Kuchnia, zioła i przyprawy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Asiu, te linki przesłałam także Tobie na pw. A przepis bardzo proszę szybciutko wstawić :D Będziemy testować :heja
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5197
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: andrychow

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Oleńko :D jogurcik,to jest to co uwielbiam mniam ;:196
Poproszę o linki ;:7
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Stasieńko, wysłałam na pw. Ale swoje próby wykonania jogurtu i serka umieszczę tutaj z pewnością :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

dziękuję za linki ;:196 nie wszystkie sie otwierają
przepis na pastę z fasoli-mniam ;:137
1.ok 25dkg fasoli-wsypać trochę kminku i zalać na noc zimną wodą.
2.Następnego dnia ugotować fasolę w tej wodzie do miękkości,posolić i chwilkę pogotować,odcedzić.
3.Rozgrzać dowolny tłuszcz(teraz stopiłam kawałek słoniny drobno pokrojonej)przesmażyć 3 spore ,rozdrobnione cebule.Posolić,popieprzyć,dodać 2łyżki koncentr .pomidor.-przesmażyć parę min.Dodać fasolę,wymieszać, doprawić ulubionymi przyprawami(tym razem sól i pieprz).
4.Lekko przestudzoną fasolę zmiksować lub przemielić w maszynce z dwoma sporymi ząbkami czosnku
SMACZNEGO
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3396
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Dzięki za przepis na pastę z fasoli.
Olu dzięki.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5197
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: andrychow

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Oleńko, dziękuję ;:196 tak będzie najlepiej bo linki nie chcą się otwierać.
asma ciekawy przepis,dziękuję ;:180
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3396
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Dzisiaj w kalendarzu z przepisami znalazłam super przepis
filet z indyka lub udziec ok 1 kg,pół opakowania wiśni mrożonych,2 łyżki cukru lub miodu/można bez/sól,pieprz,2 łyzki masła ewentualnie 2 łyżki oliwy,2 łyżki octu winnego,lub balsamico.
Po umyciu mięso dokładnie osuszyć po czym natrzeć je octem winnym,posypać solą i pieprzem.Odstawić na kilka godzin.
Mięso posmarować masłem,na dno brytwanki lub naczynia zaroodpornego wlać 2 łyżki oliwy.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni .Piec mięso aż stanie się miękkie od czasu do czasu polewając wytworzonym tłuszczykiem.Wiśnie w międzyczasie rozmrozić poddusić na łyżce masla w rondelku.Wlożyć do indyka i chwilę potrzymać razem.Podawać mieso pokrojone w plasterki z dodatkiem wiśni
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Dziękuję za przepisiki. Będzie z czego wybierać na różne okazje :heja

A co do informacji o serze z jogurtu, to wystarczy wygooglować :

Labneh, Laban - Ser jogurtowy
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

pasta z fasoli cd
usmażyć pieczarki z cebulą,doprawić sola,pieprzem,zmiksować z ugotowana fasolą,z czosnkiem-
-nie podoba mi się kolor(szary,bez wyrazu)
smak pycha,ale chętnie zmieniłabym kolor
czy ktoś ma jakąś propozycję?

pasta z pieczarek i serka topionego
usmażyć pieczarki z cebulą-drobno posiekane
doprawić solą i pieprzem
wrzucić 2 serki topione -rozpuścić- do miseczki
GOTOWE:)

PASTA Z MAKRELI
makrelę wędzoną obrać z ości i skóry
dodać 2 jajka na twardo pokrojone w kostkę
lekko posolic i posypać pieprzem
dodać 2łyżeczki majonezu i 2łyżeczki koncentr.pomidor.
delikatnie wymieszać-pyszotka ;:108

pasta z tuńczyka
tuńczyka w oleju rozdrobnić widelcem
dodać drobno posiekaną cebulę i skropić sokiem z cytryny-mniam :)

pasta z twarożku
ok 20dkg twarogu rozdrobnić widelcem
lekko posolić,posypać pieprzem
dodać w równych proporcjach -po ok 2 łyżeczki majonez i koncentr.pomidor.
wymieszać i gotowe:)
do usłychu :wit
Asia
ps.są chętni na przepis na chlebek?
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3396
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Oczywiście ,że są chętni.Ja do pasty z fasoli o nieciekawym kolorze dodałabym kurkumy.Powinno zmienić kolor.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

DZIĘKUJĘ ZA KURKUMĘ:)MYŚLĘ,ŻE SMAKOWO PASUJE


CHLEBEK PYSZOTKA:)


