Kuchenne inspiracje AGNESS

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Aguś tylko ja nie dodawałam orzechów ale na pewno wypróbuje z orzechami i bardzo często zamiast jabłek w sezonie daje gruch bo u mnie zamiast jabłoni jedna grucha ;:196 Za przepis na mufinki wielkie ;:180 Aguś czy ty jakieś specjalne foremki kupiłaś?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Majorowa :wit Dziękuję za miłe słowa :D na sałatki bardzo namawiam, podałam przepisy takich najbardziej ulubionych i najczęściej robionych w moim domu. U mnie na stole sałatki goszczą naprawdę często, bo wszyscy bardzo je lubimy :D Jak jakąś zrobisz, to daj znać jak smakuje :D

Joluś ja ostatnio sporo piekłam.....może to przez te zimne, szare dni wszyscy w domu poszukiwali słodkości 8-) :lol: Staram się coś upiec, żeby nie kupować, bo wszędzie tyle chemii, a tak to zawsze wiemy co jemy 8-) :lol: Na ciacho namawiam, to wielka zaleta, że robi się je tak szybko.....a smak wspaniały :D My właśnie już z Gosią zaobserwowałyśmy, że chyba mamy podobny gust ciastowy, bo wiele naszych przepisów jest zbliżonych :D

Gosiu z gruchami też na pewno jest pyszne :D ja robię troszkę podobne ciasto z gruszkami , też jest wilgotne, pachnące.....i pyszne 8-) :lol: Na dodanie orzechów namawiam, one bardzo dużo smaku i chrupkości dodają do ciasta....a jeszcze jak sie je wcześniej upraży na suchej patelni, to zapach powala :lol:
Gosiu ja wcześniej muffinki robiłam po prostu w tych papierowych papilotkach, a niedawno kupiłam silikonowe foremki .Są świetne, babeczki łatwo z nich wychodzą, nie trzeba natłuszczać a później szorować :D
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2011, o 22:16

Post »

AGNESS wielkie dzięki, ale ja chyba nie mogę zaglądać do Twojego wątku, bo mam ślinotok. To normalna "próba charakteru" :;230 :;230
Ale zapisałam i jak upiekę, dam znać.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Oto przepis:
Ciociorke moczysz na noc,rano odlewasz wode,dajesz nową +troche majranku,pod koniec gotowania solisz.Szpinak robisz jak lubisz :D Ja przeważnie z dodatkiem jajek i serka topionego Złoty Ementaler i oszywiście czosnek,sól i pieprz.Do robiącego się szpinaku dodaję kukurydze z puszki i mieszam z ciociorką.Dusze wszystko razem jakieś 5 min.U mnie w domu się tym zajadamy a jak mam na obiedzie gości nie jedzacych mięsa to też często właśnie to danie robię :D
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aguś gdzie ten przepis na sernikobrownies :?: Robię walewską na dzień babci i dziadka ;:108 Zdam relację, wiesz czym zapchałam dziurki w kokosach :?: Wisienkami z nalewki pyyyyyyyyyyyycha ;:138 O rany,jeszcze mufiny ;:223
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Romcia na 10 stronie jest ten przepis
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu jak zdążyłam się zorientować, to ty masz bardzo silny charakter i sobie bez problemów poradzisz z moim kuszeniem :wink: :lol: Zrobisz wtedy, kiedy będzie już można :D

Reniu przepis zapowiada się świetnie, na pewno wypróbuję....dzięki ;:196

Juda faktycznie zupka jest pyszna ....świetna na różne imprezki towarzyskie :D

Romciu takie wisienki z naleweczki to naprawdę pychotka.....a jeszcze w połączeniu z kokosem ;:138 Daj znać koniecznie jak smakowała Walewska :D Widzę, że Renia już odpowiedziała gdzie sernikobrownies :D

Witaj Ewo :wit Mam nadzieję, że któryś z moich przepisów zainspiruje cię :D
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57

Post »

Też tu muszę pobuszować , :wink:
a niech się Ci moi ... choć raz zdziwią! ;:224
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko ;:196 pewnie dziwią się nie raz ....nie bądź taka skromna ;:224 Mam nadzieję, ze wpadnie ci coś u mnie w oczko :lol:
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Aguś twój wątek u mnie w pracy koleżanki dodają sobie do ulubionych i spisują przepisy tak że prosimy o więcej.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu ależ mi miło :oops: Pozdrowienia dla koleżanek :wit
Przepisy będą jak najbardziej......zaraz coś dorzucę....niestety bez fotki, zamieszczę jak zrobię 8-) :D

