Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski
Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski
Agatka, puk, puk... wszystko ok u Ciebie?
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Agatko-to nic że gospodyni nie ma-ja wspaniale spędziłam czas u Ciebie
.
Franio przesłodki więc więc te niewinne grzeszki można wybaczyć
.
No i podziwiam hortensje-szkoda że mam tak mało miejsca.
Franio przesłodki więc więc te niewinne grzeszki można wybaczyć
No i podziwiam hortensje-szkoda że mam tak mało miejsca.
- gatita
- 500p

- Od: 15 kwie 2011, o 10:16
- Kontakt:
Agatako, odezwij się ! Ciekawe jesteśmy co u Ciebie ? 
- Francesca
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak długo mnie tu nie było
Bardzo dziękuję za wszystkie dobre słowa i oznaki pamięci i tu na forum i drogą telefoniczną
Nastał dla mnie teraz jakiś dziwny czas męczącego nicnierobienia
Może wiek już nie ten
, ale mam problem z pracą podczas opieki nad Frankiem. Poza tym on nie lubi konkurencji komputera i jest bardzo szybki, jeśli chodzi o przychodzenie do mnie, kiedy przy nim siedzę i rozkazywanie zrobienia cyk cyk
. Chyba w pracy miałabym więcej czasu na forum
.
Odpowiem na kilka pytań szczególnych (rychło w czas
) ;)
Jule, powojniki raczej nie są ciężkimi pnączami, czasami te z grupy tangutica mocniej rosną, Summer Snow z Vitalba też nie jest malutki, ale on osiąga 7 metrów.
Aguniu, ta kawa to była Pellini Espresso.
Agnieszko72, hortensje są piękne, niektóre odmiany nie są jakoś wielkie, na przykład Bobo, można je też prowadzić w formie drzewka, wtedy zajmują mniej cennego podłoża.
Jeszcze tydzień temu myślałam, że dopadł nas klimat śródziemnomorski i niektóre rośliny nawet nie stracą liści na zimę. U Was pewnie to samo było, jak Was poodwiedzam pewnie zobaczę róże z liśćmi itd.
PowojnikDr Ruppel co prawda stracił liście, ale już zauważyłam nowe; teraz jest owinięty agrowłókniną, zobaczymy, jak przetrzyma to zimno. A jest do przesadzenia
, bo go dostałam nie wiedząc cóż to i muszę go przenieść ze słońca. Kiedy go owijałam zauważyłam, że wychodzą jakieś cebulowe
Marzę o wiośnie, już planuję zakupy nasion i nawet zamówiłam na alle... u pewnego pana "trochę" bylin (kiedyś wrzuciłam go do ulubionych sprzedawców i teraz mi przychodzi mail z tym, co wystawia). Dziewczyny w nieistniejącym już wątku o polecanych sprzedawcach z allegro go chwaliły (pan ma nick podstolecmarek, do wczoraj miał sześć stron różnych różności w dobrych cenach, pewnie jeszcze wystawi rośliny). Ponieważ nie mam dobrze zaopatrzonego sklepu z nasionami koło siebie, może kupię różne na stronie PNOS, głównie chodzi mi o byliny; jeden sezon się traci, ale ile potem jest roślin za niewielką cenę (czekam na swoje jeżówki, kukliki, i łubiny z ubiegłego roku ;)).
W założeniu mój ogród jest beziglakowy i teraz przez to trochę smutny, ale może uda mi się cyknąć coś w korzystnym ujęciu :P
Rany, jak mi ulżyło, że tu wróciłam, zaraz do Was muszę pozaglądać ( pal dwadzieścia sen!)
Bardzo dziękuję za wszystkie dobre słowa i oznaki pamięci i tu na forum i drogą telefoniczną
Nastał dla mnie teraz jakiś dziwny czas męczącego nicnierobienia
Odpowiem na kilka pytań szczególnych (rychło w czas
Jule, powojniki raczej nie są ciężkimi pnączami, czasami te z grupy tangutica mocniej rosną, Summer Snow z Vitalba też nie jest malutki, ale on osiąga 7 metrów.
Aguniu, ta kawa to była Pellini Espresso.
Agnieszko72, hortensje są piękne, niektóre odmiany nie są jakoś wielkie, na przykład Bobo, można je też prowadzić w formie drzewka, wtedy zajmują mniej cennego podłoża.
Jeszcze tydzień temu myślałam, że dopadł nas klimat śródziemnomorski i niektóre rośliny nawet nie stracą liści na zimę. U Was pewnie to samo było, jak Was poodwiedzam pewnie zobaczę róże z liśćmi itd.
PowojnikDr Ruppel co prawda stracił liście, ale już zauważyłam nowe; teraz jest owinięty agrowłókniną, zobaczymy, jak przetrzyma to zimno. A jest do przesadzenia
Marzę o wiośnie, już planuję zakupy nasion i nawet zamówiłam na alle... u pewnego pana "trochę" bylin (kiedyś wrzuciłam go do ulubionych sprzedawców i teraz mi przychodzi mail z tym, co wystawia). Dziewczyny w nieistniejącym już wątku o polecanych sprzedawcach z allegro go chwaliły (pan ma nick podstolecmarek, do wczoraj miał sześć stron różnych różności w dobrych cenach, pewnie jeszcze wystawi rośliny). Ponieważ nie mam dobrze zaopatrzonego sklepu z nasionami koło siebie, może kupię różne na stronie PNOS, głównie chodzi mi o byliny; jeden sezon się traci, ale ile potem jest roślin za niewielką cenę (czekam na swoje jeżówki, kukliki, i łubiny z ubiegłego roku ;)).
W założeniu mój ogród jest beziglakowy i teraz przez to trochę smutny, ale może uda mi się cyknąć coś w korzystnym ujęciu :P
Rany, jak mi ulżyło, że tu wróciłam, zaraz do Was muszę pozaglądać ( pal dwadzieścia sen!)
- klarysa

- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Francesco, witaj.
Cieszę się, ze jesteś.
Też u niego niedawno poczyniłam zakupy. W poprzednim sezonie sprawdził się. Teraz tez sporo dobrze o nim pisało.
Zaglądaj w kąciki, w których dawno cie nie było, mile spędzaj czas.
Pozdrawiam
Cieszę się, ze jesteś.
Też u niego niedawno poczyniłam zakupy. W poprzednim sezonie sprawdził się. Teraz tez sporo dobrze o nim pisało.
Zaglądaj w kąciki, w których dawno cie nie było, mile spędzaj czas.
Pozdrawiam
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
- Francesca

Justynko,
Właśnie sobie przypomniałam, czego nie kupiłam w porę u pana Marka - "koperkowej" piwonii
. Już jej nie wystawiał ostatnio. Cóż, może następnym razem
Idę spać, cdn.

EDIT: Słuchajcie, zajrzałam na spis wątków w :ogrodach" i jestem jako ostatni użytkownik w sześciu na górze
. Dobry czas żeby na Forum zabłysnąć

Właśnie sobie przypomniałam, czego nie kupiłam w porę u pana Marka - "koperkowej" piwonii
Idę spać, cdn.
EDIT: Słuchajcie, zajrzałam na spis wątków w :ogrodach" i jestem jako ostatni użytkownik w sześciu na górze
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Zauważyłam Twoją aktywność po długim czasie nieobecności
Cieszę się, że znów jesteś z nami
Ja również zrobiłam zakupy u tego sprzedawcy, raz już kupowałam i byłam zadowolona
Ofertę PNOS-u zawzięcie przeglądam-mają szałwię omączoną, na którą poluję już od jakiegoś czasu.
Franci, bardzo się cieszę, że wróciłaś i chociaż Franio skutecznie odciąga Cię od komputera, to jednak mam nadzieję, że wiosną częściej tu będziesz wpadać
wybierzemy się do Szmita w kwietniu?
ps. dzięki za sms - martwiłam się, że nie odpisujesz
ps. dzięki za sms - martwiłam się, że nie odpisujesz
- Francesca

