Czy zna ktoś te róże

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zocha
100p
100p
Od: 2 maja 2011, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czy zna ktoś te róże

Post »

Witam!Zamówiłam ostatnio róże,wydaje mi się,że piekne i długo kwitnące.Jeśli ktoś je zna,to proszę o garstkę informacji :wit ,
oto one-Paco Rabanne,Elina(Dicjana),Octavia Hill(Harzeal),The Alnwick Rose oraz Great North Eastern Rose.
dziękuję!
Moje watki, do których zapraszam
Róże Ewy - zochy i Ogród-Raj zochy-Ewy
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy zna ktoś te róże

Post »

Zocha nie znam tych odmian, ale na tej stronie http://www.helpmefind.com/rose/plants.php je wyszukasz i znajdziesz kilka podstawowych informacji oraz zdjęcia :)
Tomek K
100p
100p
Od: 26 sty 2012, o 07:58

Post »

Paco Rabanne - róża NIRP, poniżej link na stronę hodowcy:
http://www.nirpinternational.com/inglese/index.asp

Octavia Hill, Great North Eastern Rose - róże Harkness Roses
http://www.roses.co.uk/index.html

Octavia Hill - na stronie hodowcy jest krótki ale treściwy opis w sumie oddający charakter tej róży. Kwiat jest jakby czystą kopią dawnych róż, przy czym nie jest to klasyczna rozeta ale podzielona na cztery części, natomiast pędy i błyszczące zdrowe liście ma takie jak współczesne róże. Ma ten fajny blady różowy kolor który lubię. Rozrasta się szeroko, pędy przewieszają się - kwiaty są zbite więc i trochę ważą. W związku z tym nie lubi dużo deszczów. W pierwszym roku nie będzie jeszcze wysoka w następnych może przerosnąć 1,0 m.
Na stronie http://www.helpmefind.com/gardening/l.p ... &qn=3&qc=0 , podają że ma bardzo silny zapach , natomiast u Harknessa ma w skali 5/10. Dużo zależy od pogody. W środku lata może się okazać że zapach jest silny, róże o gęstych kwiatach potrzebują takiej pogody żeby dobrze pachnąć. Jeśli mogę coś doradzić to posadził bym ją w grupie z innymi kwiatami, niekoniecznie pojedynczo i jakoś mi nie pasuje do bukszpanu ale do lawendy polecam. Wszystko zależy od tego co się komu podoba :)

Pozdrawiam
Tomek K. ,
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mam Octaię 4 lata i jak do tej pory nie przekroczyła metra wysokości, nie jest też bardzo szeroka. Pędy też jak na razie się nie przewieszają zbytnio :wink: . Zapach raz jest mocniejszy, raz słabszy, ale na pewno nie bardzo mocny. Jeśli chodzi o deszcz, podawane info też nie jest tak do końca sprawdzone, bo moja Octavia nic sobie z deszczu nie robi. Albo przynajmniej nie zachowuje się gorzej w tej sytuacji niż inne róże o pełnych kwiatach.

Obrazek

Obrazek

The Alnwick Rose ma Monia (Vertigo) i o ile wiem, jest z tej róży bardzo zadowolona. Piękne ma kwiaty ;:167
Tomek K
100p
100p
Od: 26 sty 2012, o 07:58

Post »

Elina- róża wielkokwiatowa. Kolor kwiatu kremowy/seledynowy, pączek ma taki typowy dla róż wielkokwiatowych jak się już "wykluje" to jest taki bardziej romantyczny luźny ale cały czas trzyma swoją formę. Nie potrzebuje za dużo witamin bo rośnie i w górę i wszerz. Trochę pachnie ale nie jest to najważniejsze, ma ADR czyli jest szansa w jej przypadku na uniknięcie chemii :)

Ja z większością róż ma do czynienia w szkółce i tam w dużym skupisku innych odmian w przypadku Octavii jak padało ponad normę to łapała ją szara pleśń. Wzrost już poprawiam chodziło mi o 1,0 m .
Na Twoich fotkach wygląda super ! Co znaczy ręka ogrodniczki :wink: Pozdrawiam
Tomek K. ,
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak myślałam, że to przemyślenia częściowo szkółkarskie :wink:
Moja Octavia wokół siebie ma byliny i trochę przestrzeni, może to powoduje, że lepiej znosi deszcze. Naprawdę, mam w ogrodzie róże, które się mumifikują po kilku dniach deszczu i Octavia do nich nie należy.
W każdym razie, uważam, że warto ją mieć w ogrodzie, dobrze sobie radzi z chorobami.
A ja dodatkowo uwielbiam taki kolor róż i tak wypełnione kwiaty ;:167 .

Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
zocha
100p
100p

Post »

Dziękuję kochani ;:196 ta róża na zdjęciu piękna,tak chciałabym pokazac moje róże,ale wciąż nie mogę się nauczyc dodawać zdjęc,dobrze,że chociż komórkę potrafię obsługiwać :? może poeksperymentuję dodawanie zdjęć w tym wątku,jeszcze raz dziękuję!
Moje watki, do których zapraszam
Róże Ewy - zochy i Ogród-Raj zochy-Ewy
Awatar użytkownika
zocha
100p
100p

Post »

może coś dodam

Obrazek