Działka korzo_m cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 5

Post »

Jagódko czy masz na myśli takie tekturowe opakowania na 30 jaj :;230 , mam takie w piwnicy czekają na spalenie, więc mogę wykorzystać. Wysiać wtedy kilka nasion w jedną dziurkę. A jak tektura zachowa się pod wpływem podlewania.
Wiem, ze nasion lobelii się nie przykrywa. Mnie zawsze pięknie kiełkowały, miałam gąszcz, ale póżniej padały, a nawet jak coś uchowałam, to w czasie pikowania moje łapki zepsuły.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po zasianiu tych nasion , podlej i nakryj folią , to wilgoć utrzyma , a pojemniki - wytłaczarki , połóż na tacy . Potem można razem z odcięciem każdej ' komory ' po jednym jajku , zasadzić razem ( w ziemi się rozłoży tektura ) docelowo , albo do większej doniczki , albo skrzynki , albo do ogrodu .
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:7 Dorotko kiedy ja siedzę i narzekam na mrozy, to ty już ostro szykujesz się do nadchodzącego sezonu :shock:
Jestem pod ogromnym wrażeniem ilości zakupionych nasion, sadzonek pelargonii, urody koleusów...długo by wymieniać ;:180
Jeżeli chodzi o witaminki na parapecie, to ja też zawsze sadzę cebulkę, korzenie pietruszki i sieję bazylię :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
marion215
200p
200p
Od: 1 sie 2010, o 14:31

Post »

Dorotko niestety część moich gazani w zeszłym roku pochodziła z ryneczku.W tym roku mam zamiar mieć tylko swoje.Zobaczymy co z tego wyjdzie
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko dzięki za dobre rady tak zrobię.

Iwonko tak już jestem szykowna ;:65 do ogrodu :;230 ileż można czasu spędzać w kuchni, zajmując się domowymi obowiązkami: sprzątaniem, praniem, szydełkowaniem, czytaniem książek. Ja bym już coś w ziemii pogrzebała, a przy takich mrozach pozostają mi jedynie doniczki.
Zrobiłam dużo szczepek jesienią , tak aby na wiosnę trochę przyoszczędzić, zawsze tyle wydaję. Ale pierwsze bratki, a może i stokrotki kupię.

Mariolu ja tylko raz wysiewalam nasionka, dostałam je od kogoś dość póżno. Więc kwitły mi tak dopiero od sierpnia, do pierwszych przymrozków. Jak mi gazanie urosną to posadzę je do skrzynek balkonowych razem z innymi roślinkami.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Dziewczyny gazanie są dość łatwe do samodzielnego wyhodowania :) Rosną szybko i wdzięcznie. Tez będę je siała, ale dopiero na początku marca :)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda czyli co pośpieszyłam się za bardzo :uszy z gazaniamii.
Pytałaś jak moje wysiewy, odpisałam Ci w Twoim wątku, że cisza, ale jak założyłam odpowiednie patrzałki w jednej doniczce z petuniami zobaczyłam malutki kiełek sztuk 1. Coś drgnęło :heja :heja
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś mróz trochę odpuścił, śnieg pięknie dużymi płatami pruszy, będzie odśnieżanie.
A na moich parapetach duże zagęszczenie, do kolekcji wysiałam dwa kolory lobelii. Petunie w dwóch doniczkach powoli zaczynają kiełkować.
Biedronkowe cebulki niedługo zakwitną
hiacynty
Obrazek
amarylis, mnie zaskoczył miał być różowy, jest taki jaki widać, mała cebulka a wydała aż dwie łodyżki kwiatowe :heja :heja cieszy mnie to bardzo, bo przechowuję dużo większe cebulki i u nich tylko liście
Obrazek
nasionka tego fiołka dostałam kilka lat temu, wysiałam z obawami, a on co roku zaskakuje mnie swoimi pięknymi małymi kwiatkami
Obrazek
plektrantus po przeniesieniu z piwnicy pięknie odbija, będę miała z nich szczepki (są to sadzonki 4 letnie i muszę odnowić)
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
pipio
1000p
1000p
Od: 9 maja 2010, o 11:52

