Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Post »

Agatka, puk, puk... wszystko ok u Ciebie?
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Witaj Agatko-to nic że gospodyni nie ma-ja wspaniale spędziłam czas u Ciebie :D .
Franio przesłodki więc więc te niewinne grzeszki można wybaczyć :wink: .
No i podziwiam hortensje-szkoda że mam tak mało miejsca.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Od: 15 kwie 2011, o 10:16
Kontakt:

Post »

Agatako, odezwij się ! Ciekawe jesteśmy co u Ciebie ? ;:196
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak długo mnie tu nie było :oops: :oops: :evil:

Bardzo dziękuję za wszystkie dobre słowa i oznaki pamięci i tu na forum i drogą telefoniczną ;:196

Nastał dla mnie teraz jakiś dziwny czas męczącego nicnierobienia :twisted: Może wiek już nie ten :;230 , ale mam problem z pracą podczas opieki nad Frankiem. Poza tym on nie lubi konkurencji komputera i jest bardzo szybki, jeśli chodzi o przychodzenie do mnie, kiedy przy nim siedzę i rozkazywanie zrobienia cyk cyk ;:14 . Chyba w pracy miałabym więcej czasu na forum :;230 .

Odpowiem na kilka pytań szczególnych (rychło w czas :roll: ) ;)

Jule, powojniki raczej nie są ciężkimi pnączami, czasami te z grupy tangutica mocniej rosną, Summer Snow z Vitalba też nie jest malutki, ale on osiąga 7 metrów.

Aguniu, ta kawa to była Pellini Espresso.

Agnieszko72, hortensje są piękne, niektóre odmiany nie są jakoś wielkie, na przykład Bobo, można je też prowadzić w formie drzewka, wtedy zajmują mniej cennego podłoża.

Jeszcze tydzień temu myślałam, że dopadł nas klimat śródziemnomorski i niektóre rośliny nawet nie stracą liści na zimę. U Was pewnie to samo było, jak Was poodwiedzam pewnie zobaczę róże z liśćmi itd. :shock:
PowojnikDr Ruppel co prawda stracił liście, ale już zauważyłam nowe; teraz jest owinięty agrowłókniną, zobaczymy, jak przetrzyma to zimno. A jest do przesadzenia ;:224 , bo go dostałam nie wiedząc cóż to i muszę go przenieść ze słońca. Kiedy go owijałam zauważyłam, że wychodzą jakieś cebulowe ;:154

Marzę o wiośnie, już planuję zakupy nasion i nawet zamówiłam na alle... u pewnego pana "trochę" bylin (kiedyś wrzuciłam go do ulubionych sprzedawców i teraz mi przychodzi mail z tym, co wystawia). Dziewczyny w nieistniejącym już wątku o polecanych sprzedawcach z allegro go chwaliły (pan ma nick podstolecmarek, do wczoraj miał sześć stron różnych różności w dobrych cenach, pewnie jeszcze wystawi rośliny). Ponieważ nie mam dobrze zaopatrzonego sklepu z nasionami koło siebie, może kupię różne na stronie PNOS, głównie chodzi mi o byliny; jeden sezon się traci, ale ile potem jest roślin za niewielką cenę (czekam na swoje jeżówki, kukliki, i łubiny z ubiegłego roku ;)).

W założeniu mój ogród jest beziglakowy i teraz przez to trochę smutny, ale może uda mi się cyknąć coś w korzystnym ujęciu :P

Rany, jak mi ulżyło, że tu wróciłam, zaraz do Was muszę pozaglądać ( pal dwadzieścia sen!)
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Francesco, witaj.
Cieszę się, ze jesteś.
Też u niego niedawno poczyniłam zakupy. W poprzednim sezonie sprawdził się. Teraz tez sporo dobrze o nim pisało.
Zaglądaj w kąciki, w których dawno cie nie było, mile spędzaj czas.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, :wit
Właśnie sobie przypomniałam, czego nie kupiłam w porę u pana Marka - "koperkowej" piwonii :roll: . Już jej nie wystawiał ostatnio. Cóż, może następnym razem :twisted: :;230

