Gosiu ależ mi miło

Pozdrowienia dla koleżanek
Przepisy będą jak najbardziej......zaraz coś dorzucę....niestety bez fotki, zamieszczę jak zrobię
Oto muffinki, których przepis zamieściłam na poprzedniej stronie
Wrzucę przepis na błyskawiczny i pyszny obiadek . Świetny, kiedy brak czasu, a rodzinkę trzeba nakarmić
MAKARON Z SOSEM SEROWYM
-serek topiony( ja najlepiej lubię hochland z szynką) zagotowuję ze szklanką mleka. Na patelni podsmażam kilka plasterków pociętego w paseczki chudego boczku lub szynki, wrzucam do masy serowej. Sos wlewam do gorącego makaronu , mieszam, po wierzchu posypuję natką pietruszki. Zamiast wędzonki do sera można dodać podsmażonych pieczarek- równie pyszne
Może być jeszcze wersja najprostsza przy pośpiechu i kompletnym braku czasu

Ugotowany makaron odcedzić.....ale nie tak do końca, żeby pozostało troszeczkę wody ,do tego wrzucić rozdrobniony serek hochland, wymieszać , posypać pietruszką

Potrawy są intensywne w smaku dzięki serkowi....ale można wcisnąć trochę czosnku, dodać ziół ( ja bardzo lubię z dodatkiem prowansalskich )
KAPUSTA Z PIECZARKAMI DO ŁAZANEK
* 1kg kiszonej kapusty ( podgotować z listkiem i zielem ang)
* 0,5 kg cebuli ( pokroić w kosteczkę i podsmażyć)
* 1 kg pieczarek ( pokroić w półplasterki i podsmażyć)
Wszystko razem wymieszać, dodać kucharka, troszkę maggi, pieprz, imbir, Poddusić do miękkości.
Można podawać do łazanek, różnych innych krótkich makaronów, ale również jako nadzienie do pierożków i krokietów......Bardzo proste i naprawdę pyszne
SKRZYDEŁKA W MIODZIE
* 1 kg skrzydełek
* 0,5 szkl miodu
* 0,5 szkl keczupu
* przyprawa do grilla
* 1 łyżeczka bazylii
* 1 łyżeczka oregano ( mogą być zioła prowansalskie )
Wszystkie produkty wymieszać, zalać nimi skrzydełka, zostawić na ok 2 godz do ,,nasmakowania,,. Piec około 1,20 min. W czasie pieczenia polewać miodowym sosem .
TORCIK Z KOKOSOSOWĄ KOŁDERKĄ
Upiec biszkopt ( 4 jaja, 3/4 szkl cukru, szkl mąki, łyżeczka proszku do pieczenia)
KREM
* 2 budynie waniliowe + cukier
* 3 szkl mleka
* kostka masła
Ugotować budyń, całkowicie wystudzić. Utrzeć masło i po łyżce dodawać budyń.
* 20 dag wiórek kokosowych
* 3 łyżki masła
* 3 łyżki cukru
* olejek śmietankowy
* 20 dag i orzechów włoskich - podprażyć na patelni
Wiórki kokosowe przesmażyć na patelni, dodać 3 łyżki masła , 3 łyżki cukru i pół olejku śmietankowego- wszystko razem przesmażyć.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Nasączyć ponczem z wody, cukru i cytryny. Posmarować połową kremu budyniowego, posypać orzechami, na to druga część biszkoptu i znów poncz, reszta kremu i wiórki kokosowe.
Polecam torcik jest naprawdę pyszny, pachnący, delikatny a jednocześnie dzięki orzechom i wiórkom intensywny w smaku