Post »

Oj, dziewczyny jak się czyta Wasze posty to już by się leciało dokupywać nasionek. ;:65 ;:65 .Przecież to co kupiłam to kropla w morzu :cry: .Ja chyba ;:19 .Planuję mieć piękny ogród , a kwiaty przecież same z trawy nie wyrosną ;:14 ;:14 .Dobrze ,że są takie miłe podszeptuchy :tan :tan
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Super , namiastka wiosny , aż radośnie się robi na sercu , prawda ?

Dorotko , idę siać paprykę , pomidory i pierwiosnki oraz minę . Zobaczymy , co będzie z pierwiosnków , jeszcze nigdy nie siałam , musi się udać ;:108 .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Mnie nie udało się nigdy przechować plektrantusa.
Chylę czoła ;:180 Dorotko.
Fiołek od razu wprawił mnie w dobry humor. :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo-pipio u mnie dużo nasionek, bo ja nie tylko dla siebie sieję. Siostra zabiera, a ona też charytatywna więc dzieli na swoje koleżanki. W zeszłym roku jedynie dostały upomnienie, bo worków ziemii co roku kupuję duże ilości. Więc siostra przywiozła 3 ogromne wory, abym nie narzekała :uszy
Ja Tobie polecam na początek kwiaty bezproblemowe, z którymi nie ma wiele zachodu. Siej prosto do gruntu: aksamitki, nasturcje, nagietki, nemezje, dimorfoteki, przypołudniki, wilce. Ja na moje chwastowisko właśnie te niezawodne wysiewałam.
Pokaż nam swoją działkę to zawsze coś podpowiemy ;:4

Jagódko ja pomidory wysieję tak pod koniec lutego, miedzy innymi nasionka od Ciebie.
Wiem, że jak siałam pierwiosnki to nasiona chłodziłam. Na pewno Ci się uda, oby nasionka od p.L. nie zawiodły bo ja do nich nie mam zaufania.
Stałam w dwóch sklepach i ogladałam torebki z minią, ale nie kupiłam, sama sobie się dziwię, że mam tak silną wolą :;230

Grażynko od kilku lat je chowam, chociaż jesienią mi wszystko obmroziło, wstawiłam donice do piwnicy, poobcinałam gałązki, jak widać teraz odbiły.
Cieszy mnie, że pomogłam w poprawie humoru.
Pozdrawiam Dorota
pipio
1000p
1000p
Od: 9 maja 2010, o 11:52

Post »

Dorotko ogrodu nie mogę Ci pokazać ,bo go jeszcze nie posiadam.Jest to niby sad w tym roku powycinaliśmy stare drzewa ,zostało 5 i 100 m kwadratowych trawnika./Zachciało nam się wsi :;230 :;230 :;230 /.Będę bardzo wdzięczna za rady od czego zacząć.Na wiosnę założę watek ze zdjęciami ,teraz śnieg i nic nie widać.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko i kto to narzekał na zdjęcia....są świetnej jakości, wyraźne, fajnie nasycone kolorem....pąk amarylisa jak żywy.....a jaki cudny połysk ;:138
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo to jedziemy na tym samym wózku :;230 tylko ja jadę trochę w przodzie o 3 lata. My z mężem właśnie wtedy uciekliśmy z miasta na wieś i rozpoczęliśmy zmianę chwastowiska w ogród. Praca trwa nadal, małe efekty już były widoczne po roku.
Na każde pytanie odpowiem z miłą chęcią. Na forum na pewno uzyskasz wiele dobrych rad, jak pokażesz zdjęcia ogrodu będzie nam łatwiej coś podpowiedzieć.

AGNESS staram się, ale nie zawsze mi wychodzi, a często jak wyjdzie to jest po prostu przypadek (tak jak w amaryliusie :lol: ). W czasie robienia zdjęć na nosie muszę mieć okulary, ale i to nie zawsze mi pomaga :;230
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”