Wycięcie dużego świerka, kwestia pieniężna
Re: Wycięcie dużego świerka, kwestia pieniężna
Sprawa orzecha włoskiego o ile wiem jest otwarta, ponieważ to drzewo jest traktowane zarówno jako ozdobne i owocowe.Na terenie części gmin jego wycięcie jest odpłatne, w innych nie.Dla własnego bezpieczeństwa lepiej zapytać w terytorialnym urzędzie.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Generalnie orzech to owocowe, uprawa - zatem nie potrzeba zezwoleń. Wątpliwości mogą wynikać z przeznaczenia gruntu - na rolnym sprawa jest oczywista, a w parku każde drzewo jest ozdobne...
Orzech wartość ma. Ostatnio u rodziny do wycinki orzecha (i inne drzewa owocowe przy okazji) firma od 'pielęgnacji i wycinek' przyjechała, elegancko powycinali co się chciało, zapłacili całkiem nieźle za pnie, a resztę (konary i cieńszy materiał) która nie miała wartości jako tartaczne - ładnie pocięli na 'kominkowe'. Warto popytać w okolicy fachowców.

Orzech wartość ma. Ostatnio u rodziny do wycinki orzecha (i inne drzewa owocowe przy okazji) firma od 'pielęgnacji i wycinek' przyjechała, elegancko powycinali co się chciało, zapłacili całkiem nieźle za pnie, a resztę (konary i cieńszy materiał) która nie miała wartości jako tartaczne - ładnie pocięli na 'kominkowe'. Warto popytać w okolicy fachowców.

Niestety mój jest trochę zgniły w środku(jakaś choroba),więc nie nadaje się na sprzedaż.

- ZbigniewG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
nie tak szybko
owocowe tak orzech włoski nie
lepiej sprawdzić i nie zawsze trzeba za pozwolenie wycięcia płacić a zawsze można trafić na uczynnego i życzliwego sąsiada 
przegapiłem że się powtarzam

Ja również miałam świerki rosnące w pobliżu domu i je wycieliśmy. Znajomy pocioł na deski i leżą a reszta w kominek poszła
za to piękny korzeń i po nim został - zostanie główna ozdoba ogrodu 

Moje nowe hobby ;)
Pozdrawiam miłośników ogrodów - Justyna
Zajrzyj Pierwsze kroki - odnawiam bardzo stary ogród
Pozdrawiam miłośników ogrodów - Justyna
Zajrzyj Pierwsze kroki - odnawiam bardzo stary ogród
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 lut 2011, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja myślę że żadna firma nie kupi tego bez faktury. Więc trzeba szukać osoby prywatnej.