanie zostawiam kilka ciepłych obrazków:
Redn Eden Rose

Sangerhauser Jubilaumrose

Concerto

Abraham Darby

I na koniec purpurowa, śliczna tawułka Crispa. Kupiłam w ubiegłym roku kilka krzaczków - jest niezwykle urocza przez cały sezon, nawet po kwitnieniu ma pięknie wybarwione pokrzywkowate liście

-- Pn 06 lut 2012 18:46 --
Póki co oglądałam i wszystko wydaje się OK. Niebawem się okaże.
Nawet prognozy długoterminowe zmienione dzisiaj iw skazują jeszcze co najmniej tydzień z tak niskimi temperaturami. Pomijam już fakt jak kosztowne jest ogrzewanie w tym okresie, ale jest jeszcze sprawa roślinek, które chcą już do mnie przyjechać, a tu warunków na wkopanie ni ma.
Na rozgrzanie zostawiam kilka ciepłych obrazków:
Redn Eden Rose

Sangerhauser Jubilaumrose

Concerto

Abraham Darby

I na koniec purpurowa, śliczna tawułka Crispa. Kupiłam w ubiegłym roku kilka krzaczków - jest niezwykle urocza przez cały sezon, nawet po kwitnieniu ma pięknie wybarwione pokrzywkowate liście

-- Pn 06 lut 2012 18:46 --
Ciekawe jak będą rosły w tym rokumajka411 pisze:No właśnie Moniczko, czyli pasuje im po takim szczepieniu u Ciebie. Moje też pięknie rosną i nie maja zamiaru się cofać w rozwoju. Zauważyły byśmy to, spoko.![]()
Póki co oglądałam i wszystko wydaje się OK. Niebawem się okaże.