Pelargonia - uprawa z sadzonek

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przechowywanie pelargonii-mój eksperyment

Post »

kurko, ukorzeniania pelargonii w wodzie nie polecam, bo włożyłam złamany pęd pelargonii właśnie do wody, a pelargonia ani trochę. Włożyłam do ziemi, ale czy się przyjmie, nie mam pojęcia. Niestety nawet ukorzeniacz niekiedy nie pomaga. Na szczęście kilka pelargonii włożyłam normalnie do doniczek i jest ok. Ja również od czasu znajomości z forum, czyli od tego roku na początku robię coś w rodzaju miniszklarenek z butelek, ale ja używam tej strony z otworem ( podpatrzyłam gdzieś w necie, może nawet tutaj, nie pamiętam ) Nie muszę Dzięki temu nic wycinać :wink:
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przechowywanie pelargonii-mój eksperyment

Post »

Świetny pomysł. Więc z jednej dużej butelki mogą być dwie szklarenki. Ja nie wycinam dziurek, tylko mam taki szpikulec, którym przekłuwam.
tanzuz4
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 cze 2011, o 12:18

Pelargonie kwitnace w listopadzie :(

Post »

Witam,
w tym roku po raz pierwszy poprzycinałam moje pelargonie z nadzieją ,ze się odrodzą na wiosnę. Doniczki wstawiłam do chłodnego pomieszczenia i jakie było moje zdziwienie jak zauważyłam po ok. 1 miesiącu, że wypuszczają nowe listki. Nie wiem co mam robić. Czy znowu je poprzycinać czy czekać aż zakwitną? Proszę o radę. :roll:
MATEUSZ1
100p
100p
Od: 18 wrz 2011, o 17:26

Re: Pelargonie kwitnace w listopadzie :(

Post »

Jak jest możliwość to przestaw na najjaśniejszy parapet, ale ważne, żeby było tam chłodni tak 12 stopni C. Nie martw się na wiosnę trzeba przyciąć jak się wyciągną i znów będą miały ładne listki i krępy pokrój.
Pozdrawiam, Mateusz
7filodendron
50p
50p
Od: 1 lis 2011, o 12:07

Re: Pelargonie kwitnace w listopadzie :(

Post »

Ja zaszczepiłam kilka pelargonii w listopadzie i o dziwo mi się przyjęły, a przechowuję w temp. ok. 16-18 st. i się dobrze mają. ;:108
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Re: Pelargonia, rozmnażanie

Post »

A ja w temacie rozmnażania bluszczolistnych,w tym roku miałam kupione w ciemno(bo nie były to kwitnące sadzonki),okazały się przepięknymi pełnymi bluszczolistnymi,kwiatuszki jak małe różyczki,i zawzięłam się na ich rozmnażanie,lipcowe-nie udało się sierpniowe-też nie ,już miałam się poddać,ale w związku z piękną pogodą -zrobiłam sadzonki 1 października ,do ukorzeniacza i do ziemi,ale nie zabrałam ich do domu tylko wstawiłam do tunelu,stały tam coś około 10 dni(nie zapisałam sobie kiedy dokładnie je przeniosłam do domu) na dzień dzisiejszy z 14 szt - 3 zgniły,a reszta ładnie rośnie.Zachęcona nietypową porą pobrania sadzonek,pobrałam 23 grudnia sadzonki róż,zobaczymy co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Napiszcie coś więcej o tym przycinaniu, bo ja pierwszy raz w tym roku zimowałam pelargonie. Mam pelargonie rabatowe i bluszczolistne, więc będę wdzięczna za wszelkie wskazówki co do tego przycinania. ;:108
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Moje listopadowe próby z ukorzeniaczem zakończyły się niepowodzeniem.
Teraz mam nowe szczepki, tym razem próbuje w wodzie. Na razie stoją w niej od niedzieli. Czas pokarze co dalej i czy się uda :)
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

Myśle, że teraz się uda, moje po dwóch tygodniach w wodzie zaczynają puszczać korzonki. :heja
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
gorzka
100p
100p
Od: 7 sty 2011, o 14:24

Post »

Moje listopadowe siedzą już w ziemi,ale pozostałą spora część z nich zgniła, teraz chyba zrobię kilka nowych sadzonek bo widzę że niektóre rośliny muszę jeszcze bardziej poprzycinać. Chyba wszystko pójdzie do teściowej bo mi niepotrzebne nowe roślinki, ale nie potrafię ich wyrzucić :(
pozdrawiam Gocha
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziś pościnałam moje pelargonie i spróbuję je ukorzenić. Ubiegłej wiosny ta sztuczka się nie powiodła i tylko 'stare' rośliny kwitły.
Awatar użytkownika
gorzka
100p
100p
Od: 7 sty 2011, o 14:24

Post »

To fakt że pięknie kwitły a najlepsze że wszystkie skrzynki( mam ich chyba z 8) były zdobyczne w pracy, gdzie traktowano pelargonie jako rośliny jednoroczne :). Cały dom ślicznie wyglądał z tymi donicami tylko jest jeden problem że nam się okna nie otwierają, no ale cóż coś za coś. Mam nadzieje że w tym roku będą kwitły tak samo choć zamierzam je rozsadzić by miały więcej miejsca.
pozdrawiam Gocha
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie jak pobierać szczepki z pelargonii - jak wygląda to co mam pobrać (szczepek) itd...
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

ostatnia szansa tutaj możesz zobaczyć
http://www.youtube.com/watch?v=CygSzFdz ... re=related
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Ten pan wspaniale wytłumaczył po węgiersku, wszystko zrozumiałam - czyżbym znała węgierski? :wink:
Film super dziękuję :wit
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”