1KG MAKI PSZENNEJ WROCŁAWSKIEJ(nie tortowj ,ale z grubszego przemiału)
PÓŁ KG MĄKI ŻYTNIEJ
4 ŁYŻECZKI SOLI
dodatki dowolnie:
1 szklanka płatków np owsianych ,jęczmiennych
1 szklanka słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego dodatki mogą być wybrane(siemię można wcześniej zmielić)
1szklanka otrębów
może być ok pół-szklanka suchej soi

Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski
Dodajemy zakwas,6 szklanki ciepłej wody-
-dobrze wyrabiamy ręką przez min 5min-masa powinna być gęsta ,ale nie sucha
Jeżeli jest zbyt "twarda"można dodać ciepłej wody
z wyrobionego ciasta ,odkładamy do słoiczka ok 5-6 łyżek ciasta-na zakwas do nastepnego chleba

Zwykle ciasto przygotowujemy rano i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok cały dzień,pieczemy pod wieczór lub zostawiamy do wyrośnięcia na noc i pieczemy rano
Jeżeli nie chcemy czekać tak dlługo,to możemy po odłożeniu części wyrobionego ciasta na zakwas,dodac ciut wody wymieszanej z ok 2 dkg drożdży-wówczas musimy pilnować ciasta,aby nie przerosło

Dwie długie "keksówki"smarujemy grubo masłem .
Ręce smarujemy obficie np olejem/oliwka(ciasto nie przykleja sie tak do rąk),rozdzielamy ciasto na dwie części i przekładamy do blaszek,z wierzchu delikatnie wyrównujemy dłonią.
Odstawiamy do wyrośnięcia np na krzesełku przy kaloryferze,przykryte czystą ściereczką
Gdy wyrośnie ,wstawiamy do nagrzanego piekarnika-200stopni -na środkową półkę-grzałka od dołu
Pieczemy godz,aż do widocznego zrumienienia boków-jeżeli od góry jest nie spieczony to zmniejszamy piekarnik do 190st i włączamy górę-pilnujemy,żeby się nie spalił-ma być rumiany

Upieczony wyjmujemy od razu z blaszek,delikatnie je odwracając-sam wypadnie-na kratkę do odparowania-jeżeli nie chce wypaść tzn,że blaszka była za słabo wysmarowana tłuszczem-wówczas należy go delikatnie podważyć nożem wdłuż brzegów formy
Chleb zostawiamy do odparowania nawet na cały dzień,ew na całą noc-ostudzony,odparowany zawijamy w odpowiednio dużych porcjach np w płócienną szmatkę-można nadmiar zamrażać.

Zakwas w słoiczku będzie rósł więc musi mieć wolną przestrzeń w słoiczku.
Zaczyna fermentować po ok 2-3 dniach i wówczas może byc już używany,
Po ok 10 dniach nie nadaje sie już do użytku

PRZEPIS NA PIERWSZY ZAKWAS
http://piekarnia.wordpress.com/2008/07/ ... -na-chleb/ .
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3396
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Proszę powiedz czy ma być 6 szklanek wody do maki?
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

tak-6
jeżeli dasz jednak wszystkie dodatki(to jednak kilka szklanek więcej)to wody może wyjdzie ok 7szkl
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Ojojoj Asiu, tyle roboty przy chlebku :roll: Ja to jednak jestem leniuszek. Właśnie piekę chleb w automacie z gotowej mieszanki. Dodaję tylko wodę, cukier, sól, drożdże i olej. Trzy godziny z haczykiem, ale samo się robi :D Kupuję gotowe mieszanki z ziarnem słonecznika lub dyni. Chleb znika w ciągu jednego dnia (trzy osoby). Wiem, wiem ... te na zakwasie są o niebo smaczniejsze i zdrowsze :D
Ale za to za pastami przepadam :D Indyka z wiśniami też trzeba spróbować :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Asiu, zainspirowałaś mnie i popełniłam dzisiaj na śniadanie pastę z makrelą. Ponieważ nie zawsze wszystkie produkty są pod ręką, postanowiłam zrobić z tego co akurat w lodówce było. A mianowicie :

1 wędzona markela, kawałek białego sera (miałam serek Capri typu włoskiego. Jest on mniej kwaśny), cebula, kawałek ostrej papryczki, dwa jajka ugotowane na twardo,odrobina pieprzu. Soli nie dodawałam , bo makrela była dość słona.

W blenderze zmiksowałam cebulę. Dodałam obraną z ości rybę oraz ser i jajkaoraz ostrą papryczkę. Całość zmiksowałam i gotowe. Przyprawiłam pieprzem. Ozdobiłam słodką papryką i ogórkiem konserwowym. Brakowało mi natki pietruszki, dlatego ten ogórek. Nie dodał on jednak koloru, ale zestawienie smakowe było ok. Do tego własny chlebek ... i jestem po śniadaniu :D

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”