Aguniu, wiem, że denerwujące tak czekać na sms
. Kurcze, teraz nawet w ubikacji nie mogę spokojnie nic napisać, bo mi się nieszczęście wyjące dobija
Do Szmita wybiorę się bardzo chętnie
, tym bardziej, że na pewno nie pojadę na zlot
. Łukaszek ma I komunię właśnie 20 maja.
.
Do Szmita wybiorę się bardzo chętnie
Hmm dla samej szałwii omączonej to przesyłka drogawa ;). Ale serio - mają dużo ciekawych nasionewamaj66 pisze:= Ofertę PNOS-u zawzięcie przeglądam-mają szałwię omączoną, na którą poluję już od jakiegoś czasu.
- Francesca

Dziś trochę popracowałam w ogrodzie - ciąg dalszy przygotowań do ostrej zimy (po okrywaniu agrowłókniną). Kilka wrażliwszych roślin zabezpieczyłam dodatkowo tekturą (nie mam słomy
).
Hibiskus ubrany:

Tak wyglądają niektóre rośliny, mam nadzieję, że przed tymi mrozami do -20 spadnie duuuużo śniegu

Po półgodzinie poszliśmy na spacer

Umówiłam się z Mamą na kupowanie nasion z Ożarowa przez internet
Hibiskus ubrany:

Tak wyglądają niektóre rośliny, mam nadzieję, że przed tymi mrozami do -20 spadnie duuuużo śniegu

Po półgodzinie poszliśmy na spacer

Umówiłam się z Mamą na kupowanie nasion z Ożarowa przez internet
- Jagusia
- 1000p

- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Jakie mrozy do -20???? nie przewiduję takich.... nie życzę sobie.... u nas po kilku dniach śniegu deszcz i znowu buro 
Hibiskus to ketmia syryjska? U mnie nigdy nie okrywane... przetrwały każdą zimę. Ale lepiej okryć niż się potem załamać.
Terrorystę zakuj w kajdany i do piwnicy - a Ty na forum

Hibiskus to ketmia syryjska? U mnie nigdy nie okrywane... przetrwały każdą zimę. Ale lepiej okryć niż się potem załamać.
Terrorystę zakuj w kajdany i do piwnicy - a Ty na forum
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzieciaczki w zimie tz ubrane zimowo wygladaja zawsze jak male krasnale
Prognoza na moj rejon to -13 w nocy i -4 w dzien od 1 lutego ale tylko pare dni czyli spoko.
Prognoza na moj rejon to -13 w nocy i -4 w dzien od 1 lutego ale tylko pare dni czyli spoko.
- Francesca

Jagusiu, moja ketmia posadzona została dopiero zeszłej jesieni, dlatego na nią chucham; mojej mamie dość mocno przemarzła poprzedniej zimy, a teraz do połowy stycznia takie dziwne temperatury były, że nie wiem, czy się zahartowała :/.
Jule, nic nie chcę mówić, ale prognoza za półtora tygodnia mnie przeraża
http://www.yr.no/place/Poland/Masovia/Warsaw/long.html
Jule, nic nie chcę mówić, ale prognoza za półtora tygodnia mnie przeraża
http://www.yr.no/place/Poland/Masovia/Warsaw/long.html
Franci, ja się nie zgadzam na takie temperatury!!! chciałam napisać, że może to jakaś Warsaw na Syberii, ale kurczę Masovia, Poland zawężyła mi wyobraźnię... 
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Jeśli u Was będzie tyle, to ile u mnie? Normalnie kiszka
Pozostaje mieć nadzieję, że synoptycy się pomylą.