Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Post »

Świetna roślinka, klonik (zaślaz, abutilon). Może dorastać do sporych rozmiarów, znosi cięcie, można ją formować. Mój klonik dobijają koty-uparły się, że to świetne miejsce do wspinaczki. Miałam drzewko 160 cm wysokości :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
paryska
500p
500p
Od: 20 lip 2008, o 17:50

Post »

Dziękuje Ewa, właśnie klonik :wink: a, że takie rozmiary osiąga to tego nie wiedziałam ;:224
Mój ma teraz jakieś 50 cm. dł tylko, że rośnie w górę i nie wiem czy mam np. uszczyknąć mu czubek aby się zagęścił czy na razie zostawić, niby tam kilka bocznych rozgałęzień ma ale powolutku rosną.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja z duszą na ramieniu ucięłam kiedyś czubek. Szkoda było, bo klonik miał zielone liście i pąki kwiatowe. Najpierw wyglądał okropnie taki łysy, a potem wypuścił sześć bocznych gałązek.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kloniki mamy dwa, mają się dobrze. Żadne zabiegi fryzjerskie im nie straszne. Odbijają z podwójną siłą.

Francesco, podziwiam , o szaleństwo nie podejrzewam, może chwilowa pomroczność jasna :?: .
Będziesz miała niezłą zabawę z tymi nasionkami ;:108
Przy twoich, moje zakupy to pikuś ;:108 Zaledwie 7 torebeczek ;:224
A tez się boję, ze to dobro zmarnuję, nie jestem w tym dobra. Zapomnę, zaleję, wysuszę, koty wysypią :oops:
Ale mam mocne postanowienie uzyskania własnych siewek pierwiosnków, lawendy...
Powodzenia sobie życzmy.

Pierwsze roślinki też z sąsiedzkich darowizn, tak jest do dzisiaj.
Uważam to za bardzo miły ogrodniczy zwyczaj.
Zawiązują się sympatyczne sąsiedzkie więzi.
Nie zależy mi żeby sąsiedzi nie mieli takich roślin, jakie ja mam.
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

Klaryso nie zapomij że lawendę trzeba przemrozić żeby wzeszła :wit
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

ewamaj66 pisze:Oczywiście chodziło mi o termin-teraz nie, tylko w marcu :D Bożena, wcześniej to jednak nie w styczniu :D Sama zwykle siałam gazanię w marcu.

Ewuś ja wysiewałam w styczniu gazanię i już pod koniec kwietnia miałam pięknie rozrośnięte sadzonki z pączkami ;:108 ale może marzec jest lepszym terminem nie znam się :roll:
w tym roku też już posiałam ale mam kilka jeszcze nasion i spróbuje posiać je później i na kolejny sezon będę wiedziała kiedy jest lepszy termin siania ;:136
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najlepsze wyjście :D W tym roku nie będę siała gazanii, więc dobrze będzie się dowiedzieć, jak poszło :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Hej, na pewno satysfakcja jest przeogromna, jeśli uda się wyhodować roślinkę z nasionka. Ja chyba sobie jednak dam spokój - próbowałam kiedyś to robić, ale skutki były mizerne. Nasionka wykiełkowały, ale młode sadzoneczki po wsadzeniu do gruntu i tak padły. Może jak będę na emeryturze i będę mieć więcej czasu to zajmę sie sianiem z całą pieczołowitością. Druga sprawa, to gdzie trzymać te skrzynie z siewkami? Jakoś tak denerwują mnie plastikowe, brzydkie pojemniki w domu. Ale tu na forum, sporo ogrodników sieje nasionka kwiatów z ogromnymi sukcesami, czego również ci życzę :D
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Agata :wit
A jak my sie znamy? To dopiero bedzie numer....
A tak poważnie....przeczytałam wszystko, cały wątek....hortensję Bobo kupowałaś w starym młynie na warszawskiej? Bo ja tak.....panią starszą z rynku tez kojarzę......tez jej nie widziałam od jakiegoś czasu....szkółki koło Ciebie kojarzę dwie....tam robiłam tez zakupy....
Czy robiłaś w Castoramie żakupy, gdy cebule, wszystkie jak jeden mąż były po 1,5? Ja zaszalałam....

No widzisz......tyle tematów...ty myślisz/myślałaś o zmianie zawodu na zorientowany na ogrodnictwo....ja to juz zrobiłam...