Idę spać, cdn. 8-) :lol:

EDIT: Słuchajcie, zajrzałam na spis wątków w :ogrodach" i jestem jako ostatni użytkownik w sześciu na górze :lol: :lol: :lol: . Dobry czas żeby na Forum zabłysnąć :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Zauważyłam Twoją aktywność po długim czasie nieobecności :D Cieszę się, że znów jesteś z nami :D Ja również zrobiłam zakupy u tego sprzedawcy, raz już kupowałam i byłam zadowolona :D Ofertę PNOS-u zawzięcie przeglądam-mają szałwię omączoną, na którą poluję już od jakiegoś czasu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
x-ag-a
---

Post »

Franci, bardzo się cieszę, że wróciłaś i chociaż Franio skutecznie odciąga Cię od komputera, to jednak mam nadzieję, że wiosną częściej tu będziesz wpadać :) wybierzemy się do Szmita w kwietniu?

ps. dzięki za sms - martwiłam się, że nie odpisujesz ;:196
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniu, wiem, że denerwujące tak czekać na sms :oops: . Kurcze, teraz nawet w ubikacji nie mogę spokojnie nic napisać, bo mi się nieszczęście wyjące dobija :lol:

Do Szmita wybiorę się bardzo chętnie :D , tym bardziej, że na pewno nie pojadę na zlot :(. Łukaszek ma I komunię właśnie 20 maja.
ewamaj66 pisze:= Ofertę PNOS-u zawzięcie przeglądam-mają szałwię omączoną, na którą poluję już od jakiegoś czasu.
Hmm dla samej szałwii omączonej to przesyłka drogawa ;). Ale serio - mają dużo ciekawych nasion ;:108 .
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś trochę popracowałam w ogrodzie - ciąg dalszy przygotowań do ostrej zimy (po okrywaniu agrowłókniną). Kilka wrażliwszych roślin zabezpieczyłam dodatkowo tekturą (nie mam słomy :roll: ).

Hibiskus ubrany:
Obrazek

Tak wyglądają niektóre rośliny, mam nadzieję, że przed tymi mrozami do -20 spadnie duuuużo śniegu :?
Obrazek

Po półgodzinie poszliśmy na spacer
Obrazek

Umówiłam się z Mamą na kupowanie nasion z Ożarowa przez internet ;:224
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Jakie mrozy do -20???? nie przewiduję takich.... nie życzę sobie.... u nas po kilku dniach śniegu deszcz i znowu buro :(
Hibiskus to ketmia syryjska? U mnie nigdy nie okrywane... przetrwały każdą zimę. Ale lepiej okryć niż się potem załamać.
Terrorystę zakuj w kajdany i do piwnicy - a Ty na forum :;230 :;230 :;230
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzieciaczki w zimie tz ubrane zimowo wygladaja zawsze jak male krasnale ;:167
Prognoza na moj rejon to -13 w nocy i -4 w dzien od 1 lutego ale tylko pare dni czyli spoko.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagusiu, moja ketmia posadzona została dopiero zeszłej jesieni, dlatego na nią chucham; mojej mamie dość mocno przemarzła poprzedniej zimy, a teraz do połowy stycznia takie dziwne temperatury były, że nie wiem, czy się zahartowała :/.

Jule, nic nie chcę mówić, ale prognoza za półtora tygodnia mnie przeraża ;:223

http://www.yr.no/place/Poland/Masovia/Warsaw/long.html
x-ag-a
---

Post »

Franci, ja się nie zgadzam na takie temperatury!!! chciałam napisać, że może to jakaś Warsaw na Syberii, ale kurczę Masovia, Poland zawężyła mi wyobraźnię... :evil:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Jeśli u Was będzie tyle, to ile u mnie? Normalnie kiszka :evil: Pozostaje mieć nadzieję, że synoptycy się pomylą.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”