Moje kwitnące i zielone cz.II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kwitnące i zielone cz.II

Post »

Marylo, niekoniecznie trzeba z cissusów rezygnować, bo to że znoszą takie temperatury, a nawet lubią, nie znaczy, ze nie mogą mieć ciepła przez cały rok. Na szczęście nie wymagają przechłodzenia, żeby zakwitnąć czy coś w tym stylu.
Ja po prostu musiałam się zorientować siłą rzeczy, co mogę trzymać zimą w tym chłodzie i cissus się nadaje. :wink:
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiktoria_W,fiskomp, rapunzel kochane, doprawdy nie wiem, gdzie tkwi błąd "wychowawczy":?:
Ale serce i mocniej zabiło jak zobaczyłam piękne nowe pędy w moim eszku.

Obrazek

I zwinięty listek w listku.....
Obrazek
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Jak miło popatrzeć na te pięknotki . :heja
Znawca cissusów to ja nie jestem , ale wiem ,że dobrze im robi spryskiwanie liści i nie trzeba ich tak podlewać . :heja
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37

Post »

Mój hiacynt będzie najprawdopodobniej różowy. Kupiłam także fioletowy, ale ten powędrował do babci (przynajmniej taki miałam zamiar :wink:). Ale jest możliwość, że pomyliłam cebulki i mi się pomieszało :wink:
Co do rosiczek- Marylko nie pamiętam dokładnie kiedy swoje wysiałaś, ale wydaje mi się, że to jeszcze troszkę za wcześnie. Wielkim znawcą ani ekspertem to ja nie jestem, ale to chyba nie jest to. Rozumiem ekscytację, w końcu coś zaczyna się dziać, sama zaglądałam co dzień do swoich posianych nasionek, nie tylko tych rosiczkowych, i serce mocniej mi było na każdą nowość w doniczce :wink: Jak kiełkowały moje rosiczki z nasion to na początku wyglądały jak takie małe zieloniutkie kropeczki, jakby pyłek osadził się na ziemi. Za to te, które wykiełkowały z liścia, wyglądały zupełnie inaczej, i do tej pory jestem w stanie odróżnić, które są z liścia a które z nasion. Może jutro zrobię zdjęcia i pokaże różnicę. Ale Ty Marylko się nie przejmuj, być może masz jakiś inny rodzaj rosiczek i już pierwsza się pokazała? Trzeba poczekać i zobaczyć co wyrośnie. Trzymam kciuki za resztę maluchów :)
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jatra,wiesz, może miały rzeczywiście za dużo i podlewania i spryskiwania. Obecnie ograniczam się do spryskiwania roślinek,pożyjemy zobaczymy. :D
Domimika, tak prawdę mówiąc to chyba za wcześnie, bo wysiałam je 24.01. Trudno, czekamy ;:224
sadam8806
100p
100p
Od: 30 lis 2011, o 00:40

Post »

Zdjęcie nie wyraźne ale sądzę że na 100% to nie jest rosiczka :) Dużo za wcześnie, przy dobrym świetle powinny pierwsze pojawiać się po ok 2tyg. Zostaw i zobacz co to może być, ode mnie żadnych chwastów raczej w bonusie nie dostałaś :)
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

Marylo pozwól, że wrócę do tematu wełnowców...czy na pewno środek, który na nie używasz to Amistar? Bo widzisz ja go mam i ja go używam jako srodek grzybobójczy, tak tez jest na etykiecie napisane :roll: jeśli chodzi o wełno wce, to niewile jest środków skutecznych w walce z nimi, przeglądając Orchidarium jakiś czas temu co jakis czas temat wełnowców sie pojawiał i tam polecano Provado..ale dalszej części nazwy nie pamietam i nie mam możności sprawdzenia, bo pisze na szybko...i jeszcze skuteczne był podobnież gotowy spray na mszyce(bo wełnowce to jakaś odmiana mszycy) chyba Agricole :roll: Ja na wszelkie robactwo stosuje Acctellic 500 EC, on wszystko bierze, ale nie wiem czy na wełnowce jest skuteczny bo jak dotąd raz złapałam jedna sztukę na beniaminie i po przemywaniach "drinkiem' nic sie nie pojawiło więcej. Ja nie lubię chemii stosować, ale czasem trzeba...tej zimy pozwoliłam kalatei odejść, bo juz tyle razy traktowałam ją chemia, że juz miałam dość trucia siebie przy okazji...i z tego co wiem, to środki owadobójcze stosowane w odpowiednim stężeniu nie szkodzą roslinom...
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylo, a nie mówiłam, że mój zanim wypuścił dwa nowe pędy, z których jednego go sama niechcący pozbawiłam ;:14 , to najpierw zasuszył jeden pęd, który widocznie kompletnie nie rokował. Aha, twój eschynantus jest chyba taki sam jak mój. :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Pędziki śliczne na eszku ;)
Uwielbiam widok młodych listków...od razu raźniej na duszy i jakby ...wiosna bliżej...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

Marylko w sprawie wełnowców to zgadzam się z Migotką, ja miałam wełnowce na kaktusikach i nic nie miałam specjalnego pod reką więc potraktowalam je Pirimorem (selektywny środek na mszyce) w spreju + obfity worek foliowy i po jednym oprysku było po sprawie.
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybaczcie starszyźnie, pomieszały mi się te eliksiry. Na wełnowce miałam jakiś spray ale nie mam nawet opakowania bo poszedl w inne ręce oraz pałeczki p.t. Tarcznik na szkodniki m.innymi wełnowce.Myśle ze ta różnoraka chemia doprowadziła moje kwiaty do zagłady :oops:
Ale dzisiaj rodzina i przyjacółki zasiliły moja domowa rabatkę takimi pieknośćiami :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
agucha432
500p
500p
Od: 3 lis 2011, o 10:10

Post »

Piękne kwiatuszki Marylko ;:138 ;:138 ;:138 Co to za okazja że aż tyle ich dostałaś??
Moje doniczkowe Moje storczyki
Sprzedam-wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67556" onclick="window.open(this.href);return false;
Robótki Aguchy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=71851" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystkie nowości śliczne - takie radosne i wiosenne ;:138 . Storczyk niby w pełni rozkwitu, a jednak będzie mieć jeszcze więcej kwiatów :shock: . Ten bromeliowaty bardzo słoneczny i ciepły ;:108 , a nawet gorący :) . Natomiast tulipany to takie światełko w tunelu, nadzieja, że mrozy kiedyś puszczą :wink: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piekne nowosci ;:138
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylo, te kwiatki mi uzmysłowiły, że ty musisz być Maria, co obchodzi imieniny w Matki Boskiej Gromnicznej.
Wszystkiego najlepszego ;:196 , a prezenty imieninowe wspaniałe. ;:63
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”