Oto muffinki, których przepis zamieściłam na poprzedniej stronie :D

Obrazek

Obrazek

Wrzucę przepis na błyskawiczny i pyszny obiadek . Świetny, kiedy brak czasu, a rodzinkę trzeba nakarmić :D

MAKARON Z SOSEM SEROWYM

-serek topiony( ja najlepiej lubię hochland z szynką) zagotowuję ze szklanką mleka. Na patelni podsmażam kilka plasterków pociętego w paseczki chudego boczku lub szynki, wrzucam do masy serowej. Sos wlewam do gorącego makaronu , mieszam, po wierzchu posypuję natką pietruszki. Zamiast wędzonki do sera można dodać podsmażonych pieczarek- równie pyszne :D
Może być jeszcze wersja najprostsza przy pośpiechu i kompletnym braku czasu :D Ugotowany makaron odcedzić.....ale nie tak do końca, żeby pozostało troszeczkę wody ,do tego wrzucić rozdrobniony serek hochland, wymieszać , posypać pietruszką :D Potrawy są intensywne w smaku dzięki serkowi....ale można wcisnąć trochę czosnku, dodać ziół ( ja bardzo lubię z dodatkiem prowansalskich )

KAPUSTA Z PIECZARKAMI DO ŁAZANEK

* 1kg kiszonej kapusty ( podgotować z listkiem i zielem ang)
* 0,5 kg cebuli ( pokroić w kosteczkę i podsmażyć)
* 1 kg pieczarek ( pokroić w półplasterki i podsmażyć)

Wszystko razem wymieszać, dodać kucharka, troszkę maggi, pieprz, imbir, Poddusić do miękkości.
Można podawać do łazanek, różnych innych krótkich makaronów, ale również jako nadzienie do pierożków i krokietów......Bardzo proste i naprawdę pyszne :D

SKRZYDEŁKA W MIODZIE

* 1 kg skrzydełek
* 0,5 szkl miodu
* 0,5 szkl keczupu
* przyprawa do grilla
* 1 łyżeczka bazylii
* 1 łyżeczka oregano ( mogą być zioła prowansalskie )

Wszystkie produkty wymieszać, zalać nimi skrzydełka, zostawić na ok 2 godz do ,,nasmakowania,,. Piec około 1,20 min. W czasie pieczenia polewać miodowym sosem .

TORCIK Z KOKOSOSOWĄ KOŁDERKĄ

Upiec biszkopt ( 4 jaja, 3/4 szkl cukru, szkl mąki, łyżeczka proszku do pieczenia)
KREM
* 2 budynie waniliowe + cukier
* 3 szkl mleka
* kostka masła

Ugotować budyń, całkowicie wystudzić. Utrzeć masło i po łyżce dodawać budyń.

* 20 dag wiórek kokosowych
* 3 łyżki masła
* 3 łyżki cukru
* olejek śmietankowy
* 20 dag i orzechów włoskich - podprażyć na patelni
Wiórki kokosowe przesmażyć na patelni, dodać 3 łyżki masła , 3 łyżki cukru i pół olejku śmietankowego- wszystko razem przesmażyć.

Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Nasączyć ponczem z wody, cukru i cytryny. Posmarować połową kremu budyniowego, posypać orzechami, na to druga część biszkoptu i znów poncz, reszta kremu i wiórki kokosowe.

Polecam torcik jest naprawdę pyszny, pachnący, delikatny a jednocześnie dzięki orzechom i wiórkom intensywny w smaku :D
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Się piecze CIASTO JABŁKOWO CYNAMONOWE :D
Czy ono powinno być takie gęste ;:224
Odezwę się jak wyszło ;:108 to już kolejny z twoich przepisów ;:196
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Pani Walewska pyszna ;:138 Wnusi i M bardzo smakowała- mam pozwolenie na robienie :;230 :;230 Aga powiedz do serowej zupy jakiej wielkości serki :?: Mam hohland w krążku ;:108 Robię podobny torcik z krakersami :wink:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu bardzo się cieszę, że przepisy przypadły ci do gustu ;:196 Faktycznie ciasto jest dosyć gęste. Koniecznie daj znać jak smakuje :D

Romciu to wspaniale, że Walewska wam smakuje :D Ja ją bardzo lubię :D
Serki daję takie większe podłużne, tych trójkącików w okrągłym pudełeczku trzeba wrzucić kilka, wiesz ja zawsze robię tak na oko.....czasami wrzucam 2 czasami 1,5 tego dużego bo lubię jak sos jest gęsty :D ....ale to każdy według uznania :D
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

A u mnie to ciasto cynamonowo-jabłkowe było pieczone wczoraj i jeszcze trochę zostało bo schowane na jutro dla domowników na pocieszenie jak pojadę na spotkanie forumowe.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”