Mam nadzieję, ze nie będziesz mieć juz długich przerw na forum....i ze uda nam sie spotkać....
zapraszam do siebie na kawę....z młodym może być, ja zahartowana jestem w chlopakach :wink: ....koniecznie wiosną, gdy te moje cebule zakwitną......
Ps.
Czy masz dostateczną ilośc parapetów? :;230
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Kasiu, dzięki za wsparcie w sprawie nasion, jakoś nic nie mam do wysiania na chwilę obecna i przepieram nóżkami ;:65 . O ślazówce myślałam, ale się rozmyśliłam :lol:
Agatko, no to dobrze zapamiętałam z Twojego ogrodu kleomę :tan . O godecji nie myślałam, ale faktem jest, że rośliny nie znoszące przesadzania są super :;230 .
Ewuniu, Boniu, gazanie jakoś mnie nie porywają w tym momencie, i dobrze :twisted:
Moniko, ta szałwia błyszcząca fioletowa mnie skusiła, bo kształt kwiatostanu ma na zdjęciu inny niż czerwona. A tu zonk ;:14 . Sama nie wiem, co z nią zrobię ;:224
Justynko - Klaryso, do siewów mnie przekonał fakt, że sporo z ubiegłorocznych roślin jednak przeżyło. Padły mi firletki, ale dlatego, że po ulewnych deszczach zalało mi rozsadnik i biedactwa tego nie przetrzymały :( . Staram się pamiętać o podlewaniu.
Aniu, masz rację z tą lawendą, mnie nawet w ubiegłym roku wzeszło trochę siewek prosto z gruntu ;:108
Izo, moim głównym domowym miejscem do trzymania siewek jest łazienka z oknem połaciowym od strony południowej, ale stosunkowo dużo nasion można wysiać na rozsadnik na dworze w maju - czerwcu.
Justynko-Justi, hortensję Bobo kupowałam w Erwasie, podobnie jak Phantoma.
Mam nadzieję zobaczyć panią na rynku w tym sezonie... oby...
Bardzo często korzystam ze szkółki w G., czasami tam nawet robiłam spacerek wózkiem z Franiem i kupowałam kilka drobiazgów; jak wiesz, mam bardzo niedaleko. Do szkółki w C. nie zaglądałam, ale podczas ostatniego pobytu na rynku zgadałyśmy się z panią, od której kupiłam już sporo różnych rzeczy, że ona właśnie z tej szkółki jest :lol: . Obiecałam zajrzeć do nich :). Te szkółki miałaś na myśli?
Niestety ostatni raz byłam w Castoramie w sezonie jesiennym, kiedy cebule były po 3 złote za paczkę, oczywiście nie oparłam się i kupiłam co nieco. :lol:
Obiecuję skorzystać z zaproszenia kiedy będzie wiooooosna ;:3 . I oczywiście zapraszam do siebie ;:108
Parapetów mam niedużo, ale zawsze mogę wyprowadzić meble z aneksu w hallu na górze, gdzie jest dobre światło i tam zrobić szkółkę. No i jest wspomniana wyżej łazienka.

P.S. Ustaliłyśmy już przez priva, że się jednak z Justyną nie znałyśmy wcześniej. 8-)

P.S2 Niestety musiałam wywalić część emotek
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

To trudne, nie móc wyrazić emocji ;:108
Ciągle mnie to spotyka ;:14

Poczytałam o zakupionych nasionkach. Część powędrowała do zamrażalnika (pierwiosnki i lawenda), reszta czeka na lepsze (czyt. cieplejsze) czasy.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

To wiele się wyjaśniło.... :D

Ja korzystam ze szkółki w C. Ale innej...bo tam są dwie szkółki :wink: w tej, o której mówisz kupiłam klona Carnival.....

Mam sporo rarytasków od pana z drugiej szkółki...on ma powiązania z zagranicą i "robi" na zamówienie wiele rzadkich odmian. Jeżdżę do ńiego na teren szkółki...ma tez trawy....oprócz bylin.

Będę zaglądać tutaj :D
Pozdrawiam
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

Klarysko wystarczy nasionka wystawić na dwór. Ja kiedyś w lodówce lawendę trzymałam do jesieni ;:224 bo zapomniałam .
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Ale się okupiłaś , ja zawsze kupuję nasionka w lutym , a sieję w marcu w zimnej szklarni .. Tylko gazanie ,niecierpki i begonię sieję na parapetach bo musi mieć ciepło aby ładnie poschodzić .. Dużo sieję od razu na rabatkach i flancuję je później w puste miejsca po cebulowych ,,. Stwierdziłam że nasionka które trzeba przemrozić dobrze jest wysiać teraz w doniczki , dobrze podlać ,przetrzymać przez noc w ciepłym mieszkaniu a na drugi dzień wystawić na mróz , Wtedy ładnie wschodzą tak zrobiłam z goryczką i mam 7 małych sadzonek , ciekawe jak mi przezimują na skalniaku ,,
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
4mmmm
100p
100p
Od: 3 mar 2011, o 19:35

Post »

:)
Fantastyczne zakupy!!
Nawet nie wiedziałam, że już nasiona można kupić:)
Będę trzymać kciuki, żeby wszystko wykiełkowało;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”