Wycięcie dużego świerka, kwestia pieniężna
Wycięcie dużego świerka, kwestia pieniężna
Witam, mam 30 letni srebrny świerk, blisko domku, nachodzący na werandę, jego igły niszczące dach, blokujące spływ wody itd. Trzeba go wyciąć. Wiem, że muszę napisać do gminy o pozwolenie, ale mam inne pytanie. Otóż, ile może kosztować pień świerka ? Czy jest możliwość sprzedania jakiejś fabryce drewna itp. ? Znacie adresy, gdzie można się zgłosić w takiej kwestii ? 

- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wycięcie dużego świerka, kwestia pieniężna
Podejrzewam, że do najbliższego tartaku. Najlepiej małego, przydomowego. Bo z "fabryki" raczej nikt Ci nie przyjedzie po jeden pień.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Raczej na tym nie zarobisz. To kiepskie drewno, bardzo żywiczne. Może ktoś za pień wytnie ci to drzewo i posprząta po sobie. Najlepiej sam je sobie potnij, wysusz i będziesz miał do kominka.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A można zarobić na wycięciu orzecha włoskiego?
Waleria
Ano i do tego same sęki. Z tego się nie da nic zrobić. Do kominka też marne- sama żywica, kto szybę domyje...bystrzanka pisze:Raczej na tym nie zarobisz. To kiepskie drewno, bardzo żywiczne. Może ktoś za pień wytnie ci to drzewo i posprząta po sobie. Najlepiej sam je sobie potnij, wysusz i będziesz miał do kominka.

A orzech- jeśli pień długi, prosty... i zdrowy, o co po pamiętnej zimie trudno. U większości starych orzechów w środku jest martwe drewno, często już spróchniałe. No i trzeba amatora upolować...
Strasznie pesymistycznie, wychodzi na to, że drewno świerkowe jest marne.
Może w obróbce inaczej to wychodzi, tartak to nie to samo co okladanie siekierą na opał.

- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zabawa siekierą to świetny relaks po pracy
Jak do tej pory paliłam w kominku otwartym i kozie więc na drewno nie patrzyłam przez pryzmat szyby ale faktycznie Mirek ma rację. Świerk srebrny największą wartość ma za życia. Może swoje drzewko sprzedaj jako choinę świąteczną przed jakiś urząd (o ile ma ładny pokrój)?

Jak do tej pory paliłam w kominku otwartym i kozie więc na drewno nie patrzyłam przez pryzmat szyby ale faktycznie Mirek ma rację. Świerk srebrny największą wartość ma za życia. Może swoje drzewko sprzedaj jako choinę świąteczną przed jakiś urząd (o ile ma ładny pokrój)?
Drewno świerkowe nie jest marne... taki, np. świerk istebniański... Tyle, że masz tam 20 m dłużycy bez jednego sęczka.
A na twoim- toż on się głównie z sęków składa
A na twoim- toż on się głównie z sęków składa

- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Ale na żywiczne szczapy będzie się nadawał?
Podpałka do końca życia
Podpałka do końca życia

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Znacie jakieś mazowieckie tartaki ?
jak chcesz zarobić poczekaj z wycięciem do 1 listopada. Gałązki sprzedaj na targu sam lub skontaktuj się z kimś kto robi wiązanki na cmentarze.. Z tego co widziałem te ze zwykłego świerku są dość kosztowne to ze srebrnego miałyby branie że hoho
" To nie Ziemia należy do nas, tylko my do niej"
A można na ogrodach działkowych wyciąć swojego orzecha włoskiego bez pozwolenia?
Właśnie takiego mam,na dodatek prawie nie owocuje. 

- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Co do orzecha włoskiego, to znajomy stolarz wspominał że to drewno jest najdroższe, a meble z orzecha to na królewskich dworach bywały 

Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!